Bolån utan fast anställning

Går det att få bolån trots att man inte är fast anställd? Moderna anställningsformer som frilans, vikarie- eller projektanställningar är allt vanligare idag samtidigt som många banker kräver en tillsvidareanställning för att bevilja ett bolån. Vi på Bluestep Bank anser att anställningsformen inte ska behöva stå i vägen för dig och dina möjligheter till att köpa ny bostad eller utöka lånet på en bostad som du redan har.

Så kan anställningsform påverka ditt bolån

Om du har varit anställd på en och samma plats under en längre tid är det högst troligt att du har en fast anställning. Att ha en fast anställning är samma sak som att vara tillsvidareanställd, vilket innebär att det blir svårare för arbetsgivaren att avsluta din anställning utan sakliga skäl. Ju längre du har varit anställd, desto tryggare anses din inkomst vara.

Av den anledningen ser många banker en tillsvidareanställning som en mer pålitlig inkomstkälla. Det är en slags säkerhet för banken att du även fortsatt kommer ha en stabil inkomst och därmed också i framtiden kunna betala tillbaka lånet. 

För banken innebär ett lån alltid en kreditrisk. Det vill säga att det alltid finns en risk att låntagaren av någon anledning inte kommer att kunna betala tillbaka lånet. Då både livet och privatekonomin förändras med tiden gör många banker bedömningen att en fast anställning är ett krav för att kunna lita på låntagarens återbetalningsförmåga.

Ansök om lånelöfte för köp av bostad

Skicka in din ansökan redan idag så kontaktar vi dig och går igenom dina förutsättningar och möjligheter till bolån.

Ansök om lånelöfte

Bolån oavsett anställningsform

Arbetsmarknaden har förändrats från hur det såg ut för tidigare generationer. Idag finns det en mängd olika anställningsformer utöver fast anställning. Du kan ha ett vikariat, en provanställning, visstidsanställning, projektanställning eller vara timanställd. I vissa yrken är också övertidsersättning en stor del av lönen, samtidigt som många traditionella banker inte godkänner inkomster utöver den fasta månadslönen.

Vi tycker det är fel att många av de traditionella bankerna kräver en tillsvidareanställning, samtidigt som projektanställningar och frilansare blir allt vanligare. På Bluestep Bank låter vi aldrig anställningsformen vara ett hinder för att få bolån. Vi gör därför alltid en individuell bedömning på varje låneansökan för att se om det finns ekonomi att bära de lånekostnader ett bolån skulle innebära. Det är dina nuvarande och framtida betalningsmöjligheter som ska ligga till grund för ett beslut, inte typ av anställningsform.

Lån utan fast inkomst

Som egenföretagare saknar du som oftast en fast inkomst. Även om du har en stabil inkomst så saknar du fortfarande en fast anställning och ses därför många gånger som en risk vid låneansökan.

Att få ett beviljat bolån från de större bankerna kan vara svårt utan en fast anställning, även om du har en stabil ekonomi och jobbar. I takt med att allt fler startar eget och väljer projektanställningar framför fasta anställningar blir det allt vanligare att människor hamnar utanför de traditionella kraven för bolån.

På Bluestep Bank fokuserar vi på att hitta en långsiktig och hållbar lösning för både dig och oss som långivare. Efter att ha skickat in din bolåneansökan till oss kommer en av våra bolånespecialister kontakta dig för gå igenom din ekonomiska situation. Tillsammans kommer ni gå igenom din nuvarande sysselsättning och eventuella ytterligare inkomster.

Vi godkänner nämligen både extrajobb, studiebidrag och övertidsersättning som inkomster. På Bluestep Bank tar vi hänsyn till hela din ekonomi när vi gör en bedömning, oavsett anställningsform.

Typer av inkomsttyper vi godkänner

  • Anställningsformer
    Tillsvidareanställning, Provanställning, Vikariat, Visstidsanställning, Projektanställning och Timanställning.
  • Näringsverksamhet
    Enskild firma, Aktiebolag, Handelsbolag och Kommanditbolag.
  • Pension
    Ålderspensionär, Sjukpension, Försäkring, Pensionsförsäkring och skattefri Pensionsförsäkring.
  • Övrig inkomst
    A-kassa, Barnbidrag, Bostadsbidrag, Bostadstillägg, Sjukpenning, Studiebidrag, Studielån, Föräldrapenning, Omvårdnadsbidrag, Merkostnadsersättning, Underhållsbidrag, Underhållsstöd, Hyresintäkter och övriga skattefria inkomster.

