Så går ett bostadsköp till

Att kliva in på bostadsmarknaden som förstagångsköpare kan kännas övermäktigt. Hur får man råd att köpa hus eller lägenhet? Hur går det till och vad kostar det egentligen? Vad ska jag tänka på som förstagångsköpare av en bostad?

Vad krävs för att köpa en bostad?

För att kunna köpa en bostad krävs en kontantinsats. Det är pengar som du ska kunna använda för bostadsköpet utan att låna. Kontantinsatsen måste vara minst 15 % av bostadens värde, enligt bolånetaket som infördes 2010. Du får alltså ansöka om bolån på max 85 % av bostadens värde. Det kan kännas som en tuff gräns, men syftet är att skydda dig som bostadsägare. Tanken är att du minskar risken att behöva sälja bostaden med förlust om bostadspriserna faller.

När du har pengar till en kontantinsats är det dags att ansöka om ett lånelöfte från banken. Det är ett preliminärt besked om hur mycket pengar du får låna. Kom ihåg att ett lånelöfte inte är ett godkänt bolån, endast ett preliminärt besked om att du kan få bolån hos oss.

När du har ett lånelöfte

Med ett lånelöfte kan du börja leta efter ditt nästa boende. Det är viktigt att du kontaktar banken innan du skriver på ett köpekontrakt för en bostad som du vill köpa. För att kunna bevilja ett bolån måste banken först godkänna bostaden i fråga. Banken kommer då också säkerställa att du har samma ekonomiska förutsättningar som när du ansökte om bolånet.

Tänk på att bankerna brukar räkna med att du ska klara en högre ränta än den som finns idag när de ger dig ett lånelöfte. Detta för att du ska få kalkylen att gå ihop även om räntorna stiger. Använd gärna vår bolånekalkyl för att räkna på ditt bolån.

Du behöver ha ett lånelöfte för att kunna delta i budgivningar. När du vunnit en budgivning och banken sedan godkänt bostaden, skriver du tillsammans med mäklare och säljare ett köpekontrakt.

När du skriver på inköpskontraktet betalar du också en handpenning. Den brukar ligga på 10 % av inköpspriset och är således en del av kontantinsatsen. Handpenningen ska oftast betalas inom en vecka från att du skrivit på kontraktet.

Hur får man råd till en kontantinsats?

Som ny på bostadsmarknaden kan en kontantinsats på 15 % kännas oöverkomligt, särskilt med dagens höga bostadspriser. Hur har man råd att köpa hus eller lägenhet? Det är en tuff utmaning, men det finns strategier för att nå drömmen om egen bostad.

Det första du behöver göra är att spara pengar till en kontantinsats. Det är inte alltid så lätt, men försök att skapa mål och struktur i ditt sparande. Gör en månadsbudget för att kartlägga dina utgifter och se efter om du skulle kunna spara en del av pengarna istället. Om det känns svårt så börja smått. När du ser pengarna växa blir du mer motiverad till att spara mer.

För många människor, och särskilt för unga människor, kan det ta många år att spara ihop till en tillräcklig kontantinsats. I storstadsområden kan det dessutom krävas en ganska hög lön för att få råd att köpa en genomsnittlig bostad. Ett alternativ är att överväga en flytt till billigare områden. Kan en längre pendlingstid vara värd besväret för möjligheten att köpa en bostad?

Låna till kontantinsatsen

En del personer har föräldrar med god ekonomi som kan bli medlåntagare, men det är få förunnat. Om du av olika skäl inte har hunnit spara ihop till kontantinsatsen och behöver lösa din bostadssituation genom att köpa en ny bostad kan ett alternativ vara att låna till en del av kontantinsatsen. Det kräver att du utöver bolånet och eventuell avgift har utrymme kvar i din ekonomi för att amortera på det extra lånet.

På Bluestep Bank kallas detta lån för hemlån och vi kan tillsammans med dig se över möjligheterna till ett sådant lån i samband med att du ansöker om lånelöfte. Ett hemlån får vara max 10 % av den totala köpeskillingen vilket betyder att du måste ha sparat ihop minst 5 % själv. Om du ska köpa hus behöver du även ha sparat pengar till lagfart och pantbrev.

Köp bostad med en vän

Har du en kompis eller ett syskon som du vill bo tillsammans med kan ni köpa en bostad gemensamt. Hos många traditionella banker kan kompisar som vill köpa en bostad tillsammans ha svårt att få bolån, till skillnad från sambos. Vi på Bluestep Bank tycker inte att det ska krävas en romantisk relation – därför har vi tagit fram Kompisavtalet och erbjuder bolån för kompisar och syskon. Ta gärna del av vår checklista för att förbereda dig på bästa sätt inför flytten.

Vad är ett startlån för förstagångsköpare?

