Betalningsanmärkning inget hinder för bolån

Vi tar hänsyn till hela din ekonomi och många olika typer av inkomster i vår kreditbedömning. Tillsammans med dig försöker vi hitta lösningar framåt – alltid med målsättningen att ge dig en trygg och stabil ekonomi. Oavsett om du vill köpa bostad, samla lån eller låna till något annat du har behov för kan vi försöka hitta en bolånelösning som passar dig. Därför behöver inte en betalningsanmärkning per automatik innebära en avslagen låneansökan.

Ansök om lånelöfte för köp av bostad

Skicka in din ansökan redan idag så kontaktar vi dig och går igenom dina förutsättningar och möjligheter till bolån.

Ansök om lånelöfte

Inkomsttyper vi godkänner

 • Anställningsformer
  Tillsvidareanställning, Provanställning, Vikariat, Visstidsanställning, Projektanställning och Timanställning.
 • Näringsverksamhet
  Enskild firma, Aktiebolag, Handelsbolag och Kommanditbolag.
 • Pension
  Ålderspensionär, Sjukpension, Försäkring, Pensionsförsäkring och skattefri Pensionsförsäkring.
 • Övrig inkomst
  A-kassa, Barnbidrag, Bostadsbidrag, Bostadstillägg, Sjukpenning, Studiebidrag, Studielån, Föräldrapenning, Omvårdnadsbidrag, Merkostnadsersättning, Underhållsbidrag, Underhållsstöd, Hyresintäkter och övriga skattefria inkomster.

  Vi godkänner tyvärr inte socialbidrag som inkomstkälla.


Möjligheter trots betalningsanmärkning

Även om du har betalningsanmärkningar kan du ha en stabil ekonomi idag. Vi fokuserar på din nuvarandre och framtida betalningsmöjlighet framför tidigare kredithistorik. Har du en ekonomi som kan täcka alla de kostnader ett bolån innebär är därför inte en betalningsanmärkning nödvändigtvis ett hinder. Det kan också finnas möjlighet att lösa aktiva skulder hos Kronofogden med hjälp av ett bolån, om du äger din bostad och har låneutrymme kvar.

Genom att utöka ditt bolån samla dyra lån och krediter i bolånet. På så sätt kan du få ner månadskostnaderna avsevärt då ett bolån som oftast har mycket lägre ränta och lånekostnader än lån utan säkerhet. Att lösa dyra lån med bolånet kan vara ett alternativ till skuldsanering hos Kronofogden.

När du har skickat in en ansökan till oss kommer en av våra bolånespecialister snart att kontakta dig. Tillsammans kommer ni sedan gå igenom din ansökan för att se hur dina möjligheter till bolån ser ut. Vi gör alltid en individuell bedömning och därför behöver inte inkasso eller skulder hos Kronofogden vara ett hinder för bolån hos oss. En ansökan är inte bindande.

Då kan ett lån vara lägligt trots betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning kan innebära att man tidigare haft problem att betala av sina skulder. Som regel rekommenderas därför att man fokuserar på att få ordning på ekonomin framför att ta ett nytt lån. Det finns dock situationer då ett nytt lån kan vara ett bra alternativ även om man har betalningsanmärkningar.

 • Du löser skulden som är upphovet till anmärkningen med hjälp av det nya lånet.
 • Du samlar befintliga lån och krediter i det nya lånet som innebär lägre månadskostnader och bättre lånevillkor.
 • En tidigare betalningsanmärkning behöver inte betyda att du inte har ordning på din ekonomi idag. Ett nytt lån är därmed heller inte per automatik ett problem, så länge du vet att du kan betala tillbaka det i tid. 

Har du inte fått ordning på ekonomin sedan betalningsanmärkningen uppkom, kan ett nytt lån leda till ännu värre ekonomiska konsekvenser såvida syftet med lånet inte är något enligt ovan.

Ansök om samlingslån tryggt och säkert

Vill du undersöka möjligheterna att samla dina lån och krediter i ett bolån hos Bluestep Bank? Skicka in din ansökan redan idag så ser vi igenom dina möjligheter tillsammans.


Ansök om samlingslån

Bolån med betalningsanmärkning

Om du väl har fått en betalningsanmärkning kan det påverka dina möjligheter att ta ett lån, teckna olika typer av abonnemang eller få en hyresrätt. Du kan alltså bli nekad att ta ett bolån då traditionella banker oftast inte tar hänsyn till orsakerna bakom en betalningsanmärkning. Det tycker vi är fel.

En betalningsanmärkning ska inte behöva stå i vägen för dina mål. Hos oss är du välkommen som du är och vi kommer göra vårt bästa för att försöka hjälpa dig att köpa bostad. Vi tar hänsyn till hela din ekonomi och många olika typer av inkomster i vår kreditbedömning. Målsättningen är att vi tillsammans med dig ska se till att ge dig de bästa förutsättningarna för en trygg och stabil ekonomi.

Ansök om bolån trots betalningsanmärkning

Är du intresserad av att se över dina möjligheter att ta ett bolån så hjälper vi dig gärna vidare. För att köpa en bostad behöver du ett lånelöfte som är ett preliminärt löfte om bolån. Lånelöftet visar vilket utrymme du har ekonomiskt för att köpa en bostad och inkluderar både pris för bostaden och månadskostnad. Det kan vara bra att ordna med ett lånelöfte innan du går in i en budgivning. Kanske är din dröm om att äga din bostad närmare än du tror?

