Så sänker du din månadskostnad med flera tusen

Boende, livsmedel och transport är vad de flesta svenska hushåll lägger mest pengar på. Smålån och kreditskulder kan leda till stora ekonomiska trubbel. När räntorna är höga och priset på livsmedel skjutit i höjden är det många som tvingas sänka sina kostnader för att även fortsatt få ekonomin att gå ihop. Men hur kan man göra för att sänka sina befintliga kostnader?

Boendekostnaderna tar många gånger en stor del av hushållets totala inkomster. Att pressa sina boendekostnader kan få en avgörande betydelse sett till marginaler i den totala privatekonomin. Börja med att kartlägga dina utgifter genom att göra en hushållsbudget. Många gånger finns kostnader som man inte är medveten om och genom att ta bort dessa kan man komma en bra bit på vägen.

Sänk dina boendekostnader

Efter att ha kartlagt hushållets samtliga kostnader och tagit bort de utgifter som är onödiga är det dags att försöka sänka de befintliga utgifterna. Vi har alla olika förutsättningar, varför också möjlighet till pressade kostnader varierar från hushåll till hushåll.

Tips för sänkta boendekostnader

 • Se över dina försäkringar och abonnemang
  Gå igenom vad du har för försäkringar idag och jämför alternativen både innehållsmässigt men också prismässigt. Även på abonnemang och streamingtjänster finns många gånger stora pengar att spara.
 • Sänk dina energikostnader
  Genom att minska hushållets energiförbrukning kan du spara stora summor pengar. Gör medvetna val och ta hjälp av smarta termostater.
 • Jämka ditt bolån
  Jämka ditt bolån och få tillbaka ränteavdraget månatligt istället för årsvis i samband med skatteåterbäringen. På så vis sänker du dina nuvarande boendekostnader och får mer över till annat.
 • Ekonomiska renoveringar och inköp
  Om du planerar att genomföra renoveringar är det viktigt att se till att de är ekonomiskt fördelaktiga på lång sikt. Investera i förbättringar som exempelvis kan minska dina driftskostnader, som bättre isolering eller energisnåla apparater.
 • Dela resurser och inköp
  Prata med dina grannar och se om ni kan göra gemensamma inköp vad gäller redskap till trädgården eller elektriska maskiner. Det kan även handla om att köpa större volymer att dela på för att få ett billigare enhetspris på exempelvis rengöringsmedel eller toalettpapper. Genom att samköpa kan ni minska kostnaderna för varje enskilt hushåll. Om flera familjer i ditt område har behov av att använda en bil under olika tider kan ni organisera en bilpool. På så sätt delar ni på bilkostnaderna som bränsle, underhåll och försäkring.
 • Hyr ut ett rum
  Har du ett rum eller en del av bostaden som du inte nyttjar? Genom att hyra ut det till exempelvis en student kan du få en extra inkomst som bidrar till att sänka dina boendekostnader. Man kan även hyra ut en outnyttjad parkeringsplats eller garageplats.
 • Refinansiering av lån
  Även om smålån eller dyra krediter inte tillhör dina boendekostnader, kan de utgöra en stor del av hushållets totala kostnader. Lån utan säkerhet innebär som oftast höga räntor, lånekostnader och avgifter. Genom att samla dina lån i bolånet får du som oftast utöver bättre villkor och en bättre kreditvärdighet, även lägre kostnader.


Han sänkte månadskostnaden
med 8 656 kronor

En av Bluestep Banks kunder hade över 400 000 kronor i olika privatlån och krediter med räntor på upp till 27 %. Utöver det hade han även ett bolån, vilket gav en total månadskostnad för samtliga lån på 14 800 kronor. Hans ordinarie bank sa nej till ett nytt lån på grund av för höga skulder och för många förfrågningar hos UC.

Bluestep Bank kunde däremot bevilja ett bolån då det fanns ett outnyttjat värde i bostaden. Med hjälp av bolånet och flytt av sitt befintliga bolån till Bluestep Bank, kunde mannen lösa samtliga lån och krediter. På så sätt sänkte han sin månadskostnad till 6 109 kronor – en minskning med hela 8 656 kronor.

Individuell kundbedömning

Att låna med bostaden som säkerhet för att samla lån och krediter gör att många kan sänka sina månadskostnader med flera tusen. Varje dag hjälper Bluestep Bank sina kunder att spara pengar och få bättre koll på sin ekonomi, med ett skräddarsytt låneerbjudande.

Genom att göra en grundlig individuell kreditbedömning och se på kundernas framtida betalningsförmåga kan vi hjälpa fler. Alla kan hamna i en tillfällig ekonomisk knipa. Läs gärna fler spartips för att minimera dina utgifter.

Ansök om samlingslån tryggt och säkert

Vill du undersöka möjligheterna att samla dina lån och krediter i ett bolån hos Bluestep Bank? Skicka in din ansökan redan idag så ser vi igenom dina möjligheter tillsammans.


Ansök om samlingslån

Kalkylator - utöka bolån

Vill du samla dina dyra lån i ett billigare bolån eller utöka ditt bolån för exempelvis renovering? Räkna ut din nya månadskostnad genom att fylla i önskat lånebelopp inklusive befintligt bolån. Observera att räntan sätts individuellt.

Laddar

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,7%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,96%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 924 960 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 8 179 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 13 november 2023. Läs mer om våra räntor.

Laddar