Lån utan kreditupplysning

Att få lån hos traditionella banker kan visa sig vara extra svårt för den som har en sämre kredithistorik. Det gäller oavsett om man vill ansöka om bolån för att köpa en bostad, om man vill låna pengar för att köpa en ny bil, eller om man vill samla dyra lån och krediter.

Vid en låneansökan görs alltid en kreditupplysning, i vilken nuvarande lån och krediter samt eventuella betalningsanmärkningar framkommer. Du får också ett så kallat kreditbetyg baserat på din ekonomi, men också hur många kreditupplysningar som gjorts det senaste året. Många banker gör per automatik avslag på ansökningar från personer med en mer osäker kredithistorik. Det är oavsett om personen som ansöker har en stabil ekonomi idag eller inte.

I många fall har betalningsanmärkningar berott på tidigare och tillfälliga betalningssvårigheter, vilket har resulterat i obetalda skulder och räkningar. Tidigare ekonomiska svårigheter behöver däremot inte säga något om personens nuvarande betalningsförmåga. De flesta långivare använder sig av kreditupplysningsföretaget UC, men det finns också andra kreditupplysningsföretag som exempelvis Dun & Bradstreet och Creditsafe.

 • UC, som tidigare hette Upplysningscentralen, är ett kreditupplysningsföretag. En vanlig missuppfattning är att ett lån utan UC skulle innebära att det inte utförs någon kreditupplysning alls vid låneansökan. Det stämmer inte, då sådana lån inte är tillåtna. När ett lån inte involverar UC innebär det snarare att det är ett annat företag än UC som genomför kreditupplysningen.

  Kreditbedömningen utförs inte bara för att skydda långivaren, utan huvudsakligen till förmån för dig som låntagare. Detta säkerställer att du inte lånar mer pengar än vad din ekonomi tillåter. Tidigare var UC den största aktören på den svenska lånemarknaden. Idag finns det många andra kreditupplysningsföretag som arbetar efter andra premisser. UC är dock fortfarande dominerande gällande större lån.

 • I stort sett använder alla storbanker och låneaktörer UC idag. När en bank lånar ut större summor använder de sig av UC för att vara säkra på att kreditupplysningen ger en rättvis bild av den sökandes ekonomi. Låneförmedlare som lånar ut pengar utan UC erbjuder ofta osäkra lån, vilka är dyrare smålån med höga lånekostnader.

  Det är viktigt att förstå vikten av en ansvarsfull kreditgivning. Många undrar var de kan låna pengar utan att en kreditupplysning görs genom UC. Hos Bluestep Bank tar vi kreditupplysningen på största allvar och använder alltid UC för att säkerställa en trygg och ansvarsfull utlåningsprocess.

 • Nej, det är förbjudet att erbjuda lån utan att utföra någon kreditupplysning i Sverige. Lån utan UC syftar som tidigare nämnt till att kreditupplysningen utförs av ett annat kreditupplysningsföretag än UC, men en kreditupplysning kommer alltid att utföras.

  Det är viktigt att förstå att en kreditupplysning är en grundläggande del av låneprocessen, speciellt när det gäller att säkerställa ansvarsfull utlåning. Kreditupplysningen ger långivaren en överblick över låntagarens ekonomiska historia och nuvarande ekonomiska ställning, vilket är avgörande för att bedöma risken med att låna ut pengar.

  I slutändan är det viktigt att vara väl informerad och försiktig när man överväger att ta ett lån. Att ta sig tid att förstå de finansiella förpliktelserna och att arbeta med en pålitlig och ansvarsfull långivare är nyckeln till en sund ekonomisk framtid.

 • Om många kreditupplysningar görs kan banken uppfatta det som om att du försöker uppta fler lån, därför kan antalet kreditupplysningar påverka din kreditscore. Däremot gör alla banker sina egna kreditbedömningar och synen på många kreditupplysningar kan skilja sig från bank till bank.


  Traditionella banker kan se många kreditupplysningar som ett hinder för att få ett bolån. På Bluestep Bank fokuserar vi mer på orsaken till dem och hur potentialen framåt ser ut.

Samla dina lån i
ett bolån

Vi ger fler möjlighet till bolån 
oavsett anställningsform, betalningsanmärkning eller
tidigare kredithistorik.

 • Sänk dina månadskostnader
 • Ansök tryggt och säkert
 • Digitala lånehandlingar
 • Ansökan är inte bindande

Ansök om samlingslån

Varför vill man låna utan kreditupplysning?

Även om det inte finns lån utan kreditupplysning i Sverige är det många som söker efter det. Anledningen till det stora intresset är att man har betalningsanmärkningar och en kredithistorik som man tror kommer omöjliggöra ett lån. Många storbanker gör avslag på ansökningar där det finns en sämre kredithistorik. Det behöver dock inte vara så.

Bluestep Bank är en av få banker i Sverige som beviljar bolån och möjligheten att samla dyra lån och krediter med bostaden som säkerhet till personer med en sämre kreditvärdighet eller en annan anställningsform än fast. Anledningen till det är att vi ser till personens nuvarande och framtida betalningsförmåga, framför kredithistorik och eventuella betalningsanmärkningar. Vi tror att varje individuell låntagare förtjänar en chans att förklara sin ekonomiska situation. Även om en kreditupplysning via UC är en central del av vår process, innebär inte en betalningsanmärkning eller en sämre kredithistorik per automatik ett avslag på låneansökan. Vår målsättning är att hitta ett låneupplägg som fungerar, trots eventuella ekonomiska utmaningar du tidigare stött på.