Vi godkänner tyvärr inte socialbidrag som en inkomstkälla.

Mer om bolån utan fast anställning

Idag är det allt fler som väljer att starta eget eller frilansa samtidigt som fast anställning fortfarande är ett kriterium hos många vanliga banker för att få bolån.

  • Flera av våra kunder har tidsbegränsade anställningar som projektanställningar, säsongsanställningar och visstidsanställningar. Vid en låneansökan bedömer banken din kreditrisk, vilket konkret innebär risken att låntagaren inte betalar tillbaka lånet. 

    I samband med en sådan bedömning anser de traditionella bankerna att en tidsbegränsad anställning är mindre säker, vilket minskar dina chanser att få din låneansökan beviljad. För en arbetsgivare kan en fast anställd vara svårare att säga upp och anställningsformen anses därför som en extra trygghet hos vanliga banker.

  • På Bluestep Bank tar vi hänsyn till hela din ekonomi och många olika typer av inkomster i vår kreditbedömning. Vi gör en individuell bedömning där vi fokuserar på dina framtida möjligheter istället för din ekonomiska historik, oavsett om du är provanställd, vikarie eller timanställd. Skulle du ha betalningsanmärkningar eller kort kredithistorik kan vi se över dina möjligheter till bolån. Det viktigaste för oss är att du får en trygg ekonomi och klarar av att betala ditt lån.

Samla dina lån i
ett bolån

Vi ger fler möjlighet till bolån 
oavsett anställningsform, betalningsanmärkning eller
tidigare kredithistorik.

  • Sänk dina månadskostnader
  • Ansök tryggt och säkert
  • Digitala lånehandlingar
  • Ansökan är inte bindande

Ansök om samlingslån

Även för dig som saknar fast anställning

Har man en tidsbegränsad anställning är det lätt att ge upp hoppet om en egen bostad efter ett nej från storbanken. På Bluestep Bank fokuserar vi på din framtid istället för din ekonomiska historik. Vi tar därför hänsyn till många olika inkomsttyper och anställningsformer. En fast anställning är därför inte avgörande när vi gör en kreditbedömning.

Välkommen som du är.

Inkluderande

Bluestep Bank är en renodlad bolånebank som sedan 2005 ger fler möjlighet till bolån och en bättre privatekonomi. Vi välkomnar dig oavsett hur du jobbar, vad du har för bakgrund eller var i livet du befinner dig.

Personlig service

Hos oss får du alltid tala med en personlig handläggare som lyssnar, sätter sig in i din situation och försöker ordna en så bra lösning som möjligt. Vi pratar över 20 olika språk och du kan både ringa och mejla oss.

Tryggt och säkert

Det är tryggt och säkert att ansöka om lån hos oss. Du identifierar dig med BankID i kontakten med oss. Viktigast för oss är att du får bästa möjliga villkor utifrån din situation och att du gör en bra affär som förbättrar din ekonomi.

Nöjda kunder - det bästa betyget vi kan få

Laddar
4 av 5 baserat på 543 omdömen
Våra favoritomdömen
Trustpilot

Vi jobbar aktivt med att samla in kundomdömen genom att via mail skicka ut inbjudningar att lämna omdömen till alla som nyligen har blivit kunder hos Bluestep Bank. Cirka 64 % av våra kundomdömen på Trustpilot är från kunder som är verifierade enligt urvalet ovan. Resten är i huvudsak så kallade organiska omdömen, det vill säga kunder som själva aktivt gått till Trustpilot för att lämna ett betyg om oss. På webbplatsen visas våra fyra- och femstjärniga omdömen. På Trustpilot visas alla omdömen oavsett betyg. Vårt Trustpilot-betyg baseras på alla omdömen som lämnats av både verifierade och icke-verifierade kunder och beräknas med hjälp av faktorer som aktualitet, mängd och medelvärde.