20 tips på hur du sparar pengar i vardagen

Utgifter och inkomster

1. Budget

Det bästa spartipset är att göra en budget. Det kan låta tråkigt, men här kan du göra stor skillnad. Allt handlar om att få en överblick och kunna planera framåt. Läs mer om hur du skapar en effektiv hushållsbudget och ladda ner vår budgetmall i Excel-format om du är osäker på hur du ska börja.

2. Utgifter

Håll koll på utgifterna under en tid för att se var pengarna tar vägen. Det kan du ofta se via din bank eller specifika appar för ändamålet. När du blir medveten om var du gör av med pengar blir det lättare att minska utgifter. Skär ner på eller ta bort onödiga utgifter. Många säger att en bra privatekonomi handlar om vad man har för utgifter oavsett vad man har för inkomster.

3. Prenumerationer

Se över streamingtjänster, prenumerationer och abonnemang. Behöver du verkligen alla tjänster samtidigt? Om du inte kan vara utan så kanske du kan ha en tjänst i taget?

4. Inkomster
  • Utöka dina inkomster genom att arbeta extra (hör med din nuvarande arbetsgivare om det är tillåtet först).
  • Du kan kontakta din kommun och fråga om du kan bli god man eller stötta personer och familjer på annat sätt, det brukar utgå en liten ersättning som kan bli en extrainkomst.
  • Hyr ut hela eller delar av ditt hem. Glöm inte att ansöka om tillstånd hos t.ex. din bostadsrättsförening när det behövs. 
  • Erbjud dig att hämta eller leverera varor via olika appar och tjänster eller i dina lokala grupper.

5. Sälj saker du inte behöver

Rensa och sälj kläder och andra materiella saker som du och barnen inte använder. Använd dig av tjänster på internet. Under sommarhalvåret kan du även passa på att sälja större volymer på loppis.

Samla dina lån i
ett bolån

Vi ger fler möjlighet till bolån 
oavsett anställningsform, betalningsanmärkning eller
tidigare kredithistorik.

  • Sänk dina månadskostnader
  • Ansök tryggt och säkert
  • Digitala lånehandlingar
  • Ansökan är inte bindande

Ansök om samlingslån

Mat och hushåll

6. Mat
  • Planera din matmeny och dina matinköp.
  • Håll koll på matbutikernas extrapriser och medlemserbjudanden varje vecka.
  • Leta efter svinnsmarta varor eller varor med kort bäst-före-datum.
  • Frys in mat och försök att minska matsvinnet.
  • Gör storkok och ta med matlåda till jobbet.
7. Sluta röka och snusa

Lev längre och spara pengar! Röker du ett paket eller snusar en dosa om dagen så kan du spara runt 20 000 kr per år på att sluta.

8. Transportmedel

Låt bilen stå om du har möjlighet. Samåk, åk kollektivt, cykla eller promenera för att minska på transportkostnader och gör samtidigt miljön en tjänst.

9. Försäkringar

Se över dina försäkringar och se om du kan få ett bättre pris genom att samla flera försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag. Många fackförbund har även medlemserbjudanden på försäkringar så se efter om ditt fackförbund har det.

10. El

Försök att minska din elförbrukning. Många tror att lampor och teknikprodukter drar mycket el, men de största bovarna är saker som golvvärme, torktumlare samt kyl- och frysfläktar som drar mycket el om det är mycket damm baktill. Betalar du för uppvärmning av vatten så tänk på att inte duscha för länge eller bada. Läs gärna om fler tips för att sänka dina elkostnader

11. Konsumtion
  • Inför köpstopp på saker du vill ha men kanske inte behöver.
  • När du behöver köpa något så välj gärna att köpa begagnat eller på second hand.
  • Undvik småutgifter som take-away-kaffe eller dyrare utgifter som resor, restaurangbesök och hämtmat.
  • Behöver du köpa något viktigt som t.ex. en ny tvättmaskin så jämför alltid priser först.
12. Jämför priser

Idag finns en uppsjö av olika jämförelsesajter och appar där du enkelt kan jämföra priser på både varor och tjänster. Jämför alltid priser på matvaror i matbutikerna du bor nära eller andra varor och tjänster på jämförelsesajter där du kan se prishistorik, sätta upp prisbevakningar, räkna med eller utan fraktpriser och jämföra villkor.

13. Rabatter och erbjudanden

Innan du köper något bör du alltid se efter om det finns rabatter eller erbjudanden på det du ska köpa. Förutom reklamblad som vi nämnt tidigare finns det massor av rabattkodsssajter och cashback-tjänster där du kan spara en hel del pengar. Är du medlem i en klubb eller förening kan det finnas specifika erbjudanden och rabatter och många företag har även förmånsportaler som inte bara erbjuder friskvård utan också rabattkoder från många olika aktörer.

Laddar

Sparande

14. Buffert

Börja med ett sparande och bygg upp en buffert. Om du vill unna dig något, sätt upp ett mål och spara till det. Om du inte har möjlighet att avvara en större summa varje månad så börja smått. 100 kr i veckan blir 5200 kr per år! Vet du med dig att du behöver pengarna de närmsta två åren så se till att de ligger på ett sparkonto hos din bank eller ett separat sparkonto med rörlig ränta och fria uttag.

