Med ett kontantinsatslån kan fler köpa bostad

Hemlånet är ett kontantinsatslån, vilket får uppgå till maximalt 10% av bostadens pris och som mest 300.000 kr. Det innebär att du måste kunna betala minst 5% av köpskillingen med sparade medel.

Ett kontantinsatslån gör det möjligt för fler att komma in på bostadsmarknaden, något som annars kan vara väldigt svårt med dagens bostadspriser. Ta gärna del av våra tips och råd kring hur du kan tänka för att spara ihop till kontantinsatsen.

Ett kontantinsatslån för våra kunder

Det är endast våra bolånekunder som erbjuds att ansöka om ett Hemlån. Det är inte möjligt att ansöka om ett kontantinsatslån om bostadsköpet finansieras med bolån i en annan bank.

För att vi ska kunna godkänna ett Hemlån i samband med att du tar ett bolån hos oss krävs att du har ekonomiska förutsättningar för att betala för både kontantinsatslånet och bolånet.

Kriterier för kontantinsatslån

För att kunna ansöka om att låna till en del av kontantinsatsen hos oss behöver du ha en taxerad inkomst i Sverige, vara minst 18 år och ha en kontantinsats om minst 5% av bostadens pris. Ansökan om ett Hemlån kan endast göras i samband med en ansökan om bolån hos Bluestep Bank. 

  • Hemlånet för att finansiera del av kontantinsatsen får uppgå till maximalt 300.000 kr
  • Hemlånet kan maximalt utgöra 10% av bostadens pris
  • Bostadens pris måste vara minst 500.000 kr


Villkor för kontantinsatslån

Ränta: Rörlig ränta 3 månader. Här kan du se aktuell ränta på Hemlånet.

Amortering: Annuitetslån.

Löptid: 1-10 år.

Kontantinsatsens storlek vid bostadsköp

I nedan tabell har vi sammanställt prisexempel för att visa på hur stor del av bostadens pris som behöver utgöras av en kontantinsats. Du ser också hur mycket av du minst måste ha i sparande medel vid köp av en bostad med ett beviljat Hemlån. Alla belopp är i svenska kronor.

Bostadens pris  1 milj 2 milj
Bolån 850.000 1,7 milj
Kontantinsats 150.000 300.000
Varav Hemlån (max) 100.000 200.000
Varav sparade medel (minst) 50.000 100.000

Vanliga frågor och svar

  • Din möjlighet att få beviljat Hemlån beräknas utifrån din ekonomiska situation och inkomst vid tidpunkt för ansökan om ett lånelöfte hos oss. I låneansökan anger du den kontantinsats du har möjlighet att lägga in samt priset på bostaden. Kom ihåg att du måste ha sparat ihop till minst 5% av bostadens pris.

  • Du ansöker om kontantinsatslån i samband med att du gör en bolåneansökan. När du fyller i lånelöftesansökan anger du även den kontantinsasts du idag redan har, vilket måste motsvara minst 5% av köpeskillingen. Har du mindre än 15% av den kontantinsats som krävs för den önskade köpeskillingen, blir resterande del som saknas per automatik en ansökan om hemlån. 

    Efter att ha skickat in låneansökan kommer du att bli kontaktad av en av våra bolånespecialister för att tillsammans gå igenom ansökan, dina ekonomiska förutsättningar och eventuella frågor.

  • Kontantinsatsen behöver uppgå till minst 15 % av köpeskillingen. Ett kontantinsatslån är ett lån som kan finansiera en del av kontantinsatsen (upp till max 10 % av köpeskillingen). Som förstagångsköpare utan tidigare bostad är det vanligt att man saknar delar av kontantinsatsen.


    Ett handpenningslån är ett tillfälligt lån som du kan ta när du befinner dig mellan två bostäder. Handpenningen uppgår vanligtvis till 10% av bostadens totala pris. När ditt kapital är låst i din tidigare bostad kan du ta ett temporärt handpenningslån fram till att försäljningen av din tidigare bostad har gått igenom.

En bolånebank för fler.

Vi på Bluestep Bank ser mer till dina framtida betalningsmöjligheter än ekonomisk historik eller anställningsform.

Välkommen som du är.

Ansök nu

Utöka bolånet och sänk dina kostnader

Om din bostad med tiden stiger i värde kan du genom att utöka ditt befintliga bolån baka in Hemlånet, eller delar av det, i bolånet. På så sätt kan du få ner räntekostnaden, då ett Hemlån har högre ränta än ett bolån.

Det kräver dock att bostadens pris har stigit då bolånet aldrig får överstiga 85% av bostadsvärdet. Enligt gällande amorteringsregler får du värdera om din bostad tidigast 5 år från det att du köpte den eller från den senaste omvärderingen. Om bostaden har genomgått en omfattande renovering, ombyggnation eller tillbyggnad, som avsevärt har höjt värdet, kan det eventuellt vara möjligt att värdera om bostaden tidigare.

Låna till handpenningen

Bluestep Bank erbjuder även handpenningslån. Handpenningen, som vanligtvis är 10% av bostadens totala pris, är en sorts förskottsbetalning som köparen av en bostad betalar säljaren i samband med signering av köpeavtalet. Om du köper en bostad innan du säljer din befintliga kan du vara i behov av ett handpenningslån.

Brygglån - ett överbryggningslån

Köper du en ny bostad innan du säljer den tidigare kan du också vara i behov av ett brygglån. Ett brygglån är ett lån som finansierar den nya bostaden i väntan på att försäljningen av den tidigare ska gå igenom. Det är en tillfällig lösning när du är mellan två bostäder, en som du nyligen köpt och din befintliga bostad som du inte har fått såld än.

Bluestep Bank hjälper fler

Vi på Bluestep Bank ser mer till framtida betalningsmöjligheter än anställningsform eller betalningshistorik. Betalningsanmärkningar eller skulder hos inkasso behöver inte vara ett hinder för bolån hos oss. Har du ekonomi som kan bära alla kostnader för bolånet spelar det ingen roll om du är tillsvidareanställd eller vikarie, egenföretagare eller timanställd. Vi ser till dina möjligheter för lån utan att fastna i standardiserade mallar. På så sätt kan vi hjälpa fler att göra ett bostadsköp möjligt. Välkommen som du är.

Nöjda kunder - det bästa betyget vi kan få

Laddar
4.2 av 5 baserat på 531 omdömen
Våra favoritomdömen
Trustpilot

Vi jobbar aktivt med att samla in kundomdömen genom att via mail skicka ut inbjudningar att lämna omdömen till alla som nyligen har blivit kunder hos Bluestep Bank. Cirka 64 % av våra kundomdömen på Trustpilot är från kunder som är verifierade enligt urvalet ovan. Resten är i huvudsak så kallade organiska omdömen, det vill säga kunder som själva aktivt gått till Trustpilot för att lämna ett betyg om oss. På webbplatsen visas våra fyra- och femstjärniga omdömen. På Trustpilot visas alla omdömen oavsett betyg. Vårt Trustpilot-betyg baseras på alla omdömen som lämnats av både verifierade och icke-verifierade kunder och beräknas med hjälp av faktorer som aktualitet, mängd och medelvärde.

Laddar