Bolån för kompisar och syskon

Vi är en modern bolånebank som inte fastnar i standardiserade mallar och processer, vilket de traditionella bankerna ofta gör. Har du en ekonomi som kan bära kostnaderna för bolånet behöver inte betalningsanmärkningar eller exempelvis en projektanställning vara ett hinder. 

Hos oss behöver ni heller inte ha en romantisk relation för att kunna köpa en bostad tillsammans. Med Kompisavtalet erbjuder vi bolån till kompisar eller syskon som vill köpa en bostad och bo tillsammans.

Lånelöfte - ett första steg

När du vill köpa en bostad som du behöver finansiera med ett bolån behöver du först ansöka om ett lånelöfte. Ett beviljat lånelöfte är ingen garanti för ett bolån utan snarare ett preliminärt besked på om du kan få bolån hos oss eller inte. Med ett lånelöfte kan du också få reda på hur mycket ett bolån skulle kunna kosta dig per månad. Ansökan gör du digitalt här på webben. Efter inskickad ansökan kommer en av våra bolånespecialister kontakta dig för att tillsammans gå igenom den och dina möjligheter för bolån.

Fördelarna med ett bolån hos Bluestep Bank

 • Individuell bedömning
  Vi tar hänsyn till din nuvarande och framtida betalningsförmåga istället för att fastna i traditionella regelverk. Av den anledningen behöver inte betalningsanmärkningar eller en sämre kredithistorik vara avgörande vid en låneansökan hos oss.
 • Bolån oavsett anställningsform
  Hos oss behöver du inte vara fast anställd för att bli beviljad ett bolån. Vi har bolånekunder som är vikarier, timanställda och egenföretagare. Det behöver alltid finnas en ekonomi som kan bära bolånets samtliga kostnader, men inkomsttyperna kan variera.
 • Handpenningslån och lån till kontantinsats
  Vi är med dig under hela din bostadsaffär och försöker alltid hitta den bästa lösningen för dig. Vi erbjuder därför både handpenningslån och lån som täcker delar av kontantinsatsen.
 • Brygglån
  För våra bolånekunder erbjuder vi även brygglån, vilket är ett tillfälligt lån för dig som köpt en ny bostad innan du sålt din befintliga.
 • Grönt bolån
  Vi erbjuder grönt bolån vilket innebär lägre ränta för bostäder med hög energieffektivitet. Det gynnar både din ekonomi och miljön.
 • Ett bolån med större möjligheter
  Hos oss kan du samla dina dyra lån och krediter i bolånet. Förutsatt att låneutrymme finns på bostaden, så gör vi vårt yttersta för att hitta en lösning som sänker dina nuvarande lånekostnader. Hos oss finns också möjligheten att genom utökat bolån finansiera exempelvis en renovering eller ett bilköp.
 • Ett bolån för kompisar och syskon
  Hos oss krävs ingen romantisk relation för att ni ska kunna köpa en bostad tillsammans. Med hjälp av Kompisavtalet gör vi det möjligt att köpa bostad tillsammans med en kompis eller ett syskon.

Bolånekalkylator - räkna på ditt bolån

Beräkna din månadskostnad genom att fylla i bostadens pris, din kontantinsats och förväntad ränta. Observera att räntan sätts individuellt.

Laddar

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,7%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,96%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 924 960 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 8 179 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 13 november 2023. Läs gärna om våra boräntor och vår bolånekalkyl om du vill veta mer.

En bolånebank för fler

Vi har alla olika förutsättningar och befinner oss i olika skeenden av livet. Idag är en fast anställning inte längre standard, samtidigt som det kan vara svårt att ta sig in på bostadsmarknaden utan att köpa en bostad. På Bluestep Bank anser vi att möjlighet till bolån inte enbart ska grundas utifrån gamla ramverk. Det krävs en individuell bedömning för att kunna fastställa att ekonomi finns för att bli beviljad ett bolån.

Bolån för egenföretagare

Bluestep Bank lägger större vikt vid nuvarande och framtida betalningsförmåga än anställningsform. De traditionella bankerna ser många gånger egenföretagare som en risk vid låneansökan då de saknar fast anställning. För oss är det självklart att även egenföretagare ska ges möjlighet till bolån. Vi tar hänsyn till den totala ekonomiska bilden vid den individuella bedömningen och fastnar inte i de traditionella bankernas ramverk och mallar.

