Låna med bostaden som säkerhet - så fungerar det

Något många glömmer, eller inte känner till, är möjligheten att använda bostaden som säkerhet när ett lånebehov uppstår. Vi förklarar hur ett lån med bostaden som säkerhet fungerar och varför det kan vara mer lönsamt än att ta ett nytt lån.

Så fungerar lån med bostaden som säkerhet

Att ta ett lån med sin bostadsrätt, villa eller fritidshus som säkerhet är oftast ett smartare val än blancolån, snabba kortkrediter eller att handla på avbetalning. När du tar ett lån med bostaden som säkerhet använder banken din bostad som pant. Detta ifall det skulle uppstå en situation där du inte längre kan betala för ditt bolån.

För att du ska kunna låna på din befintliga bostad krävs det att bostaden är värd mer än vad den är belånad för idag. Enligt bolånetaket som infördes 2010 får en bostad vara belånad till max 85%. Skulle din bostad vara belånad till exempelvis 60% finns det alltså 25% av värdet kvar att belåna bostaden för.

Låna med bostaden som säkerhet

Oavsett om du redan belånat 85% av bostadens värde eller inte kan det vara klokt att värdera bostaden på nytt, speciellt om det var flera år sedan du gjorde det senast. Jämför med bostadspriserna på liknande bostäder som ligger ute till försäljning i området där du bor. Marknadsvärdet kan ha gått upp eller ner sedan du tog bolånet.

– När en person ansöker om att låna med bostaden som säkerhet låter vi en oberoende mäklare åka ut till kunden för att värdera bostaden. När marknadsvärdet är satt kan vi se om det finns utrymme för att belåna bostaden, säger Adam, Bolånespecialist på Bluestep Bank.

Fördelar med att låna på sin bostad

Fördelarna är många med att låna på sin befintliga bostad istället för att ta ett nytt osäkrat lån. Har du exempelvis många smålån och krediter sedan tidigare kan du genom ditt nya bolån betala av dessa, och på så sätt få en faktura att betala istället för flera. Bluestep Bank har hjälpt många kunder att sänka sina månadskostnader genom att samla dyra lån och krediter i ett bolån till en betydligt lägre ränta än i ett vanligt blancolån.

– Genom att samla sina smålån i bolånet har man ofta möjlighet att sänka räntan och få lägre månadsbetalningar. Om man är intresserad av att belåna sin bostad kan man ta kontakt med oss för att diskutera vilka möjligheter man har. Många gånger kan vi föreslå en lösning under första samtalet, avslutar Adam.

Utöka ditt bolån tryggt och säkert

Använd bostaden som säkerhet för att frigöra pengar till t.ex. ett bilköp, en investering i hållbara energilösningar för hemmet eller för att säkra ekonomin vid oförutsedda kostnader.

Ansök direkt