Slå ihop lån – sänk din månadskostnad

Att låna pengar för att bli skuldfri kan låta motsägelsefullt. Att slå ihop dyra blancolån, krediter och avbetalningar i ett samlingslån, eller omstartslån som det också kallas, gör att du kan sänka din månadskostnad med tusenlappar och därmed bli skuldfri snabbare.

Bolån har som oftast lägre lånekostnader, lägre ränta och ger dessutom en bättre kreditvärdighet i jämförelse med lån utan säkerhet. Genom att samla dina dyra lån och krediter i bolånet kan du förutom att få en bättre koll på din ekonomi även sänka din månadskostnad.

Skuldfinansiering - få hjälp att samla dina lån

På Bluestep Bank kan du samla dina dyra lån och krediter i ett billigare bolån. Detta kallas för skuldfinansiering eller refinansiering. När du lånar med bostaden som säkerhet kan du oftast få en bättre ränta än vad du skulle få genom att samla dina lån i ett privatlån som är ett lån utan säkerhet. Med personlig service och individuella bedömningar värderar vi din ekonomiska situation och gör allt för att försöka hjälpa dig till en bättre och tryggare privatekonomi. För oss är din framtida betalningsförmåga viktigare än din historik.

Skuldfinansiering ska inte blandas ihop med skuldsanering, däremot kan det vara ett alternativ till det. Skuldsanering ansöker du om hos Kronofogden och är en sista utväg för att få ordning på ekonomin. Skuldfinansiering möjliggör att själv återfå kontrollen över din ekonomi utan att behöva leva på existensminimum. Om du äger en bostad kan det eventuellt gå att baka in skulderna i bolånet.

Färre lån ger bättre kreditvärdighet

Den största och viktigaste anledningen till att baka ihop flera mindre lån till ett större är att sänka kostnaderna och få bättre förutsättningar att betala av lånet på sikt. Men även din kreditvärdighet påverkas positivt, alltså hur bankerna uppskattar din betalningsförmåga. Kreditvärdigheten bedöms utifrån flera olika faktorer såsom civilstånd, inkomst och hur många och stora befintliga lån och krediter du har. Här anser bankerna att få lån helt enkelt är bättre än många spridda hos olika långivare.

Fördelar med att samla alla lån på ett ställe

 • Lägre ränta
 • Sänkt månadskostnad
 • Rak amortering
 • Bättre villkor
 • Färre fakturor och dolda avgifter
 • Högre kreditvärdighet
 • Tryggare privatekonomi


Vad krävs för att få ett samlingslån?

För att kunna ansöka om lån med bostaden som säkerhet måste du vara minst 18 år och äga din bostad. Det behöver även finnas ett övervärde i bostaden och den får vara belånad till max 85% av marknadsvärdet. Du kan ansöka om utökat bolån oavsett om du har ett befintligt bolån hos Bluestep Bank idag eller inte. Om du har ditt bolån hos en annan bank kommer vi behöva flytta hela bolånet till oss.

Krav på bostaden du vill belåna

 • Ägs av dig som privatperson
 • Värd minst 300 000 kr
 • Hyrs inte ut i andra hand
 • Används inte för kommersiella ändamål
 • Kan belånas upp till 85 % (fritidshus 75 %)

Kalkylator - utöka bolån

Vill du samla dina dyra lån i ett billigare bolån eller utöka ditt bolån för exempelvis renovering? Räkna ut din nya månadskostnad genom att fylla i önskat lånebelopp inklusive befintligt bolån. Observera att räntan sätts individuellt.

Laddar

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,7%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,96%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 924 960 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 8 179 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 13 november 2023. Läs mer om våra räntor.

Vanliga frågor och svar

 • Ett bolån har som oftast lägre ränta, ger lägre lånekostnader och har bättre villkor än många dyra lån och krediter. Lägre kostnader innebär också att du kan betala av lånet snabbare än vad du annars hade kunnat. Ett bolån ger också en bättre kreditvärdighet än lån utan säkerhet. Genom att lösa flera lån med bolånet får du dessutom en bättre överblick över din ekonomi och dina utgifter.

