Så köper du lägenhet med kompisen eller föräldrarna

Att spara tillräckligt med pengar för att köpa en lägenhet kan vara både svårt och ta lång tid. Betalar du dessutom en hög hyra för din nuvarande bostad kanske det känns som en alltför lång uppförsbacke att spara ihop till en kontantinsats på egen hand. En lösning på problemet kan vara att köpa din första bostad tillsammans med en kompis, ett syskon eller en förälder.

Det finns flera fördelar med att köpa en bostad tillsammans. Vägen fram till en kontantinsats blir kortare och det kan vara lättare att få bolån. Det finns en möjlighet att sänka boendekostnaderna genom att dela på dem. Bostäder ökar ofta i värde vilket dessutom gör bostadsköpet till en investering. Men det finns också risker och mycket att tänka på om du ska köpa en lägenhet tillsammans med en kompis eller en förälder. Här reder vi ut vad som gäller.

Fördelar med att köpa lägenhet med en kompis

Tröskeln till bostadsmarknaden kan vara hög för förstagångsköpare. Att köpa din första lägenhet tillsammans med en kompis kan göra det lite lättare i steget att påbörja din bostadskarriär. 

Lättare att få bolån

Är ni två blir det lättare att spara till kontantinsatsen. Du får också en starkare ekonomisk ställning när du ansöker om ett bolån genom att kombinera resurserna med en annan person. Banken räknar in bådas inkomster och ekonomiska förutsättningar i bedömningen. Det minskar risken för banken och kan leda till förmånligare lånevillkor och räntor.

Sänkta månadskostnader

Att dela på inköpskostnader, handpenning och månatliga boendekostnader kan minska den individuella ekonomiska bördan och göra det möjligt att köpa en lägenhet som annars kan vara svår att ha råd med ensam. 

Kompisavtalet

Kompisavtalet är ett juridiskt avtal som fungerar likt ett samboavtal, fast för kompisar som köper en bostad ihop. Avtalet hjälper er att hantera ägande, ansvar och ekonomi på ett schysst och säkert sätt.

Kompisavtalet kan användas som grund inför samtalet om era ekonomiska situationer och hur ni ska fördela kostnader när ni bor tillsammans. När ni vunnit en budgivning är det dags att fylla i och signera avtalet. 

Ladda ner Kompisavtalet

Att dela lägenhet med en kompis

För att köpet av ett gemensamt boende ska bli framgångsrikt på sikt är kommunikation och öppenhet nyckeln. Här är några tips för att upprätthålla ett harmoniskt komboliv:

  • Tydlig kommunikation
    Boka in regelbundna avstämningar för att diskutera ekonomiska frågor, underhåll och andra viktiga ämnen. Detta hjälper till att undvika missförstånd och förhindra att problem växer sig större.
  • Delat ansvar
    Fördela ansvar för hushållsuppgifter och underhåll av lägenheten på ett rättvist sätt. Det är viktigt att båda bidrar och känner sig delaktiga i boendet.
  • Flexibilitet och kompromisser
    Var beredd på att göra kompromisser och vara flexibel när det gäller olika frågor. Detta kommer att hjälpa er att hantera eventuella konflikter och bygga en positiv boendemiljö.
  • Respekt för din lägenhetskompis integritet
    Respektera varandras privatliv och behov av personligt utrymme. Det är viktigt att upprätthålla en balans mellan gemenskap och individuell integritet.

Vad ska jag tänka på om jag köper en bostad med en vän?

Det finns många fördelar med att köpa en bostad tillsammans. Men det finns också risker att ta hänsyn till. Reglera ägandet genom ett kompisavtal för att undvika framtida problem. 

Olika stora kontantinsatser

Om du och din kompis går in med olika stora kontantinsatser i bostadsköpet behöver ni också skriva ett avtal. Ett sådant avtal ska reglera ägandeandel och hur ni vill att pengarna ska fördelas om ni säljer lägenheten. Detta ingår också i vårt kompisavtal som du kan ladda ner och fylla i tillsammans med din kompis.

Ni behöver också göra upp om vad som gäller kring underhåll, betalning av räkningar och vad som händer om ena parten vill sälja lägenheten i framtiden. Det är även viktigt att göra en ordentlig och ärlig bedömning av båda parters privatekonomi. Ni behöver ta hänsyn till inkomstnivåer, eventuella skulder och kreditvärdering.

Vad händer om en av oss vill sälja?

Det är alltid klokt att ha planerat en exit-strategi om en av er vill sälja sin andel av bostaden i framtiden. Därför är det bra att skapa en överenskommelse om hur ni ska hantera försäljning av lägenheten och överlåtelse av andelar.

Är ni intresserade av att köpa nyproduktion gäller det att ha framförhållning och tänka långsiktigt. Här kan du läsa mer om vad som gäller om du vill frånträda ett förhandsavtal.

Köpa lägenhet med föräldrar - vad ska jag tänka på?

Om du inte vill dela din lägenhet med en kompis, men inte har råd att köpa en lägenhet själv, kan du undersöka möjligheten att köpa en lägenhet tillsammans med en förälder. Om din förälder har ekonomiska förutsättningar att hjälpa dig in på bostadsmarknaden kan det vara ett intressant alternativ. 

Det finns två olika sätt för föräldrar att hjälpa sina barn med bolån. De kan antingen bli medlåntagare eller delägare. Medlåntagare har gemensamt betalningsansvar för bolånet. Händer något så att du inte längre kan betala ditt bolån blir din förälder betalningsskyldig i stället. Därför prövar banken även din förälders betalningsförmåga.

Om dina föräldrar inte behöver låna pengar för att gå in och äga en del av lägenheten kan de i stället bli delägare. Då har ni som delägare inte ett gemensamt betalningsansvar för bolånet. Men ni har fortfarande gemensamt betalningsansvar för andra kostnader som rör boendet, som elräkningar och avgifter till bostadsrättsföreningen. Tänk på att banken kan kräva att alla ägare av bostaden också ska vara låntagare.

Om en förälder blir delägare i din lägenhet bör ägandet regleras i både avtal och testamente. Ta hjälp av en jurist för att få rätt avtal för er specifika situation.

Så här gör ni för att ansöka om bolån för kompisar

Laddar

Så här gör ni för att ansöka om bolån för kompisar

Laddar

Bolånekalkylator - räkna på ditt bolån

Beräkna din månadskostnad genom att fylla i bostadens pris, din kontantinsats och förväntad ränta. Observera att räntan sätts individuellt.

Laddar

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,7%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,96%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 924 960 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 8 179 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 13 november 2023. Läs gärna om våra boräntor och vår bolånekalkyl om du vill veta mer.