Genom att samla ihop dina smålån till ett enda större kan du spara pengar och samtidigt få bättre översikt av din ekonomi. Men hur fungerar det egentligen? Här är allt du måste veta om att samla lånen.
Ett lån till renovering av hemmet och ett annat för att finansiera ett bilköp – några lån här och där blir snabbt till en dyr historia på grund av de höga räntorna, aviavgifterna och administrationsavgifterna som läggs till på varje enskilt lån. Det kan också vara svårt att hålla reda på alla de olika lånen och deras villkor. En vanlig lösning på detta är att samla ihop smålånen till ett enda större.
Genom att samla dina mindre lån kan du få:
- lägre ränta
- sänkt månadskostnad
- bättre villkor
- färre räkningar att betala och hålla reda på
- högre kreditvärdighet
Färre lån ger bättre kreditvärdighet
Den största och viktigaste anledningen till att baka ihop flera mindre lån till ett större är att sänka kostnaderna och få bättre förutsättningar att betala av lånet på sikt. Men även din kreditvärdighet påverkas positivt, alltså hur bankerna uppskattar din betalningsförmåga. Kreditvärdigheten bedöms utifrån flera olika faktorer såsom civilstånd, inkomst och hur många och stora befintliga lån och krediter du har. Här anser bankerna att få lån helt enkelt är bättre än många spridda hos olika långivare.
Så gör du för att samla dina lån
De vanligaste sätten att samla sina lån är genom att höja sitt befintliga bolån eller ta ett privatlån. Om du vill undersöka dina möjligheter är en bra start att börja se över vilka lån du har i dag. Kontrollera hur mycket du betalar i räntor och avgifter och summera den totala kostnaden för alla dina lån. På så vis skaffar du dig en bra översikt och förståelse för hur mycket du betalar i dagsläget och det blir enklare att jämföra med andra alternativ.
Om du väljer att samla lånen med bostaden som säkerhet kommer beloppet på ditt nya lån att bli summan av alla de mindre lånen och krediterna, samt eventuella avgifter. Men med den lägre räntan och de färre extra avgifterna blir det stor skillnad på den totala kostnaden i slutändan. Ofta kan du sänka dina kostnader med flera tusenlappar varje år. Dessutom är det enklare och tar mindre tid att hålla reda på ett enda lån istället för flera olika och minskar risken för att du missar inbetalningar och får onödiga förseningsavgifter.
Ändrade ekonomiska förutsättningar spelar roll
När du ska samla ihop dina lån är det viktigt att tänka på att verkligen få med alla dina lån och krediter för att få så bra effekt och så låg ränta som möjligt. Fundera också på om dina förutsättningar har förändrats sedan du tecknade dina tidigare lån.
Högre lön eller samboskap som gett dig lägre fasta boendekostnader kan till exempel ge dig bättre villkor när du tecknar det nya lånet. När räntan beräknas tar banken främst hänsyn till aktuella lån, betalningsanmärkningar och anställningsform, men även samboskap och lägre fasta boendekostnader kan påverka den slutgiltiga räntan. Att söka lånet tillsammans med någon kan också ge bättre villkor, så fråga gärna sambo eller en familjemedlem om de kan tänka sig att vara medsökande på lånet tillsammans med dig.