Kreditupplysning

En kreditupplysning ger information om en persons ekonomiska situation, civilstånd eller om personen bor kvar i landet. Långivare använder informationen som underlag inför beslut att bevilja ett lån eller annan typ av kredit. Upplysningen är också ett sätt att bekräfta de uppgifter som personen eller hushållet själva bidragit med inför exempelvis en låneansökan.

De företag som undersöker en privatpersons uppgifter vänder sig framförallt till olika myndigheter och får via dem information om alltifrån dina identitetsuppgifter till eventuellt fastighetsinnehav, inkomst samt betalningsanmärkningar. Viktigt att tänka på är att antal kreditupplysningar kan påverka dig som kredittagare.

Den granskade ska meddelas

I samband med att en kreditupplysning görs så ska upplysningsföretaget alltid skicka ut ett meddelande till dig om att så har skett. Här ska det också stå beskrivet vad upplysningen gäller och vilket företag som begärt upplysningen.

Kräver legitimt behov

En kreditupplysning på företag eller privatpersoner får inte genomföras om det inte finns ett uttalat och legitimt behov. Det är frågeställarens uppgift att säkerställa detta. I det fall du anser att det tagits en upplysning på dig utan rimlig orsak är det viktigt att du kontaktar företaget som genomförde kreditupplysningen.

Tillbaka till ordlistan