Bolåneräntor och avgifter

Vi erbjuder en individuellt anpassad bolåneränta från 3,55-9,65%. För att få 3,55% i boränta kan du inte ha någon anmärkning eller skuld hos Kronofogden.

Din boränta bestäms utifrån ett antal faktorer som exempelvis:

  • Hur mycket du behöver låna
  • Belåningsgrad
  • Din kredithistorik
  • Dina inkomster och utgifter

Aktuella räntor*

Rörlig 3 månader Fast 3 år  Fast 5 år
3,55% 5,20% 5,40%

*Den nominella räntan kan variera, för närvarande mellan 3,55% och 9,65%. Nya kunder som har en komplicerad kredithistorik, såsom betalningsanmärkningar och kronofogdeskulder, betalar även en förhöjd ränta på 3,98% under det första året. Läs mer om förhöjd ränta nedan.

Här kan du se våra genomsnittliga bolåneräntor per månad.

Våra avgifter

Uppläggningsavgift 1 850 kr
Värderingskostnad 1 995 kr
Aviavgift per månad 20 kr**
Påminnelseavgift 60 kr
Inkassoavgift 180 kr

**Betalning via autogiro 20 kr/månad. Betalning med inbetalningskort 30 kr/månad

Läs mer om Bonuslöfte – sänkt ränta efter 3 år

Bonuslöfte – räntan sänks efter 3 år och efter 5 år

Det ska löna sig att sköta sina betalningar. De kunder som stannar längre än 3 år får vårt Bonuslöfte som innebär sänkt ränta. Från år 4 sänks din ränta automatiskt med upp till 1%-enhet om du betalat alla låneavier i tid.

Finns det ytterligare utrymme ned till vår lägsta ränta sänks din ränta ytterligare år 6 med upp till 1%-enhet om du fortsatt att betala i tid*.

*Bonuslöftet innebär oftast att månadsbetalningarna för lånet sjunker. Följande undantag finns; om du binder om lånet på en ny löptid i samband med att bonuslöftet infaller och att det allmänna ränteläget är högre vid ombindningen än när lånet utbetalades till dig. Din ränta kan aldrig bli lägre än vår lägsta gällande ränta med hänsyn till vald bindningstid och det allmänna ränteläget när Bonuslöftet infaller.

Läs mer om förhöjd ränta

RÄNTA ÅR 1 - 3

Om du har en förhöjd ränta inkluderad i dina lånevillkor, så betyder det att du betalar förhöjd ränta på 3,98% under det första året. Den förhöjda räntan tillämpas för att kunna minska risken och därmed öka möjligheten att ge bolån till fler. Det går praktiskt till så att från det beloppet du lånar, så drar vi av den summa som täcker kostnaden för förhöjda räntan under det första året. Därmed påverkar det inte din månadskostnad som kommer vara i stort sett jämn under de 3 första åren.

Effektiv ränta

I ett räkneexempel hos Bluestep på 1 500 000 kr med fast nominell ränta på 3,90%, 3 år bunden ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 3,63%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 2 773 001 kr. Antal betalningar till Bluestep under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 5 777 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 4 februari 2022.