Vanliga ekonomiska termer alla bör känna till

Hur funkar amortering, varför ska man ha en buffert och vad är egentligen ränta? Här får du svar på några av de viktigaste och vanligaste frågorna om lån och privatekonomi.

Många tycker privatekonomi är krångligt. Men tar man sig igenom de tekniska termerna inser man att det inte behöver vara så svårt. För att underlätta dina framtida ekonomiska beslut kommer här några av de viktigaste och vanligaste termerna att ha koll på då det gäller lån och privatekonomin.

Ränta

Att låna pengar kostar pengar – och ränta är namnet på kostnaden som långivaren tar ut. Räntan för lån delas upp i nominell och effektiv ränta.

Nominell ränta och effektiv ränta

Nominell ränta är helt enkelt räntan som långivaren tar ut för lånet. Långivaren måste också informera om den effektiva räntan. Då inkluderas förutom räntan också avgifterna och andra kostnader som långivaren tar ut. Om avgifterna är höga kan lån med låg nominell ränta faktiskt ha en hög effektiv ränta. Den effektiva räntan redovisas alltid på årsbasis. Lån med kort löptid, som SMS-lån, kan därför ha en skyhög effektiv ränta.

Blancolån

Ett blancolån, även kallat privatlån, är ett lån utan säkerhet. Istället tittar långivaren på låntagarens betalningsförmåga. Eftersom lånet inte har någon säkerhet – som bostad eller bil – är räntan lite högre jämfört med ett bostadslån. Om man tar ett lån med en tillgång som säkerhet kan långivaren sälja tillgången om du inte kan betala tillbaka lånet, vilket ger långivaren lite extra trygghet och låntagaren lite lägre ränta.

Bostadslån

Bostadslån är ett lån med bostaden som säkerhet. Bostäder anses vara en stor säkerhet och därför kan bankerna erbjuda ganska låga räntor. Primärt används bostadslån för att köpa bostäder. Om bostaden är värd mer än det nuvarande bostadslånet är det möjligt att utöka det befintliga lånet för att exempelvis lösa andra skulder eller för att genomföra renoveringar i bostaden.

Amortering

Har man lånat pengar ska de över tid betalas tillbaka. Beloppet du betalar tillbaka kallas amortering. För varje gång du amorterar minskar skulden i storlek och du betalar lite mindre ränta. När det gäller amortering av bolån kan man se det som ett sorts sparande.

Buffert

Att ha en ekonomisk buffert är viktigt för en trygg ekonomi. En tumregel är att bufferten ska vara två månadslöner, men exakt storlek beror på din situation. Äger du ditt hus kan du behöva lite mer, eftersom du då potentiellt sett har större kostnader om något går sönder. Hyr du en lägenhet kan du ha en mindre buffert eftersom hyresvärden har det största ansvaret för kapitalvarorna i bostaden. Att börja månadsspara är ett bra sätt att bygga upp en buffert.