Bolån - lånelöfte

Kategorier

 • Vad är skillnaden på ett lånelöfte och ett bolån?

  Ett lånelöfte är ett löfte om lån, detta kan ge dig en bild av hur mycket du kan köpa en bostad för och vad bolånet kommer kosta dig i månaden. Du kan använda lånelöftet som mått på hur mycket du kan köpa för när du går på visningar och är med i budgivningar. Men för att kunna signera och köpa bostaden behöver du ett bolån eftersom banken måste godkänna den specifika bostaden och även kontrollera så du har samma ekonomiska förutsättningar som när du ansökte om lånelöftet.

   

  När du vunnit budgivningen och det är dags för att signera måste du ha blivit beviljad ett bolån. Du kontaktar då banken som måste granska och godkänna dig som bolånetagare, men också granska och godkänna bostaden eller föreningen som du vill köpa i. När du, bostaden och föreningen blivit godkända kan ett bolån beviljas och du kan köpa bostaden.

 • Kan jag få ett lånelöfte utan fast anställning?

  Ja, för att få ett lånelöfte hos oss behövs någon form av inkomst men du behöver inte ha en fast anställning. Vi accepterar fler typer av inkomster och anställningsformer än vad de traditionella bankerna gör.

  Tack vare vår erfarenhet, vet vi att även om du är egenföretagare, vikarie eller projektanställd kan du ha möjlighet att betala för ett bolån. Om du är arbetslös kan vägen tillbaka till arbetslivet gå via till exempel en timanställning eller studier. Vi tycker att alla typer av inkomster ska räknas med när du ansöker om ett lånelöfte. Därför tar vi oss tiden att göra en noggrann helhetsbedömning av din ekonomiska situation.

  I våra bedömningar tar vi hänsyn till hushållets totala disponibla inkomster, även om den ena är tillfälligt arbetslös.

 • Kan jag låna till handpenningen inför ett bostadsköp?

  När du köper en bostad behöver du gå in med en kontantinsats som motsvarar minst 15% av den totala köpeskillingen. Efter kontraktskrivning och innan tillträdet får du oftast några dagar på dig att betala handpenningen som oftast motsvarar 10% av köpeskillingen, även denna behöver du betala med egna medel.

   

  På Bluestep Bank kan vi eventuellt hjälpa dig att finansiera en del av kontantinsatsen, upp till 10 procent av köpeskillingen som mest, vilket skulle innebära att du behöver ha minst 5 procent i egna medel vid köp av en ny bostad. Kontakta oss så ser vi över dina möjligheter tillsammans.

 • Hur länge gäller ett lånelöfte?

  Ett lånelöfte hos oss är giltigt i tre månader, förutsatt att alla villkor är uppfyllda och att inte din ekonomiska situation förändras under tiden. Behöver du mer tid på dig att hitta rätt bostad kan du ansöka om att förlänga lånelöftet genom att kontakta din bolånehandläggare.

   

  Kom ihåg att du måste kontakta din bolånehandläggare innan signering för att göra om ditt lånelöfte till ett bolån.

   
 • Kan jag få ett lånelöfte med betalningsanmärkningar och skulder?

  Ja, hos oss är det framförallt din nuvarande och framtida betalningsförmåga som avgör om du får ett lånelöfte, inte bara din tidigare kredithistorik.

  Observera att det finns begränsningar i hur mycket av marknadsvärdet du kan låna till beroende på vilken typ av bostad det är, var i landet den nya bostaden ligger och dina ekonomiska förutsättningar. En bostad kan vara belånad till max 85% av marknadsvärdet, vilket kräver att du som ansöker om lånelöfte måste ha 15% i egen kontantinsats.

 • För vilka typer av bostäder kan jag ansöka om ett lånelöfte?

  Vi beviljar lånelöfte för flera olika typer av bostäder; villor, radhus, bostadsrätter och fritidshus.

   
 • Kan jag få ett lånelöfte till bostäder i alla kommuner i Sverige?

  När du ska köpa en ny bostad används den som en säkerhet för lånet och i vissa kommuner säljs det för få bostäder för att det ska vara möjligt. Därför kan vi tyvärr inte bevilja lånelöfte till bostäder i alla kommuner.

   
 • Hur ansöker jag om ett lånelöfte?

  Du kan ansöka om ett lånelöfte genom att fylla i ansökan som du hittar här. Kort efter att du skickat in din ansökan kommer en bolånespecialist ringa upp dig för att gå igenom din ansökan och komplettera med mer information. Om din ansökan beviljas får du information om hur mycket du får låna, och vad ett bolån hos Blustep kostar.

  Kom ihåg att ett lånelöfte inte är samma sak som ett bolån. När du vunnit en budgivning måste du därför kontakta din bolånespecialist för att få ett beviljat bolån innan signering.

Tillbaka till Frågor & Svar