 • Ett lån med säkerhet, som bolån, är ett lån där banken har en säkerhet om lånet inte kan betalas tillbaka av låntagaren. I fallet med bolån är bostaden själva säkerheten som banken kan ta för att lösa en låneskuld som inte betalas. Ett lån med säkerhet innebär därför en mindre risk för banken, till skillnad från ett lån utan säkerhet. Därför får dessa lån också en lägre ränta och avgifter i förhållande till lånets storlek. De har även en längre återbetalningsperiod.

  Ett lån utan säkerhet har vanligtvis en hög årsränta, höga avgifter i förhållande till storlek på lånet och en kort återbetalningsperiod.

 • Hur mycket man kan låna beror på hur mycket din inkomst klarar av och hur mycket belåningsutrymme som finns kvar i bostaden. En bostad kan belånas upp till 85 % och ett fritidshus upp till 75 %. Om du har en medsökande kan det öka dina chanser att få ett lån.

 • Från det att du har signerat lånehandlingarna betalar vi ut bolånet inom tre arbetsdagar. Om vi löser skulderna åt dig kan det ta ytterligare några dagar innan kreditgivarna har mottagit och löst lånen, beroende på deras rutiner. Vi är specialister på att samla lån och krediter och informerar dig om när skulderna är lösta. Efter utbetalt lån hittar du den slutliga avräkningsnotan genom att logga in på Mina sidor.

 • Du betalar din månadsavi den 27:e varje månad. Kontakta oss via  eller på 0770-33 01 00 om du vill göra en extra inbetalning eller lösa lånet i förtid. Om du löser hela lånet i förtid och har ett lån med bunden ränta kan ränteskillnadsersättning tillkomma.

  På Mina sidor kan du enkelt logga in för att se aktuell information om ditt bolån samt kommande lånebetalningar.

  Ibland inträffar det oförutsedda saker som gör att det tillfälligt kan bli svårt att betala för lånet. Ta kontakt med oss så snart som möjligt om du har problem att betala för lånet. Då försöker vi att hitta en lösning tillsammans med dig.

Så fungerar samlingslån

Så här går det till när du ansöker om ett samlingslån hos oss.

Laddar

Samlingslån utan fast anställning

Om man saknar en fast anställning är det lätt att ge upp hoppet om att få ett samlingslån efter att man fått nej från den traditionella banken. På Bluestep Bank tar vi hänsyn till många olika inkomsttyper och anställningsformer. Många av våra kunder är frilansare, timanställda, vikarier eller projektanställda. En fast anställning är därför inte avgörande när vi gör en kreditbedömning.

Samla lån med låg kreditvärdighet

Det är vanligare än man tror att hamna i en ekonomiskt svår situation och det kan drabba alla oavsett livssituation. Att köpa något på avbetalning eller på kreditkort är mer eller mindre standard idag och det kan gå fort att hamna i en ond spiral med flera lån och krediter. Förutom höga räntor tillkommer ofta dolda avgifter i form av avi- och fakturaavgifter varje månad. Plötsligt står man där och har svårt att få ekonomin att gå ihop i slutet av månaden.

Detta kan i värsta fall leda till att man inte kan betala sina räkningar och då riskerar man att få en skuld hos Kronofogden samt en eller flera betalningsanmärkningar. Då är det lätt att tro att man inte kan få ett samlingslån, men så behöver det inte vara. Vi tar oss tiden att lyssna på livssituation och kommer göra vårt bästa för att försöka få ner dina månadskostnader.

Samla lån trots betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning behöver inte sätta stopp för att samla dina lån. Betalningsanmärkningar är något som kan drabba vem som helst. Sjukskrivning, arbetslöshet, livskriser, stress, missförstånd eller post som har kommit bort kan vara anledningar till att man får en eller flera betalningsanmärkningar.

För oss är din framtid viktigare än din historik. Vi tar hänsyn till hela din ekonomi och många olika typer av inkomster i vår kreditbedömning. Tillsammans med dig försöker vi hitta lösningar framåt – alltid med målsättningen att ge dig en trygg och stabil ekonomi.

Så gör du för att samla dina lån

De vanligaste sätten att samla sina lån är genom att höja sitt befintliga bolån eller ta ett privatlån. Om du vill undersöka dina möjligheter är en bra start att börja se över vilka lån du har i dag. Kontrollera hur mycket du betalar i räntor och avgifter och summera den totala kostnaden för alla dina lån. På så vis skaffar du dig en bra översikt och förståelse för hur mycket du betalar i dagsläget och det blir enklare att jämföra med andra alternativ.

