Vad är ett handpenningslån?

Om du befinner din mellan försäljningen av din befintliga bostad och köpet av en ny kan du behöva ett temporärt lån för att bekosta handpenningen.

På Bluestep Bank har du möjlighet att få ett handpenningslån som motsvarar 10 % av hela köpesumman. För att få ett handpenningslån måste du ha en befintlig bostad som ska säljas.

Vad är skillnaden på handpenning och kontantinsats?

När du köper bostad tar du oftast ett bolån, som mest får uppgå till 85 % av köpeskillingen. Resterande 15 % måste du betala med egna pengar. Denna del kallas kontantinsats. För många förstagångsköpare kan det vara en utmaning att få ihop pengarna, men det finns faktiskt en hel del du kan göra för att spara till en kontantinsats.

Betalningen av bostaden sker i omgångar. Det första steget är att du strax efter kontraktsskrivningen betalar en handpenning på 10 % av köpeskillingen. Handpenningen är en förskottsbetalning som låser köpet och ger både köparen och säljaren säkerhet. Efter kontraktsskrivningen och innan tillträdet får du oftast några dagar på dig att betala in handpenningen till mäklaren.

Kriterier för ett handpenningslån

Vi tar oss tid att lyssna och ser till att sätta oss in i just din ekonomiska situation. Därför gör vi alltid individuella bedömningar, men i det stora hela ska följande kriterier uppfyllas.

  • Du har hela ditt bolån hos Bluestep Bank
  • Du ska ha påbörjat en försäljningsprocess av din nuvarande bostad
  • Lånet är inte större än 10 % av köpeskillingen


Hur ansöker man om ett handpenningslån?

För att kunna ansöka om ett handpenningslån hos oss behöver den nya bostaden finansieras av Bluestep Bank. Detta gör du enklast genom att skicka in en ansökan om lånelöfte till oss.

Du ska även ha påbörjat en försäljningsprocess av din befintliga bostad hos en mäklarfirma för att ha möjlighet att ta ett handpenningslån. Handpenningslånet är amorteringsfritt och har en fast ränta. Du återbetalar lånet i sin helhet inklusive ränta efter löptidens slut.

Föredrar du att prata med oss direkt kan du kontakta oss eller telefon 0770-33 01 00 så ser vi över dina möjligheter tillsammans.

Ansök om lånelöfte tryggt och säkert

Har du inte ansökt om ett lånelöfte ännu kan du göra det här. Våra bolånespecialister går då igenom dina förutsättningar tillsammans med dig och kan även då se över möjligheten till ett handpenningslån.

Skicka in din ansökan redan idag så kontaktar vi dig.

Ansök om lånelöfte

Nöjda kunder - det bästa betyget vi kan få

Laddar
4.2 av 5 baserat på 531 omdömen
Våra favoritomdömen
Trustpilot

Vi jobbar aktivt med att samla in kundomdömen genom att skicka ut inbjudningar att lämna omdömen till alla som nyligen har blivit kunder hos Bluestep Bank. Cirka 62 % av våra kundomdömen på Trustpilot är från kunder som är verifierade enligt urvalet ovan. Resten är i huvudsak så kallade organiska omdömen, det vill säga kunder som själva aktivt gått till Trustpilot för att lämna ett betyg om oss. På webbplatsen visas våra fyra- och femstjärniga omdömen. På Trustpilot visas alla omdömen oavsett betyg.

Välkommen som du är.

Inkluderande

Bluestep Bank är en renodlad bolånebank som sedan 2005 ger fler möjlighet till bolån och en bättre privatekonomi. Vi välkomnar dig oavsett hur du jobbar, vad du har för bakgrund eller var i livet du befinner dig.

Personlig service

Hos oss får du alltid tala med en personlig handläggare som lyssnar, sätter sig in i din situation och försöker ordna en så bra lösning som möjligt. Vi pratar över 20 olika språk och du kan både ringa och chatta med oss.

Tryggt och säkert

Det är tryggt och säkert att ansöka om lån hos oss. Du identifierar dig med BankID i kontakten med oss. Viktigast för oss är att du får bästa möjliga villkor utifrån din situation och att du gör en bra affär som förbättrar din ekonomi.