Undvik strömtjuvar och minska din elförbrukning

Att minska elförbrukningen hemma är både bra för plånboken och miljön. Men vilka är egentligen de största energibovarna och hur kan du effektivt minska förbrukningen? Här guidar vi dig genom vanliga strömtjuvar, hur du mäter din elförbrukning och vilka investeringar som lönar sig på sikt. Vi delar också med oss av energisnåla tips så du kan sänka din elräkning redan idag.

Under en kallare årstid blir elen dyrare samtidigt som vi förbrukar desto mer. I en tid då vi gärna smyckar med julbelysning och drar upp temperaturen på elementen kan små justeringar och medvetna val göra stor skillnad. 

Sänkta elkostnader med smarta tips

Med mindre justeringar kan du få ner din elförbrukning och därmed också dina elkostnader. Det kan tyckas som små insatser men med en återkommande kall vinter varje år kan dina ansträngningar påverka dina energikostnader positivt under många år framöver.

Tips för dra ner på elförbrukningen:

  1. LED-lampor
    Byt ut dina gamla glödlampor mot energisnåla LED-lampor. De använder betydligt mindre energi och har dessutom längre livslängd.
  2. Energisnåla apparater
    Vitvaror och elektronik har en begränsad livstid. Äldre apparater drar generellt mer ström än nya. När det blir dags att köpa nya, se till att göra det med varsamhet och noga övervägande. Välj gärna produkter med hög energieffektivitet. Apparater med låg energiförbrukning kan vara något dyrare initialt, men de betalar sig i längden genom lägre elkostnader.
  3. Stäng av standby-läge
    Elektroniska apparater drar fortfarande ström även när de är i standby-läge. Stäng av dem helt när de inte används eller använd en strömbrytare för att koppla bort strömmen.
  4. Var medveten om ljuskällor
    Släck lamporna i de rum du inte befinner dig i och välj dina ljuskällor med omsorg. 
  5. Tätning av fönster och dörrar
    Se till att ditt hem är ordentligt isolerat och lufttätt. Det hjälper till att hålla värmen under vintermånaderna och kylan under sommaren. En list som tätar en dörr eller fönster är ingen stor investering men kan göra en stor skillnad på behovet av att använda uppvärmning.
  6. Sänk temperaturen
    Sänk vatten- och rumstemperaturen några grader för att minska energiförbrukningen. 
  7. Smarta termostater
    Smarta termostater kan reglera värme och kyla baserat på behov och tid på dagen.
  8. Använd timerinställningar
    Om möjligt, använd timerinställningar på dina elektroniska apparater. Till exempel kan du ställa in tvättmaskinen eller diskmaskinen att köra under nattens lågpristider när elen är billigare.
  9. Hur du använder spis och ugn
    När du lagar mat på spisen, använd lock för att hålla värmen och minska tillagningstiden. Använd även rätt storlek på spisplatta för att undvika onödig energiförbrukning. Se också till att stänga av ugnen direkt efter att den använts.
  10. Regelbundet underhåll
    Se till att dina elektriska apparater är i gott skick genom regelbundet underhåll. Rengör ventilationsöppningar och byt ut filter för att se att de fungerar effektivt. Ett kylskåp som har damm över kylaggregatet drar mer ström än vanligt och frysen ska frostas av regelbundet för att fungera som den ska.

Finansiera renoveringen med ditt bolån

Använd bostaden som säkerhet för att frigöra pengar till en renovering eller investering i hållbara energilösningar.

 Lägre ränta än lån utan säkerhet
 Bättre kreditvärdighet än privatlån
 
Ansökan är inte bindande

Ansök nu

Vanliga energibovar i hemmet

Strömtjuvar finns överallt, ofta i form av hushållsapparater som används frekvent eller som står i standby-läge.

