Logga in

Så sparar du ihop till kontantinsatsen

Drömmer du om att äga din egen bostad? Något som ofta sätter käppar i hjulen är att du måste ha 15% av bostadens värde i kontantinsats. Vi tipsar om hur du sparar ihop till den avgörande kontantinsatsen.

En bostad får vara belånad genom bolån till max 85% av sitt värde. För att kunna köpa en bostad behöver du alltså betala in resterande 15% kontant. Vill du exempelvis köpa en bostad som kostar 1,5 miljoner behöver du ha sparat ihop minst 225 000 kronor. Så hur sparar man ihop dessa pengar? Det kan ta tid men med en genomtänkt plan blir det lite enklare.

Tänk realistiskt – vad har du råd med?

Med rätt förväntningar på din framtida bostad behöver inte kontantinsatsen bli så dyr. Se bostaden som en chans för dig att komma in på bostadsmarknaden istället för att gå in med målsättningen att du ska hitta ditt drömhem. Jämför olika områden med varandra. Bostäder i samma storlek kan skilja mycket i pris beroende på läget.

Gör en plan – när vill du ha uppnått ditt sparmål?

När du vet ungefär vad din framtida bostad kan komma att kosta kan du också räkna på vad du minst behöver i kontantinsats för att göra köpet till verklighet. Sätt ett slutdatum och räkna på hur mycket du behöver spara i månaden för att hålla din deadline. Gör med fördel en budget för att se över om det finns något du kan dra ner på för att kunna spara mer. Betalar du exempelvis av flera dyra lån och krediter varje månad kan det löna sig att samla dessa i ett lån för att på så sätt sänka dina månadsbetalningar.

Underlätta med delmål

Svårigheten med att spara pengar är att hålla fast vid sin plan när det ständigt dyker upp andra saker som frestar plånboken. För att motivera dig själv kan det vara en god idé att sätta konkreta delmål där du får lov att belöna dig själv när ett mål är uppnått.

Hur ska sparandet gå till?

Enklaste sättet att spara är att sätta över ett bestämt belopp varje månad. Om ett visst belopp sätts över varje månad direkt när lönen trillar in kommer du inte ens märka att pengarna är borta. Bluestep har sparkonton med bra ränta och flexibla bindningstider.

Hjälp på vägen – låna till delar av kontantinsatsen

Förutom att man sparar egna pengar är det vanligt att man finansierar kontantinsatsen med pengar man fått från arv, gåva eller tidigare bostadsförsäljning. 

Ta del av fler ekonomitips

Ta del av fler ekonomitips