Jämkning: Så kan du skattejämka om du har bolån

Det är många som har det tufft ekonomiskt just nu och måste vända på varje krona för att få ekonomin att gå ihop. Rådande inflation med stigande priser och höjda räntor gör det svårt för många hushåll att klara av alla utgifter. Får du vanligtvis tillbaka mycket i skatteåterbäring betalar du sannolikt för mycket i skatt och kan då ansöka om jämkning.

Vad innebär jämkning och hur kan det påverka min ekonomi?

Jämkning används för att justera dina nuvarande skattekostnader efter din aktuella inkomst och de räntekostnader du har. Om du betalar för mycket i skatt kan du få ut överskottet månadsvis i stället för att invänta en utbetalning kommande år. 

När kan man jämka?

  • Om du har räntekostnader som exempelvis vid ett bolån
  • Om du brukar få stor skatteåterbäring eller restskatt
  • Om du extrajobbar som studerande ungdom
  • Om du endast har en inkomst under vissa delar av året
  • Om du har avdragsgilla resekostnader till och från arbetet

Ansök om samlingslån tryggt och säkert

Vill du undersöka möjligheterna att samla dina lån och krediter i ett bolån hos Bluestep Bank? Skicka in din ansökan redan idag så ser vi igenom dina möjligheter tillsammans.


Ansök om samlingslån

Jämkning vid bolån

Staten ger en rabatt kallad ränteavdrag på räntan för dina bolån, men också vid de flesta andra typer av lån som billån eller privatlån. Det ges däremot inte på studielån. Ränteavdraget kallas också skatteavdrag.

Årligen utbetalt eller månadsvis

Ränteavdraget betalas tillbaka vid tiden för skatteåterbäringen varje år. För många är bolånet en av hushållets största ekonomiska utgifter och att skattejämka kan då göra stor skillnad för hushållsekonomin. Att få tillbaka ränteavdraget månatligt istället för en gång om året kan förenkla vardagen för många bostads- och villaägare.

Det kan vara fördelaktigt att jämka även om man ekonomiskt sett inte behöver den månatliga utbetalningen. Avdraget kan exempelvis sättas in på ett sparkonto med högre ränta än vad du får hos Skatteverket.

Om ränteavdrag 

  • Beror på lånets storlek och vilken bolåneränta du har.
  • Du får göra avdrag med 30% på räntekostnader upp till 100.000 kr. För kostnader över det gäller 21% ränteavdrag.
  • Skatteverket räknar ut storleken på ränteavdraget och du behöver endast kontrollera uppgifterna på din deklaration.

Hur ansöker jag om jämkning?

Betalar du för mycket eller för lite i skatt kan du läsa mer och ansöka om skattejämkning genom Skatteverkets hemsida. Där hittar du också aktuella skattetabeller och information gällande hur mycket skatt du betalar idag.

Har du bolån eller andra lån finns uppgifter om storleken på dina räntekostnader redan hos Skatteverket. Väljer du att ansöka om jämkning är det också Skatteverket som beslutar om ansökan beviljas eller inte. Blir ansökan beviljad kan din arbetsgivare justera hur mycket skatt som dras på din lön, istället för att endast utgå från aktuell skattetabell.