Grönt bolån

Du som bor i en villa eller lägenhet med energiklass A och energiklass B kan ansöka om ett grönt bolån. Med det får du lägre ränta och bidrar till en hållbar och klimatsmart framtid.

Bra
4.2 av 5 baserat på 384 omdömen

Vad är Grönt bolån?

På Bluestep Bank främjar vi hållbara val, för både plånboken och miljön. Därför lanserar vi nu Grönt Bolån för att uppmuntra fler att ställa om till ett klimatsmart hem. Med Grönt Bolån får du avdrag på din ränta och därmed en lägre månadskostnad. Hur stort avdraget blir bestäms utifrån vilken energiklass din bostad har. Bor du i en villa eller lägenhet med energiklass A får du 0,5% i avdrag och med energiklass B får du 0,25% i avdrag. Avdraget kan appliceras på både nya och befintliga bolån hos oss.

Det här är Grönt Bolån

 • För dig som ska köpa eller bor i villa eller lägenhet
 • Fastigheten har energiklass A eller B
 • Med Grönt Bolån får du avdrag på bolåneräntan med 0,5% för energiklass A och 0,25% för energiklass B

Hur får jag Grönt Bolån?

Hur får jag Grönt Bolån? Som ny kund ansöker du om ett bolån som vanligt och när vi granskat din ansökan kommer vi kontakta dig. Då uppger du helt enkelt bostadens energiklass så ser vi över dina möjligheter till Grönt Bolån.

Befintliga kunder vars boenden har en energideklaration registrerad hos Boverket, med energiklass A eller B, får ränteavdraget applicerat automatiskt från och med den 26 mars 2021.

Ansök om bolån

Vanliga frågor och svar

Här får du svar på frågor som rör Grönt Bolån.

 • Kan jag få Grönt Bolån?

  För att få Grönt Bolån behöver du bo i en villa eller lägenhet med energiklass A eller B. Detta ser du i fastighetens energideklaration som du vanligtvis kan ladda ner från Boverkets hemsida. Om din bostads energideklaration inte finns registrerad hos Boverket, eller om den utfärdades innan 1 januari 2014 och därmed saknar information om energiklass, kan du anlita en certifierad energiexpert som utfärdar en ny energideklaration.

 • Hur vet jag vilken energiklass min bostad har?

  Du kan se bostadens energiklass i energideklarationen. På Boverkets webbplats kan du söka efter din fastighets energideklaration och beställa den till din e-postadress.

   

  Energideklarationer som utfärdades innan 2014 visar inte någon energiklass. Om du vill upprätta en ny energideklaration som innehåller information om bostadens energiklass behöver du anlita en certifierad energiexpert. Boverket själva utfärdar inte nya energideklarationer, men du kan söka efter en certifierade energiexpert i deras register.

 • Vilken ränta får jag med Grönt Bolån?

  Med Grönt Bolån får du avdrag på din ursprungliga bolåneränta. Hur stort avdraget blir beror på vilken energiklass din bostad har. Med energiklass A får du 0,5% lägre ränta och med energiklass B får du 0,25% lägre ränta.

 • Hur får jag som befintlig kund Grönt Bolån?

  Befintliga kunder vars boenden har en energideklaration med energiklass A eller B registrerad hos Boverket får ränteavdraget applicerat automatiskt från och med den 26 mars 2021.

   

  Saknar ditt hem en energideklaration eller har bostaden en energiklass mellan C och G? För att upprätta en ny energideklaration behöver du anlita en certifierad energiexpert. På Boverkets hemsida kan du söka efter certifierade energiexperter i deras register, samt få tips och råd om vad du kan göra för att förbättra din energiklass.

 • Hur får jag som ny kund Grönt Bolån?

  Som ny kund ansöker du först om ett vanligt bolån genom att ringa oss på 0770-33 01 00 eller fylla i vårt formulär. När vi granskat din ansökan kommer vi kontakta dig. Uppge då bostadens energiklass så ser vi över om du har möjlighet till Grönt Bolån.

 • Vad är er genomsnittsränta för bolån?

  Räntesatsen en enskild kund erbjuds bestäms av hur stor andel av bostadens marknadsvärde som belånas, kundens inkomst och utgifter samt kredithistorik.

  Genomsnittsräntor för samtliga lån varierar över tid beroende på andelen nya lån och andelen lån till existerande kunder som binder om sina lån.

  Generellt sett får befintliga kunder som binder om sina lån en lägre ränta än nya kunder. Det beror dels på att nya låntagare betalar en förhöjd ränta på 3,98% (nominell) under det första året och dels på Bluesteps Bonuslöfte. Den förhöjda räntan är medräknad i tabellen nedan. Kunder som stannar längre än 3 år kan få vårt Bonuslöfte som innebär sänkt ränta. Från år 4 sänks kundens ränta automatiskt med upp till 1 %-enhet om betalningarna skett i tid. Finns det ytterligare utrymme ned till vår lägsta ränta sänks räntan ytterligare år 6 med upp till 1 %-enhet om kunden fortsatt att betala i tid.


  Våra aktuella genomsnittsräntor, månad för månad, hittar du här.

Hållbarhet på Bluestep Bank

På Bluestep Bank är vi övertygade om att såväl myndigheter som företag och medborgare kan bidra till en positiv utveckling. Som en modern bolånebank arbetar vi för ett mer inkluderande, rättvist och hållbart samhälle.

Läs mer om hållbarhet