Viktiga skillnader mellan köp av hus eller bostadsrätt

På bostadsmarknaden har efterfrågan på villor varit hög och priserna har stigit ordentligt på de flesta håll i landet. Men det är stor skillnad på att köpa ett hus och att köpa en bostadsrätt.

Om du står i valet och kvalet för att köpa bostad eller villa så finns det några saker du bör ha koll på. När du köper ett hus finns det nämligen fler kostnader att ta i beaktande, vid själva köpet men även i framtiden. Det finns även några saker du verkligen bör ha koll på om själva huset innan du köper.

Kostnader som tillkommer vid hus:

Kontantinsats

När du köper ett hus behöver du själv betala 15 procent av köpeskillingen. Så om du köper ett hus för 1 000 000 måste du kunna betala 150 000 kronor ur egen ficka vid köpet.

Pantbrev

Pantbrevet är en säkerhet för banken när du tar lån. Kostnaden för ett nytt pantbrev ligger på 2 procent av lånet, samt en avgift på 375 kronor. Vanligtvis finns ett tidigare pantbrev uttagna som följer med vid köpet, men om huset ökat i värde så måste du ta ut ett nytt pantbrev för mellanskillnaden. Var huset enligt det förra pantbrevet intecknat för 700 000 kronor, men du behöver låna 850 000 behöver du betala 2 procent av mellanskillnaden på 150 000 kronor, samt en avgift på 375 kronor.

Lagfart

För att registrera dig som ägare till huset måste du ansöka om lagfart, eller inskrivning av tomträttsinnehav, hos Lantmäteriet. Du måste ansöka inom tre månader efter köpet. Kostnaden för detta kallas stämpelskatt, och du behöver betala en expeditionsavgift på 825 kronor samt 1,5 procent av köpeskillingen eller taxeringsvärdet. Om huset då kostar en miljon så kommer lagfarten kosta 15 825 kronor.

Fastighetsavgift

Fastighetsavgiften betalas till Skatteverket och ingår i din slutgiltiga skatteberäkning i deklarationen. Alla som äger en fastighet ska betala denna. Bor du i hus betalar du den själv och bor du i en bostadsrättsförening bekostas den av föreningen. Fastighetsavgiften ligger på 0,75 procent av fastighetens taxeringsvärde, men kan aldrig bli högre än 8 349 kronor.

Eventuell tomträttsavgäld

Vem äger marken som huset står på? Om någon annan än du äger marken som huset står på (vilket oftast är kommunen om så är fallet) kan du behöva betala tomträttsavgäld till ägaren.

Högre driftskostnad

Ett hus medför oftast högre driftskostnader för el, värme och vatten. Du står även själv för sophämtningen med mera. Se därför noggrant över driftskostnaden i objektsbeskrivningen.

Större buffert

Som husägare behöver du oftast en större buffert då du själv måste stå för kostnader för tak, fönster och annat som man i en bostadsrättsförening generellt sett delar på.

Saker du måste kontrollera vid köp av hus:

Det finns även ett och annat som du måste känna till om huset innan du köper. Vi har listat tre saker du måste ha koll på.

Energideklarationen

För att få en uppskattning om framtida kostnader bör du se över energiförbrukningen och information om husets uppvärmningssystem. Du bör även se över om man gjort en radonmätning.

Eventuella fel

Det är få saker som anses utgöra dolda fel då du som köpare har en omfattande undersökningsplikt. Se därför till att undersöka huset noga. Se över avlopp och kranar, titta bakom möbler och under mattor.

Besiktning

Du kan ta del av säljarens besiktningsprotokoll om hen utfärdat ett sådant. Men vill du vara extra säker kan det också vara bra att ta in en besiktningsman som kan gå igenom huset grundligt.

Räkna på ditt boende i vår bolånekalkylator för att få dig en uppfattning av hur mycket ett bolån kommer kosta dig i månaden. Se vad du får låna nedanför.

Bolånekalkylator - räkna på ditt bolån

Beräkna din månadskostnad genom att fylla i bostadens pris, din kontantinsats och förväntad ränta. Observera att räntan sätts individuellt.

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,35%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,59%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 798 780 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 7 914 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 6 juli 2023. Läs gärna om våra boräntor och vår bolånekalkyl om du vill veta mer.