Har jag en betalningsanmärkning? Så kan du kolla själv

Betalningsmärkningar kan hindra dig från att ta lån, hyra bostad eller teckna till exempel ett mobilabonnemang. Här får du tips på hur du själv kan kolla om du har en betalningsanmärkning. Och vad du kan göra för att undvika dem.

Betalningsanmärkningar kan göra det svårt för dig att ta lån, hyra bostad eller teckna abonnemang.  Men vad är en betalningsanmärkning? Och hur får man bort dem?

Här får du information om vad det innebär att få en betalningsanmärkning. Och vad du kan göra för att undvika dem.

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning uppstår om en skuld är obetald eller inte betalats i tid. Det kan vara en räkning, faktura eller annan skuld. Betalningsanmärkningar hamnar i ett register hos kreditupplysningsföretag. Därifrån hämtar banker och andra kreditinstitut uppgifter om din betalningsförmåga.

Om du har en betalningsanmärkning – eller en “prick” som det också kallas – kan det bli svårt att till exempel ta lån hos en traditionell bank.

När får man en betalningsanmärkning?

Det är mycket som händer innan du får en betalningsanmärkning. Bland annat får du först en betalningspåminnelse från företaget som vill ha betalt. Om du inte betalar trots påminnelsen kan företaget vända sig till ett inkassobolag, som skickar ett inkassokrav. Du kan då antingen betala eller bestrida kravet inom tidsfristen som står angivet i inkassokravet.

Om du varken betalar eller bestrider kravet, kan fordringsägaren ta hjälp av Kronofogden för att få betalt. De ansöker då om ett så kallat betalningsföreläggande. Kronofogden skickar ett brev till dig om att en fordringsägare ansökt om ett betalningsföreläggande. Om du inte betalar skulden, riskerar du att få en betalningsanmärkning.

Ett betalningsföreläggande är inte samma sak som att få en betalningsanmärkning. Om du betalar skulden eller bestrider betalningsföreläggandet i tid kan du slippa en betalningsanmärkning. Det är kreditupplysningsföretagen som har hand om och beslutar om betalningsanmärkningar – inte Kronofogden.

Kan jag få bort en betalningsanmärkning tidigare?

Du kan tyvärr inte göra så mycket för att få bort en betalningsanmärkning. Men för privatpersoner försvinner en betalningsanmärkning oftast automatiskt efter tre år. Det bästa sättet att undvika betalningsanmärkningar är att hålla koll på sina utgifter och betala räkningar i tid.

Har jag en betalningsanmärkning? Kolla upp det enkelt

Om du vill se om du har en betalningsanmärkning, kan du göra en kreditupplysning på dig själv.

Det finns olika alternativ för att få ut information om eventuella betalningsanmärkningar. Ett vanligt sätt är via Upplysningscentralens tjänst MinUC. Där kan du se om du har en betalningsanmärkning, din kreditvärdighet och din inkomst under året – utan att det räknas som en kreditupplysning.  Ett utdrag kostar 29 kronor.

Även Bisnode erbjuder en kreditupplysningstjänst. Till skillnad från MinUC är den gratis. Den är dock inte lika omfattande som Upplysningscentralens tjänst.

Läs mer om vilka lånemöjligheter du har, trots betalningsanmärkningar.

Utöka ditt bolån tryggt och säkert

Använd bostaden som säkerhet för att frigöra pengar till t.ex. ett bilköp, en investering i hållbara energilösningar för hemmet eller för att säkra ekonomin vid oförutsedda kostnader.

Ansök direkt