Finansiera lägenhet åt sitt barn

När barnet önskar flytta hemifrån och köpa en egen bostad, hur kan man som förälder hjälpa till med kapital på bästa sätt? Låna ut pengar eller ge en gåva? Ställa upp som medlåntagare eller gå in som delägare i bostaden? Läs mer om vilka möjligheter som finns gällande att finansiera hela eller delar av ditt barns första boende.

Det är inte alltid så lätt att komma in på bostadsmarknaden idag. Hyresrätter kan kräva många års kötid och ska man köpa en bostad krävs en kontantinsats. För att bli beviljad ett bolån krävs dessutom en stabil ekonomi. Har man möjlighet kan det därav vara aktuellt att som förälder hjälpa till med finansieringen av den första bostaden.

Hur kan man hjälpa sina barn att finansiera en bostad?

Du som förälder kan, om möjligheten finns, hjälpa ditt barn att köpa sin första lägenhet på olika sätt. Beroende på tillvägagångssätt ser processen olika ut.

Hur ser processen ut?

  • Gåva eller lån
    Ett bostadsköp kan finansieras med bolån upp till 85 procent av köpeskillingen. Övriga 15 procent, kontantinsatsen, måste låntagaren stå för själv. Det kan i vissa fall vara möjligt att låna till delar av kontantinsatsen genom att ta ett kontantinsatslån.

    Ett sätt att hjälpa ditt barn att köpa en lägenhet är därför att betala kontantinsatsen. Du kan antingen ge barnet pengarna som en gåva eller låna ut dem. Vid ett lån bör ni tillsammans upprätta ett skuldebrev där ni tydligt anger villkoren för lånet. Vid en gåva bör ett gåvobrev upprättas. Har du ekonomiska möjligheter kan du naturligtvis ge eller låna ut pengar som täcker mer än kontantinsatsen. 
  • Medlåntagare
    Ett annat alternativ är att bli medlåntagare. Barnet köper och äger boendet, men genom att du går in som medlåntagare kan ett större lånebelopp beviljas. Som medlåntagare är du fullt betalningsansvarig för lånet om barnet inte har möjlighet att betala räntor och amorteringar. Den av er som betalar räntan på lånet har rätt att göra ränteavdrag i deklarationen eller jämka bolånet.
  • Delägare
    Du och ditt barn kan också köpa en lägenhet tillsammans. Du går alltså in som delägare i boendet. Tillsammans bestämmer ni ägarfördelningen och hur räntor, avgifter och eventuella renoveringar ska finansieras. Upprätta ett samägandeavtal och var medveten om vilka skatterättsliga konsekvenser det kan få vid en försäljning eller om barnet vill köpa din andel senare. Ta gärna hjälp av Kompisavtalet, ett juridiskt avtal som är utformat för kompisar eller barn och förälder som köper och äger en bostad tillsammans.


Fördelar med att köpa lägenhet till sitt barn

En förstagångsköpare har ofta svårt att slå sig in på bostadsmarknaden och därför är det en stor fördel om du som förälder har den ekonomiska möjligheten att hjälpa till. Hur finansieringen ska se ut – gåva, lån, medlåntagare eller delägare – beror helt på din ekonomi och dina möjligheter. Vid alla alternativ är det viktigt att vara överens om villkoren och reglera dessa i gåvobrev, skuldebrev, medlåntagaravtal eller samäganderättsavtal.

Köp en bostad med ditt barn

Kompisavtalet är ett juridiskt avtal för kompisar och dig som köper en bostad ihop med ditt barn. Avtalet hjälper er att hantera ägande, ansvar och ekonomi på ett säkert sätt.

Läs mer om Kompisavtalet

Risker med att finansiera sitt barns bostad

Går du in som medlåntagare till ditt barns lägenhet bör ni upprätta ett medlåntagaravtal, även kallat ett regressavtal. Ni är båda ansvariga för bolånet gentemot banken, men ett regressavtal reglerar och tydliggör låneansvaret mellan er. Anlita juridisk hjälp eller betala för ett färdigt avtal så det blir rätt och innehåller det ni behöver.

Att bli medlåntagare kan minska möjligheten att få ett eget bolån beviljat. Vid ett delat ägande är det också bra att vara medveten om vad en eventuell vinstskatt vid en försäljning får för konsekvenser och hur reglerna för uppskov av skatten ser ut. Som medlåntagare är det endast barnet som är ägare och därför ensam ansvarig för skatten.

Det säger lagen

Vad innebär delat ägande av en bostadsrätt?

Vid ett delat boende bestämmer ni själva hur mycket var och en ska äga av bostaden. Ni bör skriva ett samäganderättsavtal för delat ägande av bostadsrätt där ni klart och tydligt formulerar vad som gäller för boendekostnader, avgifter, skötsel och vid en framtida försäljning.

Köpa bostadsrätt åt barn – finansiera hela eller delar av bostadsköpet

Väljer du att finansiera hela bostadsköpet eller en del av det kan det ses som ett förskott på framtida arv. Detta kan dock regleras i ett gåvobrev. I ett gåvobrev kan du formulera de villkor som ska gälla för gåvan. 

Vanligt förekommande termer

Ibland kan det vara svårt att förstå alla ekonomiska termer. Nedan hittar du vanligt förekommande ord i samband med att köpa eller finansiera en bostad till sitt barn.

Medlåntagare är två eller fler personer som tar ett bolån tillsammans och därmed delar på ansvaret att det betalas tillbaka.

En borgensman tar på sig ansvaret att betala tillbaka bolånet om låntagaren själv inte kan göra det.

En borgenär är den som lånar ut pengar till någon, i detta fall banken som beviljar ett bolån.

En gäldenär kallas den som har en skuld till någon annan. Vid köp av bostad är det den eller de personer som tagit ett bolån som också kallas gäldenärer.


Kan Bluestep Bank hjälpa dig?

Bluestep Bank kan hjälpa dig genom att försöka hitta ett upplägg som passar dig och ditt barn efter era förutsättningar. När vi sett över era möjligheter för bolån kan det vara bra att diskutera eventuella alternativ tillsammans då det kan finnas både för- och nackdelar med allt. Läs gärna mer om att köpa en lägenhet tillsammans med sitt barn här.

Bluestep Bank är en mer flexibel bank till skillnad från de traditionella bankerna. Vi godkänner fler anställningsformer, även i kombination med varandra. Exempelvis kan du räkna in studiemedel och en timanställning som inkomst hos oss. 

Vi ser till hela er samlade ekonomi och lägger större vikt vid er nuvarande betalningsmöjlighet än kredithistorik eller anställningsform. Därför behöver inte heller en betalningsanmärkning vara ett hinder för bolån hos oss. 

Välkommen som du är.

Några inkomsttyper vi godkänner.

  • Provanställning, Vikariat, Visstidsanställning och Timanställning.
  • Bostadsbidrag, Studiebidrag, Studielån, Hyresintäkter och övriga skattefria inkomster.

Ansök nu

Laddar