Kriterier för att ansöka om lånelöfte

För att ansöka om lånelöfte hos Bluestep Bank finns det några kriterier som måste uppfyllas.

 • Du är minst 18 år gammal
 • Du har en taxerad inkomst i Sverige
 • Du har en kontantinsats
 • Du behöver lösa eventuella skulder hos Kronofogden
 • Du behöver någon typ av inkomst, men du behöver inte ha fast anställning

Bostaden du vill låna till

 • Ska köpas av dig som privatperson
 • Är värd minst 300 000 kr
 • Ska inte hyras ut i andra hand
 • Ska inte användas för kommersiella ändamål
 • Kan belånas upp till max 85 %

Läs mer om betalningsanmärkningar

Vill du veta mer om betalningsanmärkningar och vad det innebär? Här hittar du mer information.

 • En betalningsanmärkning är en anteckning i kreditupplysningsföretagens register om att en person eller ett företag inte har betalat sina skulder i tid.
  Kreditupplysningsföretagen samlar in uppgifter om obetalda skulder från många olika aktörer, exempelvis myndigheter, kommuner och banker. Den informationen som kreditupplysningsföretagen har samlat in används av långivare och andra företag som behöver veta om du skött dina betalningar.

 • Om du är skyldig någon pengar och inte betalar får du först en eller par påminnelser från företaget eller myndigheten du är skyldig pengar. Om räkningen du inte betalar kommer från ett privat företag går de antingen till ett inkassoföretag som mot ersättning arbetar med att kräva in pengar, eller till Kronofogdemyndigheten som kan besluta om indrivning av obetalda skulder. Inkassoföretaget som hanterar din skuld kan välja att antingen själva försöka driva in pengarna eller gå till Kronofogden. Om det är en statlig myndighet du är skyldig pengar kan en notering om obetald skuld gå direkt till kreditupplysningsföretagen och bli till en betalningsanmärkning i deras register.

 • Om du fortfarande inte betalar din skuld ansöker den du är skyldig pengar om ett så kallat betalningsföreläggande hos Kronofogden. Detta noteras i Kronofogdens register. Det innebär att den du är skyldig pengar genom Kronofogden riktar ett krav på dig att betala. När ansökan registreras hos Kronofogdemyndigheten skickas ett brev till dig. I brevet får du veta vem som anser sig ha ett krav mot dig och hur stort kravet är. Du har då möjlighet att svara på brevet inom utsatt tid med alternativen att antingen acceptera och betala eller protestera mot kravet.

 • Normalt finns en betalningsanmärkning kvar i tre år för fysiska personer och fem år för juridiska personer. Detta gäller oavsett om du senare betalat skulden eller ej. Anmärkningen ses som en indikation på att du inte skött dina ekonomiska åtaganden. Tiden en anmärkning finns registrerad varierar dock beroende på vilken typ av skuld det är frågan om. Den kortaste tiden är två år för misskötta kontokortskrediter och kan finnas kvar för skuldsanering i fem år eller så länge avbetalningsplanen pågår, om den är längre än fem år.

 • En vanlig missuppfattning är att Kronofogden utfärdar betalningsanmärkningar. Så är inte fallet. En betalningsanmärkning är något som kreditupplysningsföretagen noterar i sina register. Noteringar om betalningsanmärkning kan komma från olika håll. Bland annat används noteringar om obesvarade betalningsförelägganden från Kronofogden som grund för registrering av en betalningsanmärkning.

 • Om du har fått en betalningsanmärkning kan det vara svårt att låna pengar, teckna ett bolån, få en hyresrätt eller skaffa ett telefonabonnemang.

Välkommen som du är.

Inkluderande

Bluestep Bank är en renodlad bolånebank som sedan 2005 ger fler möjlighet till bolån och en bättre privatekonomi. Vi välkomnar dig oavsett hur du jobbar, vad du har för bakgrund eller var i livet du befinner dig.

Personlig service

Hos oss får du alltid tala med en personlig handläggare som lyssnar, sätter sig in i din situation och försöker ordna en så bra lösning som möjligt. Vi pratar över 20 olika språk och du kan både ringa och mejla oss.

Tryggt och säkert

Det är tryggt och säkert att ansöka om lån hos oss. Du identifierar dig med BankID i kontakten med oss. Viktigast för oss är att du får bästa möjliga villkor utifrån din situation och att du gör en bra affär som förbättrar din ekonomi.

Nöjda kunder - det bästa betyget vi kan få

Laddar
4.1 av 5 baserat på 539 omdömen
Våra favoritomdömen
Trustpilot

Vi jobbar aktivt med att samla in kundomdömen genom att via mail skicka ut inbjudningar att lämna omdömen till alla som nyligen har blivit kunder hos Bluestep Bank. Cirka 64 % av våra kundomdömen på Trustpilot är från kunder som är verifierade enligt urvalet ovan. Resten är i huvudsak så kallade organiska omdömen, det vill säga kunder som själva aktivt gått till Trustpilot för att lämna ett betyg om oss. På webbplatsen visas våra fyra- och femstjärniga omdömen. På Trustpilot visas alla omdömen oavsett betyg. Vårt Trustpilot-betyg baseras på alla omdömen som lämnats av både verifierade och icke-verifierade kunder och beräknas med hjälp av faktorer som aktualitet, mängd och medelvärde.