Samla lån med eller utan säkerhet? Så fungerar det

När man handlar på kredit, avbetalning eller med hjälp av lån kan räntekostnaderna lätt skena iväg. Då kan det vara en god idé att se över sina köp och samla skulderna i ett större och billigare lån - något som blir allt mer populärt i Sverige.

Siffror från SCB visar att svenskarnas lån fortsätter att öka, och allt fler får lånen samlade. En påverkande faktor kan vara den ökande e-handeln som ofta finansieras med kreditkort eller kontokredit, menar Finansinspektionen.

Om du känner igen dig i det här kan det vara smart att se över din totala räntekostnad och samla dem i ett större och billigare lån.

Skillnader på konsumtionslån och andra lån

Konsumtionslån är vanligtvis små och har en hög årsränta. Återbetalningsperioden är kort och avgifterna som tillkommer är stora i förhållande till lånets storlek. Enligt Finansinspektionen löper låntagare som redan har små marginaler i sin ekonomi och använder små lån för att klara sin vardag störst risk, och kan på sikt få betalningssvårigheter.

De senaste åren har man på Bluestep Bank även kunnat se en ökning i antalet ansökningar för lösen av andra lån. Främst är det kreditlån med kort löptid som kunderna vill samla. Enligt Martin Ahlberg, Head of Personal Loans på Bluestep Bank, motsvarar ansökningar av lösen cirka 60% av alla ansökningar som kommer in.

Det ökar lite grann hela tiden och det har det egentligen gjort de senaste fem-sex åren. Ungefär två tredjedelar av våra ansökningar anger att de vill lösa andra lån. Sedan kanske de vill ha lite pengar till konsumtion också men lösen är den vanligaste anledningen som vi har för låneansökningar.

Varför har konsumtionslån blivit mer vanligt?

Martin Ahlberg, Head of Personal Loans på Bluestep Bank, menar att tillväxten av konsumtionslån har att göra med förändrade konsumtionsmönster.

Backar du 10 eller 15 år tillbaka var konsumtionslån någonting som många helt enkelt inte ville ha, man skulle ha ett bolån eller ett billån men inte kreditkort eller blancolån. Det har förändrats de senaste åtta åren. Att ta konsumtionslån för renovering eller resor är numera ett ganska vanligt sätt att finansiera de här sakerna, men det betyder också att folks skulder har ökat.

Även rapporter från Finansinspektionen styrker tillväxten och visar ett samband mellan högre skulder och ökningen av köp på internet.

Det vi ser är att ökad e-handel och ändrade konsumtionsmönster kan påverka kreditgivningen och konsumtionslån, menar Magnus Karlsson, analyschef på Finansinspektionen.

Samla skulder i lån med eller utan säkerhet - vad är skillnaden?

Anledningen till att personer med flera smålån väljer att samla dessa kan bero på de extra avgifter som exempelvis kreditlån innebär. Hanteringen av avgifterna blir enklare samtidigt som du kan få längre tid på dig att betala tillbaka lånet.

Du kan samla lånen både i ett lån med säkerhet, eller ett utan. Lån utan säkerhet är generellt sett dyrare, ett lån med säkerhet kan vara ett bolån vilket som oftast är det billigaste alternativtet. Som bostadsägare kan man alltså samla skulder i bolånet om det finns utrymme.

För att samla lånen i ditt bolån kan du kontakta din bank och se över dina möjligheter. Skulle din bank säga nej kan du kontakta andra banker. På Bluestep Bank hjälper vi fler att samla lånen då vi till exempel godkänner fler anställningsformer.

Kriterier för bostaden du belånar

  • Ägs av dig som privatperson
  • Är värd minst 300 000 kr
  • Hyrs inte ut i andra hand
  • Används inte för kommersiella ändamål
  • Kan belånas upp till 85 % (fritidshus 75 %)
  • Läs mer om att samla lån och krediter.