Om du väljer att samla lånen med bostaden som säkerhet kommer beloppet på ditt nya lån att bli summan av alla de mindre lånen och krediterna, samt eventuella avgifter. Men med den lägre räntan och de färre extra avgifterna blir det stor skillnad på den totala kostnaden i slutändan. Ofta kan du sänka dina kostnader med flera tusenlappar varje år. Dessutom är det enklare och tar mindre tid att hålla reda på ett enda lån istället för flera olika och minskar risken för att du missar inbetalningar och får onödiga förseningsavgifter.

Ändrade ekonomiska förutsättningar spelar roll

När du ska samla ihop dina lån är det viktigt att tänka på att verkligen få med alla dina lån och krediter för att få så bra effekt och så låg ränta som möjligt. Fundera också på om dina förutsättningar har förändrats sedan du tecknade dina tidigare lån. 

Högre lön eller samboskap som gett dig lägre fasta boendekostnader kan till exempel ge dig bättre villkor när du tecknar det nya lånet. När räntan beräknas tar banken främst hänsyn till aktuella lån, betalningsanmärkningar och anställningsform, men även samboskap och lägre fasta boendekostnader kan påverka den slutgiltiga räntan. Att söka lånet tillsammans med någon kan också ge bättre villkor, så fråga gärna sambo eller en familjemedlem om de kan tänka sig att vara medsökande på lånet tillsammans med dig.

Några kundexempel

Hur mycket kan man då spara varje månad om man samlar sina lån i ett nytt bolån hos Bluestep Bank? Här kan du se tre exempel.

Tabell som visar exempel på hur mycket man kan spara när man samlar lån hos Bluestep Bank

Månadskostnaden för befintliga låneexempel baseras på en bolåneränta på 3,5 % (+2 % amortering) och en schablon-ränta på 15,5 % (7 års återbetalning) för blancolånen. Månadskostnaden för ett nytt bolån hos Bluestep Bank är exempel beräknade på en nominell ränta på 5,74 % plus 2 % amortering. Vilken ränta och månadsbetalning du får bestäms individuellt utifrån dina ekonomiska omständigheter och kan bli både högre och lägre. Ytterligare kostnader som t.ex. uppläggningsavgift, bostadsvärdering och förhöjd ränta kan tillkomma.

Samla dina lån i
ett bolån

Vi ger fler möjlighet till bolån 
oavsett anställningsform, betalningsanmärkning eller
tidigare kredithistorik.

 • Sänk dina månadskostnader
 • Ansök tryggt och säkert
 • Digitala lånehandlingar
 • Ansökan är inte bindande

Ansök om samlingslån

Välkommen som du är.

Inkluderande

Bluestep Bank är en renodlad bolånebank som sedan 2005 ger fler möjlighet till bolån och en bättre privatekonomi. Vi välkomnar dig oavsett hur du jobbar, vad du har för bakgrund eller var i livet du befinner dig.

Personlig service

Hos oss får du alltid tala med en personlig handläggare som lyssnar, sätter sig in i din situation och försöker ordna en så bra lösning som möjligt. Vi pratar över 20 olika språk och du kan både ringa och mejla oss.

Tryggt och säkert

Det är tryggt och säkert att ansöka om lån hos oss. Du identifierar dig med BankID i kontakten med oss. Viktigast för oss är att du får bästa möjliga villkor utifrån din situation och att du gör en bra affär som förbättrar din ekonomi.

Nöjda kunder - det bästa betyget vi kan få

Laddar
4.1 av 5 baserat på 544 omdömen
Våra favoritomdömen
Trustpilot

Vi jobbar aktivt med att samla in kundomdömen genom att via mail skicka ut inbjudningar att lämna omdömen till alla som nyligen har blivit kunder hos Bluestep Bank. Cirka 64 % av våra kundomdömen på Trustpilot är från kunder som är verifierade enligt urvalet ovan. Resten är i huvudsak så kallade organiska omdömen, det vill säga kunder som själva aktivt gått till Trustpilot för att lämna ett betyg om oss. På webbplatsen visas våra fyra- och femstjärniga omdömen. På Trustpilot visas alla omdömen oavsett betyg. Vårt Trustpilot-betyg baseras på alla omdömen som lämnats av både verifierade och icke-verifierade kunder och beräknas med hjälp av faktorer som aktualitet, mängd och medelvärde.

Laddar