Refinansiering

Refinansiering är när du tar ett nytt lån för att kunna betala av gamla lån. Har man många dyra lån och krediter med olika räntor och avgifter kan det vara svårt att kontrollera sin ekonomi. När du refinansierar med ett nytt lån samlar du dina gamla lån i det nya lånet vilket ofta kan leda till lägre månadsbetalningar.

Refinansiering, eller skuldfinansiering som det också kallas, kan gå till på olika sätt beroende på hur din situation ser ut. Äger du en bostad, och den inte är fullt belånad, kan det finnas utrymme för att belåna bostaden ytterligare och på så sätt använda det extra värdet till att lösa dina gamla lån. Bostaden används då som säkerhet för lånet vilket kan ge bättre ränta och villkor än smålån och krediter med höga avgifter. Äger du inte någon bostad kan du refinansiera genom att ansöka om ett lån utan säkerhet, ett så kallat privatlån.

Det finns många fördelar med refinansiering och att samla dyra krediter och smålån i ett nytt lån. För det första blir det mycket enklare att hålla koll på ekonomin om du har ett lån att hålla koll på istället för flera. Med ett lån blir det också färre fakturor och avgifter som måste betalas varje månad. Ofta kan man också sänka sina månadsbetalningar om det nya lånet har en längre löptid.

Intresserad av refinansiering? 

Läs mer om samla lån

Tillbaka till ordlistan