Bolån utan fast anställning

På Bluestep Bank behöver du inte ha en tillsvidaretjänst för att få tillgodoräkna dig dina intäkter som en inkomst. Vi vill ge fler människor i olika livssituationer möjlighet att köpa bostad. Dina inkomster måste givetvis täcka kostnaderna för lånet men anställningsform eller typ av inkomst är inte lika viktig. Många har en stabil inkomst som timanställd, vikarie eller projektanställd. Hos Bluestep Bank kan du därför få lån utan fast anställning.

Bolån för studenter

Som student har du ofta olika former av inkomster, som studiemedel och inkomst från extraarbete. Kanske arbetar du helger och kvällar utöver att studera heltid? Hos oss kan du tillgodoräkna dig alla intäkter som en inkomst vid bedömningen huruvida din inkomst kan bära kostnaderna för ett bolån eller inte.

Bolån med betalningsanmärkning

På Bluestep Bank fokuserar vi mer på din framtida betalningsförmåga än kredithistorik med eventuella betalningsanmärkningar. Har du en ekonomi som kan bära kostnaderna för bolånet behöver betalningsanmärkningar inte vara ett hinder. Skulder hos inkasso eller Kronofogden behöver heller inte per automatik utgöra ett hinder vid en låneansökan.

Inkomsttyper vi godkänner

 • Anställningsformer
  Tillsvidareanställning, Provanställning, Vikariat, Visstidsanställning, Projektanställning och Timanställning.
 • Näringsverksamhet
  Enskild firma, Aktiebolag, Handelsbolag och Kommanditbolag.
 • Pension
  Ålderspensionär, Sjukpension, Försäkring, Pensionsförsäkring och skattefri Pensionsförsäkring.
 • Övrig inkomst
  A-kassa, Barnbidrag, Bostadsbidrag, Bostadstillägg, Sjukpenning, Studiebidrag, Studielån, Föräldrapenning, Omvårdnadsbidrag, Merkostnadsersättning, Underhållsbidrag, Underhållsstöd, Hyresintäkter och övriga skattefria inkomster.

  Vi godkänner tyvärr inte socialbidrag som inkomstkälla.


Vi hjälper dig med hela din bostadsaffär

Utöver bolån erbjuder Bluestep Bank både handpenningslån och lån till kontantinsatsen. Vi är med dig hela vägen från inskickad låneansökan till eventuell utbetalning. Har du köpt en ny bostad innan du sålt din befintliga erbjuder vi även brygglån.

Vi gör alltid en individuell bedömning utifrån din betalningsförmåga, varför skulder hos Kronofogden inte behöver vara ett hinder. Däremot måste befintliga skulder hos Kronofogden lösas innan utbetalning av ett nytt lån kan ske. 

Om Bluestep Bank

Bluestep Bank har hjälpt tiotusentals människor till att komma in på bostadsmarknaden och till en bättre privatekonomi. Vi hoppas kunna hjälpa många fler! Vi är en renodlad bolånebank som erbjuder bolån vid köp av villa, bostadsrätt eller fritidshus. 

Du ansöker enkelt om lånelöfte digitalt direkt här på webben. Ansökan är inte bindande. Efter att ha gjort en ansökan blir du kontaktad av en bolånespecialist för en individuell bedömning och som är din personliga handläggare hela vägen från ansökan till eventuell utbetalning.

Kriterier för bolån hos Bluestep Bank

 • Ha en taxerad inkomst i Sverige
 • Vara minst 18 år 
 • Ha en kontantinsats. Ett bolån kan uppgå till max 85% av bostadens värde. (Fritidshus max 75%)
 • Eventuella skulder hos Kronofogden måste lösas innan utbetalning av ett nytt lån görs hos oss
 • Bostaden ska köpas av dig som privatperson, vara värd minst 300 000 kr och får inte hyras ut i andra hand eller användas för kommersiella ändamål
 • Aktuell boränta baseras på storlek på lånet, belåningsgrad, den sökandes inkomst och utgifter samt kredithistorik

Vanliga frågor och svar

 • Våra bolånekunder får en individuell räntesättning. Flera olika faktorer påverkar den boränta du får hos oss, bland annat bostadens marknadsvärde, din inkomst och ekonomiska situation. För vår lägsta ränta får du inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. Se våra genomsnittsräntor.