Hur ska unga kunna köpa en bostad? Och hur ska personer som inte gjort bostadskarriär få möjlighet att äga sitt boende? Det är aktuella frågor som diskuteras i politiken. För att underlätta för personer att komma in på bostadsmarknaden gjordes en statlig utredning om möjligheten att införa startlån för förstagångsköpare. Utredaren presenterade sitt förslag 2022, men det finns ännu inget beslut om startlån.

I utredningen föreslås att personer som inte har ägt en primär bostad under de senaste 10 åren och har behov av att låna mer än 85 % av bostadens värde kan få ett startlån. Det utformas som en statlig garanti till bolåneaktörer, för den del av bolånet som överstiger 85 % av bostadens värde upp till 95 %. Det återstår att se om det statliga startlånet blir verklighet.

Hur dyr bostad kan jag köpa?

Enligt bolånetaket får du låna maximalt 85 % av bostadens värde. Men det finns också amorteringsregler som i praktiken styr hur mycket pengar du kan låna till en bostad. Amortering är avbetalning på ditt bolån, och är på så sätt ett slags sparande eftersom pengarna går tillbaka till dig.

Vad finns det för amorteringskrav?

Det finns två amorteringsregler. Den ena regleras av bostadens värde, och den andra av hushållets gemensamma inkomster. Lån mellan 50 och 70 % av bostadens värde måste amorteras med 1 % av skulden per år. För lån över 70 % av bostadens värde måste du amortera 2 % av skulden per år. Har du ett lån på en miljon kr innebär det en månadskostnad för amortering på 1 667 kr.

Amorteringskravet innebär också att storleken på ditt bolån begränsas av din inkomst. Lånar du mer än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt behöver du amortera 1 % av skulden. Den procenten läggs till utöver de 1 eller 2 % som är kopplade till belåningsgraden.

Det är alltså framför allt kontantinsatsen och amorteringskravet som styr vad du har råd att köpa för bostad. Du måste också ha råd att betala räntan på lånet, och ta höjd för att räntan kan bli högre än vad den är nu.

Ansök om lånelöfte för köp av bostad

Skicka in din ansökan redan idag så kontaktar vi dig och går igenom dina förutsättningar och möjligheter till bolån.

Ansök om lånelöfte

Vad kostar det att köpa hus?

Funderar du på att köpa en villa eller ett radhus? Ett eget hus med en egen liten tomt är drömmen för många. Men när du planerar ett husköp behöver du tänka på att det tillkommer extra kostnader jämfört med att köpa en bostadsrätt.

Vad är ett pantbrev?

Ett pantbrev är ett värdebevis som används som säkerhet för bolån. Pantbrev är alltid knutna till en specifik fastighet. Det innebär att du tar över existerande pantbrev när du köper fastigheten. Om de pantbrev som finns är lägre än den summa du behöver låna behöver du teckna ett nytt pantbrev. Då betalar du en stämpelskatt på 2 % av summan på pantbrevet. Eftersom du endast betalar stämpelskatt på det nya pantbrevet är det en fördel för dig som köpare om det redan finns höga pantbrev för huset.

Vad är en lagfart?

Lagfarten är ett bevis på att du äger fastigheten. När du har köpt ett hus ansöker du om lagfart hos Lantmäteriet. Kostnaden för lagfarten (stämpelskatten) är 1,5 % av köpeskillingen eller taxeringsvärdet om det skulle vara högre. Det tillkommer även en expeditionsavgift och en administrativ avgift.

Hur man köper hus kan verka krångligt. Men mäklaren som genomför affären brukar hjälpa dig med pappersarbetet. Här kan du läsa mer om de kostnader som tillkommer i samband med köp av villa.

Ansök om lånelöfte hos Bluestep Bank

För att kunna ansöka om lånelöfte hos Bluestep Bank behöver du ha en taxerad inkomst i Sverige, vara minst 18 år och ha en kontantinsats. Du kan låna upp till max 85% av bostadens värde. Har du skulder hos Kronofogden måste dessa lösas innan utbetalningen av ett nytt lån hos oss.

Övriga kriterier

  • Bostaden ska köpas av dig som privatperson
  • Bostaden ska vara värd minst 300 000 kr
  • Bostaden ska inte hyras ut i andra hand eller användas för kommersiella ändamål
  • Du behöver en kontantinsats på minst 15 %, i vissa fall kan vi hjälpa till med ett hemlån på max 10 %

En bolånebank för fler.

Vi på Bluestep Bank ser mer till dina framtida betalningsmöjligheter än ekonomisk historik eller anställningsform.

Välkommen som du är.

Ansök nu

Bolånekalkylator - räkna på ditt bolån

Beräkna din månadskostnad genom att fylla i bostadens pris, din kontantinsats och förväntad ränta. Observera att räntan sätts individuellt.

Laddar

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,7%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,96%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 924 960 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 8 179 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 13 november 2023. Läs gärna om våra boräntor och vår bolånekalkyl om du vill veta mer.