Spara ihop till kontantinsatsen - så lyckas du

En bostad får vara belånad genom bolån till max 85% av sitt värde. Du alltså betala in resterande 15% kontant när du köper en bostad. Vill du exempelvis köpa en bostad som kostar 1,5 miljoner behöver du ha sparat ihop minst 225 000 kronor. Så hur sparar man ihop till kontantinsatsen? Med en genomtänkt plan blir det både enklare och roligare.

Så sparar du ihop till kontantinsatsen

Gör en research och utforska priserna

Kolla upp slutpriser för att få en uppfattning om hur mycket du behöver spara ihop till kontantinsatsen. Om du kan tänka dig något mindre, eller i ett annat område som är lite billigare kan det gå snabbare att köpa.

Se bostaden som en chans för dig att komma in på bostadsmarknaden istället för att gå in med målsättningen att du ska hitta ditt drömhem.

Gör en tidsplan för ditt sparmål

När du vet vad din framtida bostad kan komma att kosta kan du räkna på vad du behöver spara i månaden för att få ihop till kontantinsatsen. Sätt ett slutdatum för när du ska ha sparat tillräckligt.

Skapa en månadsbudget

Gör en budget för att se över om det finns något du kan dra ner på för att kunna spara mer. Kanske kan du välja ett billigare abonnemang eller gymkort under tiden du sparar? Eftersom du kommer spara under en begränsad tid är det kanske värt att dra in på vissa saker för att göra bostadsköpet möjligt.

Underlätta med delmål

Svårigheten med att spara pengar är att hålla fast vid sin plan när det ständigt dyker upp andra saker som frestar. För att motivera dig själv kan det vara en god idé att sätta konkreta delmål där du får lov att belöna dig själv när ett mål är uppnått.

Vanligt sparkonto eller på börsen?

Fördelen med att investera pengarna i fonder eller aktier är att pengarna får en möjlighet att växa av sig själva. Däremot medför det alltid en risk när du investerar och du kan även förlora pengar. Ju längre sparhorisont du har desto lägre är risken när du investerar.

Om du planerar att köpa en bostad inom fem år kan det vara tryggare att spara pengarna på vanligt sparkonto med insättningsgaranti och ränta. Bluestep har sparkonton med bra ränta och flexibla bindningstider.

Se över möjligheterna till att låna till delar av kontantinsatsen

Förutom att spara egna pengar är det vanligt att finansiera kontantinsatsen med pengar man fått från arv, föräldrar eller tidigare bostadsförsäljning. Vissa banker kan även erbjuda lån till en del av handpenningen.

Fråga dina föräldrar om de har möjlighet att stötta med en del av kontantinsatsen. Hos Bluestep har vi i vissa fall möjlighet att låna ut till en del av handpenningen. Kontakta oss så berättar vi mer.

Se hur mycket du kan låna, och vad din månadskostnad för bostaden skulle bli i vår kalkylator nedanför.

Lånelöftekalkyl - räkna på ditt lånelöfte

I denna kalkyl kan du beräkna månadskostnaden för ditt framtida boende genom att fylla i bostadens pris, din kontantinsats och förväntad ränta. Observera att räntan sätts individuellt och kan variera när du skickar in ansökan om lånelöfte.

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,35%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,59%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 798 780 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 7 914 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 6 juli 2023. Läs mer om våra räntor.