Sparande till barnen - så kommer du igång

Med ett kontinuerligt sparande kan du som förälder lägga en god grund inför ditt barns vuxna liv. Vi ger våra bästa tips på vad du kan tänka på.

Det finns många anledningar till varför man bör spara pengar till sina barn. Inte minst bidrar det till trygghet och ger barnen en stabil grund när de ska ut i vuxenlivet. Kanske vill du att barnen ska kunna köpa en lägenhet, en bil eller finansiera sitt körkort – ja då är det toppen om du i god tid börjar sätta av pengar för detta.

Långt ifrån alla föräldrar har dock möjlighet att spara pengar till sina barn. Var öppen och diskutera vad som passar er bäst. Kanske är det bättre att ni fokuserar på att ni som familj ska ha det bra här och nu.

Så kommer du igång med sparande till barnen

Finns det utrymme i budgeten är det ingen tvekan om att du borde avsätta en slant varje månad till dina barn. Det är aldrig försent att sätta igång, men ju tidigare du börjar desto bättre. Gör det enkelt för dig och skapa en stående överföring från lönekontot som dras i samband med att lönen eller barnbidraget kommer.

När ska du börja spara till barnen?

Ju tidigare du börjar spara, desto mer kommer pengarna ha hunnit växa till den dagen du behöver dem om du väljer att investera pengarna. Därför kan det vara klokt att börja så tidigt som möjligt, även om du bara kan spara en liten summa i månaden. Det bästa sparandet det som blir av.

Börjar du spara senare när barnen är lite äldre hinner inte pengarna växa lika mycket, dessutom kan det vara bra att spara till en lägre risk på ett sparkonto med ränta om barnen behöver pengarna om mindre än fem år. 

Hur mycket ska jag spara till barnen?

Hur mycket du ska spara beror såklart på vilka förutsättningar du har och vad du vill att sparandet ska användas till i framtiden. Låt säga att du sparar hela barnbidraget, 1 250 kronor, varje månad. Sparar du på ett vanligt sparkonto har du på 18 år fått ihop 270 000 kronor. Sparar du halva barnbidraget, 625 kronor, kommer du efter 18 år ha 135 000 kronor.

Spara inte mer än vad du är bekväm med och tänk på att innan du börjar spara åt barnen bör du ha koll på din egen ekonomi.

Att investera barnsparet eller använda sparkonto

Om du investerar pengarna till en ränta får sparandet en möjlighet att växa genom ränta på ränta-effekten. Har du en längre tidshorisont på ditt sparande kan det vara en god idé. Kom däremot ihåg att investeringar alltid medför en risk. Om du har en kort sparhorisont kan det vara tryggare att lägga pengarna på ett sparkonto med ränta.

På sikt ger inte sparkontot lika hög avkastning som aktier eller fonder men det är istället ett mindre riskfyllt alternativ. På Bluestep har vi flera sparkonton med bra räntor. Testa vår sparkalkylator för att ta reda på hur mycket ditt sparande kan ge.

Involvera barnen i sparandet

Det viktigaste är inte när barnen får tillgång till de sparade pengarna utan hur redo de är när de ska få det. Involvera barnen tidigt i sparandet, berätta att det finns och lär barnen redan när de är små att hantera och förstå värdet av pengar. Du som förälder bör vara tydlig med vad dessa pengar är tänkt att användas till och vad barnen kan göra för att bäst förvalta dem.