Blancolån

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet. Med säkerhet menas exempelvis ett hus, en lägenhet eller en bil. Långivaren har alltså inte någon säkerhet att ta som pant.

Blancolån är samma sak som privatlån. När du tar ett blancolån lämnar du alltså ingen säkerhet för ett lånet utan istället ligger säkerheten i din betalningsförmåga. Din betalningsförmåga baseras på din inkomst (eller din familjs om ni är två som vill ansöka) och övriga ekonomi.

Ordet blancolån kommer från ”in blanko” vilket betyder att ett ofullständigt dokument undertecknas. Anledningen är bristen på säkerhet i ett blancolån, vilket medförde att de traditionellt sågs som ”ofullständigt dokumenterade” lån.

Samla lånen i ett bolån

En anledning till att många väljer att samla lånen i ett bolån är att man vill samla ihop dyra smålån, SMS-lån eller kreditkortsräkningar i ett enda, förmånligare lån och på det sättet sänka sin månadsbetalning.

Köp bil eller båt

Många ansöker också om blancolån till någon form av konsumtion, exempelvis för att köpa en bil, nya möbler eller för att renovera. Men man kan även utöka sitt befintliga bolån. Det är viktigt att du funderar på vad lånet ska användas till och att du har en plan för hur lånet ska betalas tillbaka innan du gör en ansökan. 

Tillbaka till ordlistan