Nekad bolån trots lånelöfte? Så fungerar det

När du vunnit en budgivning är det superviktigt att du kontaktar din bank för att omvandla lånelöftet till en ansökan om bolån innan du skriver på köpekontraktet. Det finns nämligen en risk att du blir nekad bolån – trots att du har ett lånelöfte.

Ett lånelöfte är ett löfte om ett lån som bör ses som en uppskattning av hur mycket du kan köpa en bostad för. Du kan använda lånelöftet när du letar bostad för att få en uppskattning hur högt du kan buda i en budgivning.

Lånelöftet baseras på en generell beräkning utifrån ett visst antal antaganden. Banken antar att uppgifterna du lämnat om din privatekonomi är riktiga, att slutpriset inte överstiger summan du ansökt om i ditt lånelöfte och att bostaden du vill köpa kan godkännas som säkerhet.

Då kan banken neka dig bolån – trots lånelöfte

Om något av dessa antaganden inte stämmer kan banken neka dig ett bolån. När du ansöker om ett bolån gör nämligen banken en mer omfattande granskning av din ekonomi och bostaden du vill låna till. Har du en medlåntagare, eller är gift, kommer även dennes ekonomi att granskas. Här kan du läsa mer om hur banken beräknar lånelöften.

Om din inkomst, arbetssituation, bolåneräntan som banken erbjuder eller andra omkostnader som påverkar kalkylen för bostadslånet ändrats sedan du ansökte om lånelöfte finns det en risk att du nekas bolån. En annan orsak kan vara att banken ser att du har en komplicerad kredithistorik eller har andra skulder som du inte uppgett tidigare.

Det finns även en risk att banken inte godkänner bostaden du vill köpa som säkerhet. Det kan bero på att föreningen har dålig ekonomi eller att huset är för gammalt och slitet.

Vad händer om du skriver på köpekontraktet utan bankens godkännande?

Om du skriver på ett köpekontrakt för en bostad utan bankens godkännande finns det ingen garanti för att banken kommer att låna ut pengarna du behöver för att finansiera köpet. Om du inte kan betala för hela köpeskillingen med sparade pengar kan det stå dig dyrt.

Kan du inte betala för bostaden bryter du mot köpekontraktet och kan då bli skadeståndsskyldig gentemot säljaren. Skadeståndet kan bli dyrt och kosta dig hela handpenningen – och i värsta fall ännu mer än så. Därför är det alltid jätteviktigt att du har ett avtalat bolån med banken innan signering.

En bolånebank som hjälper fler med bolånet

På Bluestep Bank välkomnar vi flera typer av anställningsformer. Vi har även förståelse för att livet ibland kan leda till en komplex kredithistorik eller ett historiskt skuldsaldo. Därför ser vi gärna över dina möjligheter till ett bolån hos oss. Ring oss på 0770-33 01 00 eller skicka in en ansökan.

Nekad bolån trots lånelöfte? 3 tips

  1. Fråga banken varför du nekats, se till att du förstår det fullt ut.
  2. Finns det något du kan göra på kort, eller lite längre, sikt för att få igenom din bolåneansökan?
  3. Prata med fler banker om du får ett nej av din bank. En annan bank kanske ser annorlunda på objektet eller din ekonomi.

Ansök om lånelöfte för köp av bostad

Skicka in din ansökan redan idag så kontaktar vi dig och går igenom dina förutsättningar och möjligheter till bolån.

Ansök om lånelöfte