Grönt bolån

Du som bor i en villa eller lägenhet med energiklass A och energiklass B kan ansöka om ett grönt bolån. Med det får du lägre ränta och bidrar till en hållbar och klimatsmart framtid.

För att veta vilken energiklass din bostad har kan du beställa hem fastighetens energideklaration från Boverket. Är bostadens energideklaration inte registrerad där, eller om fastigheten helt saknar information om energiklass, kan du anlita en certifierad energiexpert. De kan utfärda en ny energideklaration på din fastighet.

  • För dig som ska köpa eller bor i villa eller lägenhet
  • Fastigheten har energiklass A eller B

Vad är grönt bolån?

På Bluestep Bank främjar vi hållbara val, för både plånboken och miljön. Därför har vi något som kallas grönt bolån, för att uppmuntra fler att ställa om till ett klimatsmart hem. Med grönt bolån får du avdrag på din ränta och därmed en lägre månadskostnad. Hur stort avdraget blir bestäms utifrån vilken energiklass din fastighet har.

Hur påverkar grönt bolån min ränta?

Bor du i en villa eller lägenhet med energiklass A får du 0,5% i avdrag och med energiklass B får du 0,25% i avdrag. Avdraget kan appliceras på både nya och befintliga bolån hos oss.​

Boräntan du får hos oss baseras på en individuell helhetsbedömning av dina ekonomiska förutsättningar. Vi gör alltid en individuell bedömning av varje enskild ansökan som kommer in till oss. Just den boränta som du erbjuds bestäms utifrån ett antal faktorer som exempelvis hur mycket du lånar, belåningsgrad, din kredithistorik och din ekonomi i sin helhet, det vill säga dina inkomster och utgifter. Ett grönt bolån appliceras som ett avdrag på den boränta du erbjuds.

Här kan du se aktuella genomsnittsräntor, månad för månad.

Hur får jag Grönt Bolån?

Som ny kund ansöker du om ett bolån precis som vanligt och när vi granskat din ansökan kommer en av våra bolånespecialister att kontakta dig. I samband med det uppger du bostadens energiklass, och på så vis kan vi se över dina möjligheter till grönt bolån.

Befintliga kunder vars boenden har en energideklaration registrerad hos Boverket, med energiklass A eller B, får ränteavdraget applicerat automatiskt från och med den 26 mars 2021.

Hållbarhet på Bluestep Bank

På Bluestep Bank är vi övertygade om att såväl myndigheter som företag och medborgare kan bidra till en positiv utveckling. Som en modern bolånebank arbetar vi för ett mer inkluderande, rättvist och hållbart samhälle.

Läs mer om hållbarhet

Välkommen som du är.

Inkluderande

Bluestep Bank är en renodlad bolånebank som sedan 2005 ger fler möjlighet till bolån och en bättre privatekonomi. Vi välkomnar dig oavsett hur du jobbar, vad du har för bakgrund eller var i livet du befinner dig.

Personlig service

Hos oss får du alltid tala med en personlig handläggare som lyssnar, sätter sig in i din situation och försöker ordna en så bra lösning som möjligt. Vi pratar över 20 olika språk och du kan både ringa och mejla oss.

Tryggt och säkert

Det är tryggt och säkert att ansöka om lån hos oss. Du identifierar dig med BankID i kontakten med oss. Viktigast för oss är att du får bästa möjliga villkor utifrån din situation och att du gör en bra affär som förbättrar din ekonomi.