Ombildning av hyresrätt

Ombildning innebär att en hyresfastighet köps av en bostadsrättsförening där de boende hyresgästerna är medlemmar. Efter köpet av fastigheten har de boende också möjlighet att köpa sin lägenhet med bostadsrätt av bostadsrättsföreningen. Föreningen upplåter lägenheterna med bostadsrätt till medlemmarna mot en insats.

Två förändringar sker vid en ombildning. Dels är fastighetsägaren efter en ombildning en bostadsrättsförening och dels är de flesta lägenheterna normalt upplåtna med bostadsrätt istället för hyresrätt. De hyresgäster som köper sin lägenhet blir bostadsrättsinnehavare och betalar oftast en månadsavgift till föreningen istället för hyra till hyresvärden.

Möjlighet att köpa till ett lägre pris

Att köpa din lägenhet vid en ombildning innebär i regel att du betalar ett lägre pris än vad du skulle få betala om du köper en likvärdig bostadsrätt ute på fria marknaden. Du behöver oftast inte pengar till en kontantinsats när du köper din lägenhet vid en ombildning. Anledningen till det är att lägenhetens marknadsvärde ofta överstiger det pris du betalar för att köpa den. Det kan ge dig utrymme att låna till hela köpesumman inklusive kontantinsatsen när din lägenhet ombildas till bostadsrätt.

Många av våra kunder utnyttjar även låneutrymmet för att exempelvis renovera eller lösa skulder och dyra lån i samband med ombildningen. Detta gäller oftast vid ombildningar i Stockholm eller andra storstäder. Förutsättningen är att köpeskillingen vid ombildningen och marknadsvärdet skiljer sig åt för att ge tillräckligt med låneutrymme att lösa skulderna eller låna extra till en renovering av lägenheten.

Två räkneexempel

I nedan räkneexempel får en kund köpa sin hyresrätt vid en ombildning till brf för priset 1 650 976 kr. Marknadsvärdet beräknas till 2 750 000 kr. Månadsavgiften till föreningen är 3 000 kr.

Exempel 1

Bolån för att finansiera hela köpet: 1 650 976 kr
Belåningsgrad i relation till marknadsvärdet: 60%
Exempelränta bolån: 3,75%

Månadskostnad efter ombildning:
Räntekostnad inkl. ränteavdrag: 3 612 kr
Amortering 1% = 1 376 kr
Månadsavgift till föreningen: 3 000 kr
Total månadskostnad (inkl. ränteavdrag) = 7 988 kr

Exempel 2

Bolån för att finansiera hela köpet plus renovering: 2 337 000 kr
Belåningsgraden i relation till marknadsvärdet: 85%
Exempelränta bolån: 3,75%

Månadskostnad efter ombildning:
Räntekostnad inkl. ränteavdrag = 5 112 kr
Amortering 2% = 3 895 kr
Månadsavgift till föreningen: 3 000 kr
Total månadskostnad (inkl. ränteavdrag) = 12 007 kr

Vilken ränta och månadsbetalning du får bestäms individuellt utifrån dina ekonomiska omständigheter och kan bli både högre och lägre än i exemplen. Ytterligare kostnader som t.ex. uppläggningsavgift, bostadsvärdering och förhöjd ränta kan tillkomma.

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,35%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,59%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 798 780 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 7 914 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 6 juli 2023. Läs mer om våra räntor.

Ombilda din hyresrätt med bolån hos Bluestep Bank

Har du fått erbjudande om att ombilda din hyresrätt till bostadsrätt men nekas lånelöfte av en traditionell bank? Vi har möjlighet att bevilja bolån om du har betalningsanmärkningar, saknar fast anställning eller har kort kredithistorik.

Hör av dig till oss på 0770-33 01 00 för att se över dina möjligheter eller ansök digitalt nedan (skriv då gärna ordet OMBILDNING i fältet för ”Länk till bostadsannonsen”).

Ansök om bolån

Tillbaka till ordlistan