 • När du tar ett bolån hos oss tillkommer en administrationskostnad (uppläggningsavgift) för att lägga upp lånet, denna betalas enbart en gång. Vid en eventuell platsvärdering, där en mäklare skickas ut för att värdera objektet, tar vi även ut en värderingsavgift.

   

  Uppläggningsavgift: 2 495 kr

  Aviavgift: 20 kr*

   

  *Betalning via autogiro 20 kr/månad. Betalning med inbetalningskort 30 kr/månad.

 • Ränteskillnadsersättning är den kostnad som tas ut av banken när du ska lösa ett bolån med bunden ränta innan bindningstiden har gått ut. Kostnaden täcker den förlust som långivaren gör när låntagaren löser bolånet under bindningstiden. Det är den räntetyp du har, rörlig eller bunden, som avgör om en ränteskillnadsersättning behöver betalas. Vid rörlig ränta tas ingen kostnad ut.

 • När du köper en lägenhet i en bostadsrättsförening kan det tillkomma avgifter som behöver betalas direkt till bostadsrättsföreningen. Det är exempelvis vanligt att bostadsrättsföreningen tar ut en överlåtelseavgift, pantsättningsavgift och medlemsavgift. Kostnaderna kan variera beroende på förening.

 • Vid köp av fast egendom, till exempel en villa, tillkommer vissa kostnader. Registrering av ditt ägande behöver göras genom att söka lagfart hos Lantmäteriet och det kan även tillkomma kostnader för pantbreven som behövs för att du ska kunna belåna fastigheten.

  När du tar ett bolån hos oss hjälper vi dig att ansöka om lagfart och sköter betalningen av avgifterna till Lantmäteriet. Vi hanterar även betalningen av avgifterna för eventuella pantbrev. Kostnaden för lagfart och pantbrev betalar du direkt till oss tillsammans med kontantinsatsen. 

 • Vi verkar för en sund amorteringskultur och tycker att det är bra att man amorterar på sitt lån löpande, så att du på så sätt kan minska din skuld. Din amortering beräknas utifrån hur mycket du lånar i förhållande till bostadens marknadsvärde. 

  Enligt amorteringskravet ska bolån som överstiger 70% av bostadens värde amorteras med minst 2%, och bolån som motsvarar 50-70% av bostadens värde amorteras med minst 1%. Om man lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst tillkommer ytterligare 1% i amortering.

Steg för steg - så ansöker du om ett bolån hos oss

Laddar

Välkommen som du är.

Inkluderande

Bluestep Bank är en renodlad bolånebank som sedan 2005 ger fler möjlighet till bolån och en bättre privatekonomi. Vi välkomnar dig oavsett hur du jobbar, vad du har för bakgrund eller var i livet du befinner dig.

Personlig service

Hos oss får du alltid tala med en personlig handläggare som lyssnar, sätter sig in i din situation och försöker ordna en så bra lösning som möjligt. Vi pratar över 20 olika språk och du kan både ringa och mejla oss.

Tryggt och säkert

Det är tryggt och säkert att ansöka om lån hos oss. Du identifierar dig med BankID i kontakten med oss. Viktigast för oss är att du får bästa möjliga villkor utifrån din situation och att du gör en bra affär som förbättrar din ekonomi.

Nöjda kunder - det bästa betyget vi kan få

Laddar
4.1 av 5 baserat på 539 omdömen
Våra favoritomdömen
Trustpilot

Vi jobbar aktivt med att samla in kundomdömen genom att skicka ut inbjudningar att lämna omdömen till alla som nyligen har blivit kunder hos Bluestep Bank. Cirka 62 % av våra kundomdömen på Trustpilot är från kunder som är verifierade enligt urvalet ovan. Resten är i huvudsak så kallade organiska omdömen, det vill säga kunder som själva aktivt gått till Trustpilot för att lämna ett betyg om oss. På webbplatsen visas våra fyra- och femstjärniga omdömen. På Trustpilot visas alla omdömen oavsett betyg.

Laddar
På andra språk: Icon Boliglån | Icon Asuntolaina