Låna på din bostad

Äger du en bostad och har låneutrymme kvar? Använd bostaden som säkerhet för att frigöra pengar om du vill investera i en renovering eller hållbara energikällor såsom bergvärme eller solpaneler. Du kan även låna på din bostad vid t.ex. köp av fritidshus, bil eller båt. 

Krav på bostaden du vill belåna

 • Ägs av dig som privatperson
 • Värd minst 300 000 kr
 • Hyrs inte ut i andra hand
 • Används inte för kommersiella ändamål
 • Kan belånas upp till 85 % (fritidshus 75 %)

Kalkylator - utöka bolån

Vill du samla dina dyra lån i ett billigare bolån eller utöka ditt bolån för exempelvis renovering? Räkna ut din nya månadskostnad genom att fylla i önskat lånebelopp inklusive befintligt bolån. Observera att räntan sätts individuellt.

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,30%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,54%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 780 780 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 7 877 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 13 april 2023. Läs mer om våra räntor.

Att låna med bostaden som säkerhet

Här får du svar på frågor som rör bolån med bostaden som säkerhet. Du hittar även våra bolånevillkor och information om räntor.

 • Vad kostar lånet?

  Bolånet kan ha en löptid på upp till 40 år och som ny kund kan du som lägst låna 150 000 kr. För en preliminär kostnad av just ditt lån behöver vi veta mer om dig. Hos Bluestep får alla kunder en individuell ränta som bestäms av hur stor andel av bostadens marknadsvärde som belånas, dina inkomster och utgifter och din kredithistorik. Här kan du se våra räntor och avgifter.

 • Kan jag få ett lån hos er?

  Bluestep Bank är en renodlad bolånebank som arbetar för en mer inkluderande bostadsmarknad. Vi anser att fler ska kunna få bolån oavsett varifrån man kommer, hur man jobbar eller var i livet man befinner sig.

  Vi förstår att det finns många olika sätt att leva och arbeta på och att alla inte vill eller kan ha en fast anställning i dagens samhälle. Arbetsmarknaden ser inte så ut längre. Vi har också förståelse för att man kan begå ekonomiska misstag i livet som gör att kredithistoriken påverkas eller som kan leda till en betalningsanmärkning. Vi tror dock på att alla har en potential framåt och därför ser vi till att handlägga alla ansökningar manuellt. I vår kreditbedömning väger den nuvarande ekonomiska situationen och den framtida betalningsförmågan tyngre än historiken eller en specifik anställningsform.

  En personlig handläggare går igenom ditt ärende och ser över möjligheterna till ett lånelöfte eller möjligheten att låna på din bostad tillsammans med dig för att se om kalkylen går ihop för att kunna erbjuda dig ett bolån.

 • Vad är er genomsnittsränta för bolån?

  Räntan baseras på en individuell helhetsbedömning av dina ekonomiska förutsättningar. Vi gör alltid vårt bästa för att erbjuda dig den lägsta räntan utifrån din ekonomiska situation.

  Din boränta bestäms utifrån ett antal faktorer som exempelvis:

  • Hur mycket du behöver låna
  • Belåningsgrad
  • Din kredithistorik
  • Dina inkomster och utgifter

  Genomsnittsräntor för samtliga lån varierar över tid beroende på andelen nya lån och andelen lån till existerande kunder som binder om sina lån. Räntorna påverkas också av styrräntan och omvärldsläget.

  Generellt sett får befintliga kunder som binder om sina lån en lägre ränta än nya kunder. Det beror bland annat på Bluestep Banks Bonuslöfte som innebär att kunder som stannar längre än 3 år kan få sänkt ränta. Från år 4 sänks kundens ränta automatiskt med upp till 1 %-enhet om betalningarna skett i tid. Finns det ytterligare utrymme ned till vår lägsta ränta sänks räntan ytterligare år 6 med upp till 1 %-enhet om kunden fortsatt att betala i tid.

  Här kan du se aktuella genomsnittsräntor, månad för månad.

 • Kan jag få lån trots andra skulder, inkasso, betalningsanmärkningar eller Kronofogdeskulder?

  Ja, på Bluestep Bank ser vi till hela din ekonomiska situation och fokuserar på din betalningsförmåga framåt istället för att endast låta din ekonomiska historik vara avgörande för att få bolån. Det innebär att du kan få bolån trots inkasso eller betalningsanmärkningar

  Det innebär också att du kan använda bolånet till att betala av skulder eller samla dyra lån och krediter. Det finns till och med möjlighet att lösa skulder hos Kronofogden. Observera att det finns begränsningar i hur mycket av marknadsvärdet du kan belåna beroende på vilken typ av bostad det är, var i landet du bor och dina ekonomiska förutsättningar. Som mest kan du belåna bostaden till 85 % av marknadsvärdet.

Låna på din bostad tryggt och säkert

Använd bostaden som säkerhet för att frigöra pengar till t.ex. ett bilköp, en investering i hållbara energilösningar för hemmet eller för att säkra ekonomin vid oförutsedda kostnader.

Ansök direkt