15. Sparkonto med hög ränta

Vill du börja spara mer långsiktigt är det en bra idé att spara dina pengar på ett sparkonto med hög ränta. Beroende på hur länge du kan kan tänka dig att avvara pengarna desto bättre ränta kan du få. Generellt sett brukar sparkonton med fast ränta ha högre räntor än sparkonton med rörlig ränta.

Bluestep Banks sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Hos Bluestep Bank kan du sätta in upp till 1 050 000 kr per person. Läs mer om insättningsgarantin

16. Sparappar

De senaste åren har det kommit flera appar med fokus på sparande. De fungerar oftast så att man väljer ett sparmål och hur mycket pengar som ska dras från ens konto och hur ofta. Du kan t.ex. välja att spara 10 kr varje vecka till ett sparmål och samtidigt spara 100 kr i månaden till ett annat.

17. Aktier och fonder

Att investera dina pengar i aktier och fonder kan vara ett alternativ om du vill ta högre risk, men få bättre avkastning än på ett sparkonto. Här är det mycket viktigt att tänka långsiktigt och ha koll på marknaden. Tänk minst fem år, gärna längre och var beredd på att börskrascher kan inträffa. Investera aldrig pengar på börsen som du inte har råd att bli av med.

Vill du investera i aktier och fonder och låta någon annan göra jobbet åt dig finns det idag flera etablerade fondrobotar som tar hand om ditt sparande och investeringar till en låg avgift.

Skulder och krediter

18. Bank- och kreditkort

Vet du med dig att du har svårt att hålla i pengarna när du handlar med kreditkort och får en chock varje månad när fakturan kommer så är det bästa alternativet att skippa kreditkortet och börja handla med ett vanligt bankkort kopplat till ditt bankkonto utan kreditmöjligheter. Många kreditkortsgivare erbjuder räntefri betalning i upp till 60 dagar, men om du inte betalar kan räntorna uppgå till 15-25%.

19. Lavinmetoden eller snöbollseffekten

Att hantera skulder och krediter på ett ansvarsfullt sätt kan hjälpa dig att undvika onödiga avgifter och räntor, samt förbättra din ekonomiska situation på lång sikt. Det mest logiska är att betala skulderna med högst ränta först, men det finns även en annan metod som går ut på att betala den minsta skulden först för att på så sätt känna belöning när antal skulder minskar.

  • Lavinmetoden
    Lista alla dina skulder från högst ränta till lägst ränta. Betala av minimumbeloppet för alla skulder förutom skulden med högst ränta där du lägger en större summa pengar. Detta gör att du minskar dina kostnader snabbare. Den här metoden kräver stort tålamod och ett långsiktigt tänk.
  • Snöbollsmetoden
    Lista alla dina skulder från den minsta till den största. Betala minimumbeloppet på alla skulder och lägg en större summa pengar på den minsta skulden först. När du betalat av en skuld lägger du de pengarna du får över varje månad på nästa minsta skuld och skapar därmed en snöbollseffekt. På så sätt minskar antalet skulder snabbare och den psykologiska effekten blir därför att hålla dig mer motiverad eftersom du ser hur antalet skulder minskar i snabbare takt.
20. Samla dyra skulder och krediter

Om du har flera olika krediter och smålan blir det oftast billigare att samla dem i ett lån och därmed sänka dina månadsbetalningar. Du som äger en bostad som är värd mer än vad den är belånad kan med fördel använda den som säkerhet för att samla dina lån. Har du hamnat i krisläge kan du kontakta en budget- och skuldrådgivare i din kommun. De har dessutom tystnadsplikt.

Bonustips – om det är akut

Behöver du se över din privatekonomi och är i akut behov av tips som hjälper här och nu kan du göra följande.

  • Prioritera alltid att betala hyra, bostadsavgift och bolån. Du vill inte riskera att bli utan en bostad.
  • Sälj saker du inte behöver för att snabbt få in pengar.
  • Kan du inte betala en eller flera räkningar så ring till företagen och fråga om du kan få en avbetalningsplan. Att vara passiv och inte agera så att du riskerar att hamna hos inkasso eller hos Kronofogden är ingen bra idé. Många företag hjälper ofta till att ge en betalningsfri månad eller sätta upp en avbetalningsplan.
  • Har du nyligen beställt något online som du kanske inte har råd med? Utnyttja ångerrätten och skicka tillbaka det du inte absolut behöver.
  • Dra ner på ambitionen att äta som du gjort tidigare. Att äta nudlar varje dag behöver inte vara det enda alternativet. Ät billig mat som havregrynsgröt, rotfrukter, bönor, kål och linser. Vegetarisk mat är ofta både billig och näringsrik.
  • Nu är det inte aktuellt att prioritera nöjen som bio, restaurangbesök eller utekvällar. Ta en promenad med bästa vännen, fixa och dona hemma, gör ett hemmaspa, läs en bok, lyssna på musik, träna hemma och få ett lugn genom att meditera.
  • Avregistrera dig från nyhetsbrev och avfölj sidor och konton på sociala medier för att inte bli lockad av att köpa sådant som du inte behöver.

Kalkylator - utöka bolån

Vill du samla dina dyra lån i ett billigare bolån eller utöka ditt bolån för exempelvis renovering? Räkna ut din nya månadskostnad genom att fylla i önskat lånebelopp inklusive befintligt bolån. Observera att räntan sätts individuellt.

Laddar

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,7%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,96%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 924 960 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 8 179 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 13 november 2023. Läs mer om våra räntor.

Laddar