Lär dig leva billigt – våra 18 bästa tips

Det är många av oss som skulle vilja leva billigare än vad vi gör idag. Anledningarna kan variera i allt från att vilja spara pengar till något särskilt till att betala av skulder eller helt enkelt minska sina utgifter. Oavsett anledning finns det många effektiva metoder som man använda sig av för att leva mer sparsamt. Vi delar med oss av våra bästa tips för att du ska kunna sänka dina månadsutgifter och leva billigare.

Så får du en överblick innan du minskar dina utgifter

1. Ta beslutet att leva billigt
Ett bra första steg när du vill sänka dina kostnader är att helt enkelt ta beslutet att göra det. Gör det klart för dig själv att du vill börja leva mer sparsamt, eller extremt billigt om så är fallet. På så vis förbereder du dig mentalt för de kommande förändringarna och gör dig redo för de anpassningar som krävs för att dra ner på dina kostnader.

2. Sätt upp tydliga mål för din nya livsstil
Att sätta upp mål för hur mycket du ska spara – och vad du vill göra med dina sparade pengar – kan vara fördelaktigt på flera sätt. Genom att ha konkreta sparmål att arbeta med kan du enklare bedöma hur varje utgift påverkar din möjlighet att uppnå sparmålet. Att välja ett sparkonto med hög ränta kan påverka sparandet avsevärt.

3. Ha koll på hur du spenderar dina pengar
För att nå ditt mål behöver du veta vart dina pengar tar vägen, annars blir det svårt att veta vad du kan göra annorlunda. Att kartlägga dina utgifter med hjälp av en hushållsbudget och sätta en budget för ändamål som mat, kläder, nöjen och liknande är avgörande för att kunna kontrollera dina utgifter.

4. Kom ihåg att utgå från dina behov och vanor
Har du hört talas om uttrycket downshifting? Det handlar inte nödvändigtvis om att leva snålt, utan att hitta en balans som passar dig. Det kan innebära att göra större förändringar som att flytta till ett billigare boende eller dra ner på utgifter när det gäller exempelvis utemat. Allt beror på vilka mål och behov du har.

5. Skapa en tydlig sparplan
Att konkretisera en tydlig sparplan är avgörande för att uppnå dina ekonomiska mål. Bestäm om du vill spara dagligen, veckovis eller månadsvis och ställ gärna in automatiska överföringar. Tveka inte heller att spontanspara när tillfälle ges och börja med att dra ner på utgifter i hushållet. Läs mer om hur du kan spara till en buffert här.

6. Planera din meny efter rabatter och erbjudanden
Hur mycket pengar behöver man varje månad när det gäller matinköp? Cirka 3 000 kronor är ett normalt genomsnitt för en vuxen person, men det går definitivt att sänka månadskostnaderna ännu mer än så. Undvik matsvinn och spara pengar genom att planera dina matinköp noggrant och anpassa menyn efter eventuella rabatter eller erbjudanden i butikerna.

7. Hyr eller låna istället för att köpa
Att försöka hyra eller låna vissa saker istället för att köpa dem är ett annat smart sätt att dra ner på utgifter. På så vis kan du minska dina kostnader och spara utrymme, samtidigt som du får tillgång till det du behöver när du faktiskt behöver det.

8. Dra ner på streamingtjänsterna
Ett av de bästa spartipsen är att dra in på tjänster som exempelvis streaming. Du kanske kan klara dig med kostnadsfria alternativ istället för att betala flera hundra kronor för olika streamingtjänster varje månad?

9. Sänk temperaturen i bostaden
Betalar du för värmen i din bostad? Genom att om möjligt sänka temperaturen inomhus, kan du minska din energiförbrukning och spara pengar på samma gång. Du hittar fler tips på åtgärder som du kan ta till för att dra ner på din energiförbrukning här.

10. Jämför elpriser och hitta bättre avtal
Med tanke på hur elpriserna sett ut under de senaste åren är chansen stor att du kan spara pengar genom att se över och eventuellt byta elleverantör. Det finns digitala tjänster online som kan hjälpa dig att jämföra olika avtal.

11. Ta bort bilen ur ekvationen
Fungerar din vardag utan bil? Att åka kollektivt, cykla eller gå istället för att köra bil kan vara ett kostnadseffektivt alternativ som dessutom är bättre för miljön. Faktum är att du kan spara många tusenlappar varje år genom att skippa bilen.

Samla dina lån i
ett bolån

Vi ger fler möjlighet till bolån 
oavsett anställningsform, betalningsanmärkning eller
tidigare kredithistorik.

  • Sänk dina månadskostnader
  • Ansök tryggt och säkert
  • Digitala lånehandlingar
  • Ansökan är inte bindande

Ansök om samlingslån

Att leva billigt utanför hemmet

12. Ta med mat och dryck hemifrån
Att ta med snacks, vatten eller kaffe hemifrån istället för att köpa när du är ute på stan eller på jobbet kan hjälpa dig att spara många hundralappar varje månad.

13. Skippa gymkortet
Säg upp ditt gymkort och börja träna hemma, alternativt på kostnadsfria utomhusgym i ditt närområde. Det finns många gratis träningsvideor och appar tillgängliga online som kan guida dig genom olika träningspass.

14. Sök efter gratisevenemang i din närhet
I många städer och samhällen erbjuds olika typer av roliga gratisaktiviteter som konserter, utställningar och festivaler. Evenemangen ger dig möjlighet att ta del av kultur och nöjen utan att behöva spendera pengar.

15. Skaffa intressen som inte kostar något
Genom att tänka utanför boxen och försöka hitta intressen som är billiga eller helt gratis kan du ta del av fritidsaktiviteter utan att spendera mycket pengar. Du kanske ska testa att odla på balkongen eller börja jogga?

16. Våga säga nej
Att våga säga nej till aktiviteter och evenemang som inte känns viktiga för dig kan hjälpa dig att spara pengar. Det kan handla om allt från konserter till utekvällar. Genom att prioritera och välja bort onödiga aktiviteter som du kanske mest gör för dina vänners skull kan du fokusera på det som verkligen betyder något.

17. Tänk efter vad du verkligen behöver
Att lära sig att leva sparsamt och endast lägga pengar på saker du verkligen behöver kan vara en utmaning, men det är viktigt om du vill minska onödigt konsumtionsbeteende.
Ett bra exempel är mobiltelefoner där många väljer att köpa den senaste modellen på marknaden, trots att den tidigare fortfarande fungerar felfritt. Använd saker tills de inte längre fungerar och verkligen är i behov att bytas ut så kommer du samtidigt spara stora summor pengar.

18. Shoppa begagnat
När du verkligen behöver köpa något kan du spara pengar genom att handla begagnade varor istället för nya. Det är dessutom miljövänligt!

20 bästa spartipsen 2024

  • Utgifter och inkomster
  • Mat och hushåll
  • Sparande
  • Skulder och krediter
  • Bonustips – om det är akut

Läs våra 20 bästa spartips

Laddar