Så sparar du till en buffert

Att införa bättre ekonomiska rutiner kan ha stor inverkan på ditt välmående, inte minst då en buffert inger både ekonomisk trygghet och ett lugn. Ta del av våra tips för att komma igång med ditt sparande redan nu.

Att spara till en buffert är en investering i din egen framtida trygghet och frihet. Med en sparbuffert kan du klara de oväntade utmaningar som det nya året kan innehålla. Ta del av våra spartips för att kickstarta ditt nya år på bästa sätt.

Buffertsparande trots mindre marginaler

Att skapa en buffert är en viktig del av en sund ekonomisk plan. Oavsett om du är mitt i din karriär eller nyligen har börjat arbeta är det viktigt att etablera rutiner för ett kontinuerligt sparande.

Det kan kännas tufft att ha ett kontinuerligt sparande när marginalerna är mindre. Men med mindre marginaler är en buffert desto viktigare ifall oturen smyger sig på. Oförutsedda utgifter kan alltid uppstå och med en buffert är dina chanser att kunna täcka alla kostnader betydligt större.

20 bästa spartipsen 2024

 • Utgifter och inkomster
 • Mat och hushåll
 • Sparande
 • Skulder och krediter
 • Bonustips – om det är akut

Läs våra 20 bästa spartips

Hur sparar man till en buffert?

Det är viktigt att skapa rutiner kring ett sparande. Börja med att skapa en hushållsbudget för att få en tydlig bild av dina månatliga utgifter och inkomster. Försök effektivisera budgeten genom att ta bort onödiga kostnader. Det kan vara prenumerationstjänster som du inte använder eller kaffet som du köper vissa morgnar istället för att dricka en kopp på kontoret. Lägg sedan in sparande som en kontinuerlig fast utgift.

 • Sätt ett konkret sparmål
  Definiera klara och realistiska mål för ditt buffertsparande. Det kan vara allt från att täcka tre till sex månaders levnadskostnader till att förbereda dig för oväntade utgifter som bilreparationer eller tandläkarkostnader. Genom att sätta specifika mål får du en tydligare bild av hur mycket du behöver spara och kan anpassa din plan därefter.
 • Inför ett automatiskt sparande
  Minska risken för att glömma bort eller försumma ditt sparande genom att ställa in automatiska överföringar till ditt buffertkonto varje månad. På så sätt skapar du en rutin utan att egentligen behöva tänka på det.
 • Jämka ditt bolån
  Genom att jämka ditt bolån kan du få tillbaka ränteavdraget månatligt istället för årsvis i samband med skatteåterbäringen. Sätt in summan du får tillbaka på ett sparkonto med förmånlig ränta.
 • Anpassa och var flexibel
  Livet förändras och oförutsedda saker inträffar. Det är därför viktigt att även din ekonomiska plan är anpassningsbar. Om dina marginaler krymper eller ökar, justera din sparplan därefter. Stäm av ditt sparande regelbundet för att se att din buffert är i linje med dina aktuella behov och mål.
 • Sparkonto med bra ränta
  Var noga med att välja ett sparkonto med bra sparränta. Då det är ett buffertkonto kommer förhoppningsvis inga regelbundna uttag behöva göras. Det innebär att du även kan nyttja ränta-på-ränta-effekten, vilket är att du får ränta på den tidigare intjänade räntan. 


Spara för en trygg framtid

Att spara kontinuerligt kräver disciplin men också rutiner. Genom att skära ner på till synes små kostnader kan du öka ditt sparande, vilket i långa loppet kan bli en stor buffert. Ta gärna del av hur du kan spara till barnen här. Använd också gärna vår sparkalkylator för att se sparräntans roll i ditt sparande.

Laddar