  • Kyl och frys
    Gamla vitvaror kan dra betydligt mer el än nya, energisnåla modeller.
  • Belysning
    Glödlampor och halogenlampor är stora energislukare jämfört med LED-lampor.
  • Elektronik i standby-läge
    TV-apparater, datorer och spelkonsoler som står i standby drar fortfarande el.
  • Golvvärme
    Särskilt i badrum kan golvvärme stå för en betydande del av hushållets elförbrukning.

Vad drar mest el i hemmet?

Vad som drar mest kan variera lite beroende på hur du bor, storlek och standard. Sedan kan det skilja en hel del beroende på om du bor i en lägenhet eller ett hus.

Strömtjuvar som drar el i lägenhet

Bor du i lägenhet så är det som oftast vitvarorna som drar en stor del av din elförbrukning. Kyl, frys, tvättmaskin och torktumlare är alla strömtjuvar, framför allt om de är av äldre modeller. Annan elektronik som TV, datorer och ljudanläggningar drar också en hel del el även om de står i stand-by läge. Precis som i alla bostäder kan uppvärmningen vara en stor strömtjuv, inte minst om lägenheten har eluppvärmda element och fönsterna inte är riktigt tätade. Särskilt på vintern kan det bidra till att dra upp elräkningen avsevärt.

Strömtjuvar som drar el i hus

I hus är uppvärmningen som oftast den största strömtjuven. Elpannor, golvvärme och direktverkande elradiatorer är stora energibovar. Även varmvattenberedaren kan stå för en stor del av hushållets energikostnader. Belysning och utomhusarmaturer drar också mycket el, inte minst om du inte använder energisnål belysning som LED-lampor. I vissa hus finns även pool eller spabad, vilka är kända för att dra mycket el.

Smarta tips för att minska elförbrukningen

Genom att förstå vad som bidrar till din energiförbrukning kan du göra medvetna val och därmed spara stora summor pengar på lägre elkostnader. En kombination av små förändringar i vanor och medvetna val av energisnåla apparater kan göra en betydande skillnad över tid.

  • Installera solfilm på fönster
    Under vintern kan fönsterfilmen fungera som isolering, vilket kan minska elförbrukningen. Under de varmare månaderna ger minskad värmeinstrålning ett svalare hem som kräver mindre avkylning.
  • Uppgradera till en värmepump
    Effektivare uppvärmning sparar både energi och pengar.
  • Installera smarta grenuttag
    Automatiska avstängningsfunktioner minskar standby-förbrukningen.
  • Installera energifönster eller tilläggsfönster
    Att förbättra isoleringen minskar värmeläckaget, inte minst runt fönster och dörrar.

Utöka ditt bolån tryggt och säkert

Använd bostaden som säkerhet för att frigöra pengar till t.ex. ett bilköp, en investering i hållbara energilösningar för hemmet eller för att säkra ekonomin vid oförutsedda kostnader.

Ansök direkt

Investeringar som lönar sig på sikt

Om du äger ditt boende och har låneutrymme kvar på bostaden kan du genom att utöka ditt bolån frigöra pengar till exempelvis en renovering eller installation av solcellspaneler. Att utöka bolånet kräver förstås att du har en ekonomi som kan bära de kostnader som utökningen medför, men det är som oftast en billigare lösning än exempelvis privatlån. Ett bolån har vanligtvis lägre ränta och bättre villkor än lån utan säkerhet, vilket ger en lägre månadskostnad, tryggare ekonomi och en bättre kreditvärdighet.

Att investera i energibesparande lösningar kan minska dina elkostnader och din miljöpåverkan över tid. Det kräver som oftast inledningsvis en större investering, för att sedan bli en lönsam lösning på sikt.

  • Solcellspaneler
    Producerar egen el och kan minska dina energikostnader avsevärt.
  • Värmepumpar
    Luft- eller bergvärmepumpar är effektiva lösningar för att minska uppvärmningskostnaderna.
  • Förbättrad isolering
    Genom att täta fönster och dörrar, samt isolera tak och väggar, minskar du värmeläckage.
  • Solfilm
    Hjälper till att reducera värmeinstrålning på sommaren och håller inomhustemperaturen jämn under vintern.