Ansök om lånelöfte

Ett lånelöfte är ett preliminärt besked om hur mycket du kan låna till din nya bostad. När du gör en ansökan om lånelöfte räknar vi på vad din nya boendekostnad skulle kunna bli och samlar information kring aktuella uppgifter om din och eventuella medlåntagares privatekonomi.

Ansök om lånelöfte

Vad är ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är för dig som vill köpa en ny bostad och behöver ta ett bolån för att finansiera bostadsköpet. Vid ansökan om ett lånelöfte går våra bolånespecialister tillsammans med dig igenom din ekonomi och dina möjligheter.

Om lånelöftet beviljas får du reda på hur mycket du kan låna och vad ett bolån hos oss skulle kunna kosta dig per månad. Ett lånelöfte är ingen garanti för ett bolån utan ett preliminärt besked om att du kan få bolån hos oss. Lånelöftet är giltigt i 3 månader. 

Efter inskickad ansökan

När du har gjort en ansökan om lånelöfte kommer snart en av våra bolånespecialister att kontakta dig. Tillsammans kommer ni gå igenom ansökan och eventuella kompletteringar som behöver göras. Bluestep Bank erbjuder också lån till kontantinsatsen, handpenningslån och brygglån. Vi är med dig genom hela din bostadsresa. Här kan du läsa mer om hur banken beräknar lånelöften.

När du har ett lånelöfte

Det är viktigt att du kontaktar oss direkt när du hittat ett objekt som du vill köpa, innan du skriver på ett köpekontrakt. För att kunna bevilja ett bolån måste vi först godkänna bostaden i fråga.

Vi kommer också säkerställa att du har samma ekonomiska förutsättningar som när du ansökte om bolånet. Lånelöftet är som sagt ingen garanti för ett bolån, varför du alltid måste kontakta banken innan signering av köpekontraktet. Läs gärna mer om att bli nekad bolån trots lånelöfte.

Typer av inkomsttyper vi godkänner

 • Anställningsformer
  Tillsvidareanställning, Provanställning, Vikariat, Visstidsanställning, Projektanställning och Timanställning.
 • Näringsverksamhet
  Enskild firma, Aktiebolag, Handelsbolag och Kommanditbolag.
 • Pension
  Ålderspensionär, Sjukpension, Försäkring, Pensionsförsäkring och skattefri Pensionsförsäkring.
 • Övrig inkomst
  A-kassa, Barnbidrag, Bostadsbidrag, Bostadstillägg, Sjukpenning, Studiebidrag, Studielån, Föräldrapenning, Omvårdnadsbidrag, Merkostnadsersättning, Underhållsbidrag, Underhållsstöd, Hyresintäkter och övriga skattefria inkomster.

Vi godkänner tyvärr inte socialbidrag som en inkomstkälla.


Mer om lånelöfte

Följande gäller för lånelöfte hos Bluestep Bank. Om du har ett lånelöfte som inte längre är giltigt kan du ansöka om att förlänga det genom att ta kontakt med din bolånehandläggare.

 • Lånelöftet gäller i 3 månader
 • Bluestep Bank måste godkänna bostaden innan du skriver på köpekontraktet
 • Alla låntagare måste uppfylla aktuella kriterier innan bolånet kan godkännas
 • Ny information om din ekonomi kan påverka ditt lånelöfte
  Belåningsgraden är max 85 %


En bolånebank för fler.

Då vi gör individuella bedömningar när vi beviljar lånelöften kan vi hjälpa fler. Det viktigaste för oss är att våra kunder får en trygg ekonomi och har möjlighet att betala av bolånet varje månad. Har du en ekonomi som klarar kostnaderna för bolånet behöver inte betalningsanmärkning, anställningsform eller kredithistorik vara ett hinder.

Kriterier för dig som ansöker om lånelöfte

För att kunna ansöka om lånelöfte behöver du ha en taxerad inkomst i Sverige, vara minst 18 år och ha en kontantinsats. Du kan låna upp till max 85% av bostadens värde. Har du skulder hos Kronofogden måste dessa lösas innan utbetalningen av ett nytt lån hos oss.

 • Bostaden ska köpas av dig som privatperson
 • Bostaden ska vara värd minst 300 000 kr
 • Bostaden ska inte hyras ut i andra hand eller användas för kommersiella ändamål
 • Du behöver en kontantinsats på minst 15% av bostadens pris

Vad kostar bolånet?

För en preliminär kostnad av just ditt bolån behöver vi veta mer om dig. Hos Bluestep Bank får alla kunder en individuell ränta som bestäms av hur stor andel av bostadens marknadsvärde som belånas, dina inkomster och utgifter samt din kredithistorik. Bolånet kan ha en löptid på upp till 40 år och du kan som lägst låna 150 000 kr.

Effektiv ränta

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,7%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,96%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 924 960 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 8 179 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 13 november 2023. Läs mer om våra räntor.

Bra att veta om ditt lånelöfte

Gäller i 3 månader

Ett lånelöfte gäller i 3 månader, är kostnadsfritt och ger dig ett preliminärt löfte om lån.

Typ av bostad

Vi beviljar lånelöfte för flera olika typer av bostäder: villor, radhus, bostadsrätter och fritidshus.

Våra villkor

Information och villkor för våra bolån.
Allmän information om våra bolån
Allmänna villkor bolån

Nöjda kunder - det bästa betyget vi kan få

Laddar
4.1 av 5 baserat på 539 omdömen
Våra favoritomdömen
Trustpilot

Vi jobbar aktivt med att samla in kundomdömen genom att skicka ut inbjudningar att lämna omdömen till alla som nyligen har blivit kunder hos Bluestep Bank. Cirka 62 % av våra kundomdömen på Trustpilot är från kunder som är verifierade enligt urvalet ovan. Resten är i huvudsak så kallade organiska omdömen, det vill säga kunder som själva aktivt gått till Trustpilot för att lämna ett betyg om oss. På webbplatsen visas våra fyra- och femstjärniga omdömen. På Trustpilot visas alla omdömen oavsett betyg.