Spara pengar med en minskad elförbrukning

Att dra ner på elförbrukningen är inte bara bra för plånboken utan också för miljön. Med våra enkla energitips kan du minska energiförbrukningen i ditt hem och samtidigt sänka dina elkostnader. 

Under en kallare årstid blir elen dyrare samtidigt som vi förbrukar desto mer. I en tid då vi gärna smyckar med julbelysning och drar upp temperaturen på elementen kan små justeringar och medvetna val göra stor skillnad.

Sänkta elkostnader med smarta tips

Med mindre justeringar kan du få ner din elförbrukning och därmed också dina elkostnader. Det kan tyckas som små insatser men med en återkommande kall vinter varje år kan dina ansträngningar påverka dina energikostnader positivt under många år framöver.

Smarta tips för dra ner på elförbrukningen:

 1. LED-lampor
  Byt ut dina gamla glödlampor mot energisnåla LED-lampor. De använder betydligt mindre energi och har dessutom längre livslängd.
 2. Energisnåla apparater
  Vitvaror och elektronik har en begränsad livstid. Äldre apparater drar generellt mer ström än nya. När det blir dags att köpa nya, se till att göra det med varsamhet och noga övervägande. Välj gärna produkter med hög energieffektivitet. Apparater med låg energiförbrukning kan vara något dyrare initialt, men de betalar sig i längden genom lägre elkostnader.
 3. Stäng av standby-läge
  Elektroniska apparater drar fortfarande ström även när de är i standby-läge. Stäng av dem helt när de inte används eller använd en strömbrytare för att koppla bort strömmen.
 4. Var medveten om ljuskällor
  Släck lamporna i de rum du inte befinner dig i och välj dina ljuskällor med omsorg. 
 5. Tätning av fönster och dörrar
  Se till att ditt hem är ordentligt isolerat och lufttätt. Det hjälper till att hålla värmen under vintermånaderna och kylan under sommaren. En list som tätar en dörr eller fönster är ingen stor investering men kan göra en stor skillnad på behovet av att använda uppvärmning.
 6. Sänk temperaturen
  Sänk vatten- och rumstemperaturen några grader för att minska energiförbrukningen. 
 7. Smarta termostater
  Smarta termostater kan reglera värme och kyla baserat på behov och tid på dagen.
 8. Använd timerinställningar
  Om möjligt, använd timerinställningar på dina elektroniska apparater. Till exempel kan du ställa in tvättmaskinen eller diskmaskinen att köra under nattens lågpristider när elen är billigare.
 9. Hur du använder spis och ugn
  När du lagar mat på spisen, använd lock för att hålla värmen och minska tillagningstiden. Använd även rätt storlek på spisplatta för att undvika onödig energiförbrukning. Se också till att stänga av ugnen direkt efter att den använts.
 10. Regelbundet underhåll
  Se till att dina elektriska apparater är i gott skick genom regelbundet underhåll. Rengör ventilationsöppningar och byt ut filter för att se att de fungerar effektivt. Ett kylskåp som har damm över kylaggregatet drar mer ström än vanligt och frysen ska frostas av regelbundet för att fungera som den ska.


En ökad medvetenhet sparar pengar

Genom att vara medveten kring din energiförbrukning kan du spara stora summor pengar samtidigt som du minskar din miljöpåverkan. En kombination av små förändringar i vanor och medvetna val av energisnåla apparater kan göra en betydande skillnad över tid.