En kreditupplysning görs alltid. Den är nödvändig för att skapa en så klar bild som möjligt över den sökandes ekonomi och ekonomiska möjligheter. Då många banker per automatik gör avslag när det finns en betalningsanmärkning, spenderar vi mer tid till att försöka få kalkylen att gå ihop.

Det måste alltid finnas en inkomst som kan bära alla kostnader för lånet, men så länge det finns behöver inte en betalningsanmärkning vara ett hinder. Av den anledningen kan det vara möjligt att få beviljat bolån hos oss på Bluestep Bank, även om din ansökan blivit avslagen hos en annan bank.

Lån utan UC med betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning kan vara en indikation på tidigare finansiella missöden. Det ökar risken för långivaren och är orsaken till att många långivare är tveksamma till att godkänna ansökningar med betalningsanmärkningar. Då en betalningsanmärkning är kvar i registret i tre år, behöver den dock inte längre återspegla din nuvarande ekonomiska situation. Det betyder inte per automatik att din finansiella risk är högre än någon annans.

Lån trots sämre kreditvärdighet

Att ansöka om lån med en sämre kredithistorik kräver en stabil inkomst. Traditionellt sett har lån som beviljats personer med sämre kreditvärdighet varit mindre lån med kortare löptid som gett relativt höga kostnader. Långivarna har på så sätt försökt minimera riskerna med lånet och förbättrat sannolikheten för att få tillbaka det utlånade beloppet.

På Bluestep Bank är inte en betalningsanmärkning avgörande för om en låneansökan beviljas eller inte. Vi erbjuder också enbart bolån, vilket vanligtvis är lån med lägre lånekostnader och som löper under en längre tid. Äger du din bostad kan du med ett utökat bolån också lösa andra dyra smålån och krediter. På så vis får du en lägre månadskostnad då ett bolån har lägre ränta än lån utan säkerhet.

Den kartläggning som görs av din ekonomi med hjälp av bland annat en kreditupplysning är avgörande för att kunna ta fram en rimlig återbetalningsplan. Genom att banken säkerställer att din inkomst kan bära samtliga lånekostnader, undviker du också framtida ekonomiska svårigheter.

Det är en större utmaning att få beviljat lån trots en sämre kredithistorik, men det är fullt möjligt. Bluestep Bank ser till helheten och fokuserar inte enbart på din kreditvärdighet. Skicka gärna in en ansökan så kan vi tillsammans gå igenom dina möjligheter till bolån. Våra bolåneexperter hjälper dig gärna.

Öka dina chanser att låna pengar utan avslag

Det finns saker du kan tänka på för att förbättra dina chanser att få en beviljad låneansökan. Vi har listat tips som bidrar till en bättre ansökan sett ur bankens perspektiv.

Så förbättrar du din kreditscore

 • Gör låneansökan tillsammans med en medsökande. Även om du inte lever i en relation idag så utesluter inte det att du kan bo tillsammans med någon. Med kompisavtalet kan även kompisar och syskon köpa en bostad tillsammans.
 • Försök att lösa eventuella befintliga skulder. Ett sätt är att samla dina dyra lån och krediter i ett större lån med lägre ränta. Förutom bättre villkor innebär det även att du får en bättre kreditvärdighet. Har du ett bolån idag med låneutrymme kvar på bostaden kan du med fördel samla dina smålån i bolånet.
 • Avsluta kontokrediter och kreditkort som du inte använder då de försämrar din kreditvärdighet. Det gäller oavsett om de används eller inte. Undvik också att ta på dig nya krediter.
 • Sänk dina befintliga utgifter genom att göra en kartläggning av din ekonomi. Identifiera kostnader som du kan ta bort eller dra ner på. Använd gärna vår kostnadsfria budgetmall för att skapa en hushållsbudget. Genom att sänka befintliga kostnader kan du också öka din disponibla inkomst.
 • Se till att inte missa några inbetalningar och skaffa autogiro på dina löpande kostnader. På så sätt missar du aldrig en förfallodag, vilket samtidigt minskar risken för att få en framtida betalningsanmärkning.

Nöjda kunder - det bästa betyget vi kan få

Laddar
4.1 av 5 baserat på 537 omdömen
Våra favoritomdömen
Trustpilot

Vi jobbar aktivt med att samla in kundomdömen genom att via mail skicka ut inbjudningar att lämna omdömen till alla som nyligen har blivit kunder hos Bluestep Bank. Cirka 64 % av våra kundomdömen på Trustpilot är från kunder som är verifierade enligt urvalet ovan. Resten är i huvudsak så kallade organiska omdömen, det vill säga kunder som själva aktivt gått till Trustpilot för att lämna ett betyg om oss. På webbplatsen visas våra fyra- och femstjärniga omdömen. På Trustpilot visas alla omdömen oavsett betyg. Vårt Trustpilot-betyg baseras på alla omdömen som lämnats av både verifierade och icke-verifierade kunder och beräknas med hjälp av faktorer som aktualitet, mängd och medelvärde.