Logga in

Så kommer du igång med ett sparande till barnen

Så kommer du igång med ett sparande till barnen

Den 1 mars 2018 höjdes barnbidraget med 200 kronor. Oavsett vad du gör med pengarna kan det vara värt att fundera en extra gång på hur du vill att dina barns ekonomi ska se ut i framtiden. Med ett kontinuerligt sparande kan du som förälder lägga en god grund inför ditt barns vuxna liv.

Det finns många anledningar till varför man bör spara pengar till sina barn. Inte minst bidrar det till trygghet och ger barnen en stabil grund när de ska ut i vuxenlivet. Kanske vill du att barnen ska kunna köpa en lägenhet, en bil eller finansiera sitt körkort – ja då är det toppen om du i god tid börjar sätta av pengar för detta. Långt ifrån alla föräldrar har dock möjlighet att spara pengar till sina barn. Var öppen och diskutera vad som passar er bäst. Kanske är det bättre att ni fokuserar på att ni som familj ska ha det bra här och nu.

Hur kommer jag igång?

Finns det utrymme i budgeten är det ingen tvekan om att du borde avsätta en slant varje månad till dina barn. Det är aldrig försent att sätta igång, men ju tidigare du börjar desto bättre. De flesta brukar ha som mål att spara fram till att barnen blir myndiga eller när det är dags för dem att flytta hemifrån. Gör det enkelt för dig och skapa en stående överföring från lönekontot som dras i samband med att lönen eller barnbidraget kommer.

Hur mycket ska jag spara?

Hur mycket du ska spara beror såklart på vilka förutsättningar du har och vad du vill att sparandet ska användas till i framtiden. Låt säga att du sparar hela barnbidraget, 1 250 kronor, varje månad. På 18 år har du då fått ihop 270 000 kronor. Och beroende på hur du sparar pengarna så kan du räkna med avkastning som gör att värdet ökar något. Sparar du halva barnbidraget, 625 kronor, kommer du efter 18 år ha 135 000 kronor. Spara inte mer än vad du är bekväm med och tänk på att innan du börjar spara åt barnen bör du ha koll på din egen ekonomi.

Hur ska jag spara?

Beroende på hur mycket kunskap du har och hur mycket tid du vill lägga på att engagera dig i sparandet finns det olika vägar att gå. Om du vill ha ett tryggt alternativ så är sparkontot bra. På sikt ger inte sparkontot lika hög avkastning som aktier eller fonder men det är istället ett mindre riskfyllt alternativ. På Bluestep har vi flera sparkonton med bra räntor. Testa vår sparkalkylator för att ta reda på hur mycket ditt sparande kan ge.

Involvera barnen i sparandet

Det viktigaste är inte när barnen får tillgång till de sparade pengarna utan hur redo de är när de ska få dem. Involvera barnen tidigt i sparandet, berätta att det finns och lär barnen redan när de är små att hantera och förstå värdet av pengar. Du som förälder bör vara tydlig med vad dessa pengar är tänkt att användas till och vad barnen kan göra för att bäst förvalta dem.