Bolån

Kategorier

 • Kan jag hyra ut min bostad i andra hand om jag har ett bolån hos Bluestep Bank?

  Andrahandsuthyrning godkännes inte enligt våra allmänna villkor då det kan komma att påverka säkerheten i panten.

 • Vad är lån med bostaden som säkerhet?

  Lån med bostaden som säkerhet är ett alternativ för dig som redan äger en bostad och som vill belåna bostaden ytterligare genom ett nytt bolån.

  För att du ska kunna belåna bostaden ytterligare måste marknadsvärdet på bostaden vara högre än de lån som du har på bostaden idag. Då kan du nämligen använda det extra värdet till ett nytt lån som passar just dina behov. Oavsett om du vill lösa skulder och dyra smålån eller renovera huset kan ett lån med bostaden som säkerhet vara lösningen för dig.

 • Kan jag låna med bostaden som säkerhet om jag har betalningsanmärkningar och skulder?

  Ja, på Bluestep Bank ser vi till hela din ekonomiska situation och fokuserar på din betalningsförmåga framåt istället för att endast låta din ekonomiska historik vara avgörande för att få bolån.

  Det innebär att du kan använda lånet till att betala av skulder eller lösa dyra lån och krediter. Observera att det finns begränsningar i hur mycket av marknadsvärdet du kan belåna beroende på vilken typ av bostad det är, var i landet du bor och dina ekonomiska förutsättningar. Som mest kan du belåna bostaden till 85% av marknadsvärdet.

 • Kan jag låna med bostaden som säkerhet även om jag inte har en fast anställning?

  Ja, för att låna med bostaden som säkerhet behövs någon form av inkomst men du behöver inte ha en fast anställning. Vi accepterar olika typer av inkomster och anställningsformer.

  Tack vare vår erfarenhet, vet vi att även om du är egenföretagare, vikarie eller projektanställd kan du ha möjlighet att betala för ett bolån. Om du är arbetslös kan vägen tillbaka till arbetslivet gå via till exempel en timanställning eller studier. Vi tycker att fler typer av inkomster ska räknas med när du ansöker om ett bolån hos oss. Därför tar vi oss tiden att göra en noggrann bedömning av din ekonomiska situation.

  Om du är arbetslös och dessutom ansöker tillsammans med någon som arbetar kan vi ha möjlighet att bevilja ett bolån. I våra bedömningar tar vi hänsyn till hushållets totala disponibla inkomster, även om den ena är tillfälligt arbetslös.

 • Vilka typer av bostäder kan belånas med ett bolån?

  Vi accepterar flera olika typer av bostäder som säkerhet för våra lån. De vi godkänner är villor, bostadsrätter och fritidshus.

 • Kan ni belåna ett hyreshus?

  Nej, vi belånar inte kommersiella fastigheter, endast privata bostäder. För ett bolån krävs en bostad som säkerhet för lånet och då accepterar vi bara villor, bostadsrätter eller fritidshus. En hyresrätt är en lägenhet som ägs av en fastighetsägare och inte av dig som bor i lägenheten.

   
 • Belånar ni bostäder i alla kommuner i Sverige?

  För ett bolån krävs en bostad som säkerhet för lånet och i vissa kommuner säljs det för få bostäder för att det ska vara möjligt. Därför kan vi tyvärr inte bevilja bolån i alla kommuner.

   
 • Varför behöver ni ta över mitt nuvarande bolån när jag vill belåna min befintliga bostad?

  Det beror på att vi behöver ha hela säkerheten hos oss för att vi ska kunna bevilja ett lån med bostaden som säkerhet. Det kallas för pant med bästa rätt. På det viset kan vi också ge dig en enklare ekonomisk lösning.

   
 • Kan jag använda en värdering av bostaden som jag beställt själv?

  Tyvärr är det inte möjligt. Vi måste anlita en oberoende mäklare som gör värderingen av bostaden för att säkerställa att marknadsvärdet på bostaden är korrekt. Det görs för att både vi på Bluestep Bank och du som kund ska känna dig trygg med affären och lånet. 

 • Varför kan jag inte se mitt lån på hemsidan?

  Bluestep Bank har för närvarande endast en portal för sparkontokunder. Om du har frågor om ditt lån är du välkommen att kontakta oss på 08-501 01 260 eller kundservice@bluestep.se.

 • Kan jag få Grönt Bolån?

  För att få Grönt Bolån behöver du bo i en villa eller lägenhet med energiklass A eller B. Detta ser du i fastighetens energideklaration som du vanligtvis kan ladda ner från Boverkets hemsida. Om din bostads energideklaration inte finns registrerad hos Boverket, eller om den utfärdades innan 1 januari 2014 och därmed saknar information om energiklass, kan du anlita en certifierad energiexpert som utfärdar en ny energideklaration.

 • Hur vet jag vilken energiklass min bostad har?

  Du kan se bostadens energiklass i energideklarationen. På Boverkets webbplats kan du söka efter din fastighets energideklaration och beställa den till din e-postadress.

   

  Energideklarationer som utfärdades innan 2014 visar inte någon energiklass. Om du vill upprätta en ny energideklaration som innehåller information om bostadens energiklass behöver du anlita en certifierad energiexpert. Boverket själva utfärdar inte nya energideklarationer, men du kan söka efter en certifierade energiexpert i deras register.

 • Vilken ränta får jag med Grönt Bolån?

  Med Grönt Bolån får du avdrag på din ursprungliga bolåneränta. Hur stort avdraget blir beror på vilken energiklass din bostad har. Med energiklass A får du 0,5% lägre ränta och med energiklass B får du 0,25% lägre ränta.

 • Hur får jag som befintlig kund Grönt Bolån?

  Befintliga kunder vars boenden har en energideklaration med energiklass A eller B registrerad hos Boverket får ränteavdraget applicerat automatiskt från och med den 26 mars 2021.

   

  Saknar ditt hem en energideklaration eller har bostaden en energiklass mellan C och G? För att upprätta en ny energideklaration behöver du anlita en certifierad energiexpert. På Boverkets hemsida kan du söka efter certifierade energiexperter i deras register, samt få tips och råd om vad du kan göra för att förbättra din energiklass.

 • Hur får jag som ny kund Grönt Bolån?

  Som ny kund ansöker du först om ett vanligt bolån genom att ringa oss på 0770-33 01 00 eller fylla i vårt formulär. När vi granskat din ansökan kommer vi kontakta dig. Uppge då bostadens energiklass så ser vi över om du har möjlighet till Grönt Bolån.

Tillbaka till Frågor & Svar