Tips för att sälja på loppis

Att sälja saker begagnat på loppis är ett utmärkt sätt att både dryga ut inkomsten och bidra till en mer hållbar konsumtion. I takt med att fler blir medvetna om miljöfrågor och vill leva mer hållbart har intresset för att handla begagnat ökat markant. Ta del av våra tips för att försäljningen ska bli så lyckad som möjligt.

Det har flera fördelar med att rensa ut hemma. Dels får man ordning i skåpen och ett tillfälle att sortera bort sådant man inte längre använder, dessutom kan man dryga ut sina inkomster. Kanske har du själv köpt saker på loppis som du inte fick användning för såsom du trodde?

Vad säljer bäst på loppis?

För att lyckas med försäljningen krävs det lite planering och förberedelse. I denna artikel delar vi med oss av tips och råd för att du ska kunna maximera dina intäkter på loppis. För att få en lyckad försäljning är det bra att känna till vad som vanligtvis säljer bäst. Vissa kategorier av produkter tenderar att vara mer eftertraktade än andra.

Populära saker att sälja på loppis

  • Kläder och accessoarer
    Kläder, särskilt märkeskläder och vintage-plagg, säljer ofta bra på loppis. Accessoarer som väskor, skor och smycken är också populära. Tänk på att kläderna bör vara i gott skick och rena för att attrahera köpare. Syna dina plagg noga och uppmärksamma eventuella köpare på defekter om så finns.
  • Heminredning och möbler
    Prydnadsföremål, möbler och annan heminredning säljer ofta bra. Äldre lampor, porslin och speglar kan vara riktiga fynd för den som vill piffa upp sitt hem.
  • Retro och vintage
    Retro- och vintageartiklar är ofta eftertraktade på marknaden. Saker från 50-, 60- och 70-talet kan vara värda betydligt mer än vad du först tror, särskilt om de är i originalskick.
  • Leksaker och barnartiklar
    Leksaker, barnkläder och barnvagnar är eftertraktade, särskilt om de är av kända märken eller i mycket gott skick. Många föräldrar letar efter begagnade produkter till sina barn för att spara pengar. Träleksaker håller för många generationer och kan därför vara populära, även leksaker som inte går ur tiden som exempelvis en lära-gå-vagn eller leksaksspis.
  • Böcker och skivor
    Böcker, särskilt barnböcker, och vinylskivor brukar många vara intresserade av att köpa på loppis.
  • Verktyg och trädgårdsredskap
    Verktyg och trädgårdsredskap kan vara tacksamt att sälja på loppis, då de är relativt dyra i inköp samtidigt som de har en lång livstid och ett högt andrahandsvärde. Även äldre verktyg kan vara populära, särskilt om de är av hög kvalitet.

  • Säsongsbetonade varor
    Varor som jul- eller trädgårdsdekorationer säljer också bra. Anpassa gärna ditt utbud efter säsong för att locka fler köpare. Det kan vara lättare att få ett bättre pris för en vara om den säljs under rätt säsong.


Prissättning på loppis - så sätter du rätt pris

Prissättningen är en av de mest avgörande faktorerna för en lyckad försäljning på loppis. Sätter du ett för högt pris riskerar du att skrämma bort köpare, medan ett för lågt pris kan innebära att du går miste om potentiell vinst.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att folk som går på loppis vill fynda. Ofta är det bättre med ett lägre pris framför att inte få en vara såld alls. Och glöm inte att många bäckar små kan ändå bli en betydande summa pengar.

  1. Gör en marknadsundersökning
    Innan du bestämmer vad du ska sälja sakerna för, gör en snabb undersökning av vad liknande föremål säljer för på andra loppisar eller online-plattformar som Blocket, Marketplace eller Tradera. Är målet att sälja saker fort kan det vara en god idé att lägga sig lite under vad andra begär.
  2. Vara realistisk
    Det är viktigt att inte låta känslorna styra utan att vara realistisk i sin prissättning. Även om något har ett affektionsvärde för dig betyder det inte att det har samma värde för en potentiell köpare.

Fördelar med att samla alla lån i ett bolån

  • Lägre ränta och sänkta månadskostnader
  • Bättre villkor
  • Färre fakturor och dolda avgifter
  • Bättre kreditvärdighet
  • Tryggare privatekonomi

Ansök nu

Hur mycket får man sälja för utan att skatta?

Det är viktigt att känna till reglerna kring skatt vid försäljning på loppis. Enligt Skatteverket finns det gränser för hur mycket du får sälja för utan att behöva betala skatt. Även om gränsen är hög så är det bra att veta vad som gäller.

Skattefri försäljning på loppis

Som privatperson får du sälja saker för upp till 50 000 kronor per år utan att behöva betala skatt (Skatteverket 2024). Detta gäller om du säljer saker du ägt för personligt bruk, det vill säga begagnade varor som möbler, kläder eller böcker.

Då betalar du vinstskatt

Om din försäljning överstiger 50 000 kronor, eller om du säljer saker som du köpt i syfte att sälja vidare, måste du deklarera vinsten och betala skatt på denna. Om du säljer av mycket av dina begagnade saker kan det därför viktigt att hålla koll på hur mycket du säljer för under året.

Nya skatteregler för försäljning och uthyrning genom digitala plattformar

Det har införts nya skatteregler som påverkar försäljning och uthyrning genom digitala plattformar som Tradera, Blocket och Airbnb. (Skatteverket 2024)

Reglerna som rör redovisning av försäljning och uthyrning innebär att plattformarna numer är skyldiga att rapportera användarnas försäljning och uthyrning till Skatteverket om intäkterna överstiger 30 000 kronor per år. Ändringen gör det svårare att undgå skatt om du säljer mycket på nätet.

4 tips när du säljer saker på nätet

  1. Ta bra bilder
    Lägg ner några minuter på att rengöra det du ska sälja och se till att du får fina och fräsha bilder. Undvik att ha bråte i bakgrunden och styla gärna omgivningen. Några minuters piff kan du tjäna hundralappar på.
  2. Skriv bra rubrik och text i annonsen
    Lägg en tanke på vilka ord folk söker på när de vill köpa det du säljer. Istället för att skriva "Blå soffa" så kan du skriva "3 sitssoffa, IKEA Söderhamn, i blå sammet". Se även till att använda sökord i texten som kan tänkas sökas på.
  3. Sälj i rätt säsong
    Ska du sälja en cykel? Invänta våren. Sälja skidor? Invänta vintern. Det kan du tjäna hundralappar på.
  4. Bevaka liknande annonser och se vilka priser andra sätter
    Se till så du inte sätter ett för lågt pris genom att ha följt andra annonser en tid innan du lägger upp din.
Laddar