Bolån hos annan bank

Det går alldeles utmärkt att ansöka om utökat bolån, även om dina befintliga bolån finns i en annan bank idag. Blir du beviljad lånet kommer nuvarande bolån flyttas till Bluestep Bank.

Det utökade bolånet är möjligt då bostaden är dess säkerhet, vilket ger en mer fördelaktig ränta än lån utan säkerhet. Med hela bolånet inklusive utökningen hos oss, får du dessutom en bra överblick över din privatekonomi då lånen är samlade på samma ställe.

Låna med bostaden som säkerhet

Att ta ett lån med sin bostadsrätt, villa eller fritidshus som säkerhet är oftast ett smartare val än blancolån, snabba kortkrediter eller att handla på avbetalning. När du tar ett lån med bostaden som säkerhet använder banken din bostad som pant. Detta ifall det skulle uppstå en situation där du inte längre kan betala för ditt bolån.

För att du ska kunna låna på din befintliga bostad krävs det att bostaden är värd mer än vad den är belånad för idag. Enligt bolånetaket som infördes 2010 får en bostad vara belånad till max 85%. Skulle din bostad vara belånad till exempelvis 60% finns det alltså 25% av värdet kvar att belåna bostaden för förutsatt att ekonomin hos låntagaren finns.

Fördelar med att låna med bostaden som säkerhet

Att ta ett lån med bostaden som säkerhet kan vara ett bra alternativ om du behöver finansiera ett bilköp eller en renovering med ett lån. Det finns fördelar med att låna på bostaden istället för att ta andra lån och krediter som kan bli dyrare i längden.

Har du många smålån och dyra krediter sedan tidigare kan du med ditt nya bolån även betala av dessa om ekonomin tillåter, och på så sätt få en faktura att betala istället för flera. 

Anledningen till att man vill utöka sitt bolån kan vara många. Du kanske behöver kapital till att lägga om taket, renovera eller till en buffert för oförutsägbara händelser. Ett lån med säkerhet, såsom bolån är, innebär som oftast lägre ränta, bättre villkor och lägre kostnader än lån utan säkerhet. Det går också att låna på bostaden för att investera i hållbara energikällor likt bergvärme eller solpaneler, köpa fritidshus eller bil.

Krav på bostaden du vill belåna

 • Ägs av dig som privatperson
 • Värd minst 300 000 kr
 • Hyrs inte ut i andra hand
 • Används inte för kommersiella ändamål
 • Låneutrymme finns, det vill säga att bostaden är belånad till mindre än 85% av marknadsvärdet (fritidshus 75%)

Kalkylator - utöka bolån

Vill du samla dina dyra lån i ett billigare bolån eller utöka ditt bolån för exempelvis renovering? Räkna ut din nya månadskostnad genom att fylla i önskat lånebelopp inklusive befintligt bolån. Observera att räntan sätts individuellt.

Laddar

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,7%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,96%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 924 960 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 8 179 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 13 november 2023. Läs mer om våra räntor.

Kan jag låna på min bostad? 

För att utöka ditt bolån måste du vara minst 18 år och äga din bostad. Det behöver även finnas ett övervärde i bostaden, det vill säga att det finns utrymme kvar att låna på. Bostaden får vara belånad till som mest 85% av marknadsvärdet och du kan som lägst utöka lånet med 50 000 kr. 

Precis som vid alla bolån krävs en inkomst som kan bära samtliga lånekostnader. Hos Bluestep Bank är det däremot betydligt fler inkomsttyper du kan räkna som inkomst.

Äger du din bostad och är över 60 år?

Bluestep Banks tidigare kapitalfrigöringskredit heter numera 60pluslånet och går under det egna varumärket 60plusbanken. Lånet hjälper dig som senior att frigöra kapital som annars är låst i din bostad. Det är helt amorteringsfritt och den månatliga räntan betalas först då lånet ska lösas. Med 60pluslånet hjälper vi fler pensionärer till en bättre vardagsekonomi.

Inkomsttyper vi godkänner

 • Anställningsformer
  Tillsvidareanställning, Provanställning, Vikariat, Visstidsanställning, Projektanställning och Timanställning.
 • Näringsverksamhet
  Enskild firma, Aktiebolag, Handelsbolag och Kommanditbolag.
 • Pension
  Ålderspensionär, Sjukpension, Försäkring, Pensionsförsäkring och skattefri Pensionsförsäkring.
 • Övrig inkomst
  A-kassa, Barnbidrag, Bostadsbidrag, Bostadstillägg, Sjukpenning, Studiebidrag, Studielån, Föräldrapenning, Omvårdnadsbidrag, Merkostnadsersättning, Underhållsbidrag, Underhållsstöd, Hyresintäkter och övriga skattefria inkomster.

  Vi godkänner tyvärr inte socialbidrag som inkomstkälla.


Bluestep Bank hjälper fler

Vi på Bluestep Bank fokuserar mer på din nuvarande och framtida betalningsförmåga än din ekonomiska historik. Betalningsanmärkningar, skulder hos inkasso eller Kronofogden behöver därför inte vara ett hinder och du kan få möjlighet till bolån oavsett typ av inkomst eller anställningsform.

Vi gör alltid en individuell bedömning av alla låneansökningar till skillnad från de traditionella bankernas mallar och ramverk. Bluestep Bank är ett modernt alternativ som tack vare den individuella bedömningen kan erbjuda fler ett bolån. 

Steg för steg - hur du utökar ditt befintliga bolån

Laddar

Nöjda kunder - det bästa betyget vi kan få

Laddar
4.1 av 5 baserat på 537 omdömen
Våra favoritomdömen
Trustpilot

Vi jobbar aktivt med att samla in kundomdömen genom att via mail skicka ut inbjudningar att lämna omdömen till alla som nyligen har blivit kunder hos Bluestep Bank. Cirka 64 % av våra kundomdömen på Trustpilot är från kunder som är verifierade enligt urvalet ovan. Resten är i huvudsak så kallade organiska omdömen, det vill säga kunder som själva aktivt gått till Trustpilot för att lämna ett betyg om oss. På webbplatsen visas våra fyra- och femstjärniga omdömen. På Trustpilot visas alla omdömen oavsett betyg. Vårt Trustpilot-betyg baseras på alla omdömen som lämnats av både verifierade och icke-verifierade kunder och beräknas med hjälp av faktorer som aktualitet, mängd och medelvärde.

Välkommen som du är.

Inkluderande

Bluestep Bank är en renodlad bolånebank som sedan 2005 ger fler möjlighet till bolån och en bättre privatekonomi. Vi välkomnar dig oavsett hur du jobbar, vad du har för bakgrund eller var i livet du befinner dig.

Personlig service

Hos oss får du alltid tala med en personlig handläggare som lyssnar, sätter sig in i din situation och försöker ordna en så bra lösning som möjligt. Vi pratar över 20 olika språk och du kan både ringa och chatta med oss.

Tryggt och säkert

Det är tryggt och säkert att ansöka om lån hos oss. Du identifierar dig med BankID i kontakten med oss. Viktigast för oss är att du får bästa möjliga villkor utifrån din situation och att du gör en bra affär som förbättrar din ekonomi.