Så undviker du matsvinn och skonar vardagsekonomin

Att kasta så lite mat som möjligt är ett av de enklaste sätten till att leva mer hållbart och samtidigt spara pengar. Vi har samlat några konkreta tips på hur du enkelt kan planera, förvara och tillaga mat lite klokare.

Planera dina inköp

En enkel sak att börja med är att planera vad som ska handlas i förväg. Titta igenom kyl, frys och skafferi så du vet vad som finns hemma och vad som behöver kompletteras. Välj mer grönt, mindre kött och gärna maträtter och råvaror efter säsong. Tänk också på att försöka använda samma färska råvaror i flera olika rätter under veckan så de hinner ätas upp. Inventera regelbundet så kommer du så småningom lära dig hur mycket som går åt och vad som ofta behöver kastas. Om du vet att du ska använda något omgående kan du dessutom köpa ”ät snart”-varor för att hjälpa till att minska matsvinnet redan i butik.

Förvara maten rätt

Ta för vana att synliggöra de äldsta varorna i ditt kylskåp genom att placera dem längst fram eller i en speciell ”ät snart”-låda. Då blir det tydligt vad som behöver användas först och du slipper hitta gamla gräddpaket längst bak i kylen som glömts bort. Tänk också på att titta, lukta och smaka för att avgöra om maten går att använda. Bäst före-datumet fungerar främst som en beräkning för hur länge livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet, inte hur länge det är säkert att konsumeras.

Tillaga och använd allt

Att ta vara på maten du handlat istället för att slänga är i slutändan din allra viktigaste uppgift i kampen mot matsvinnet. Se det som en utmaning att inte kasta några rester utan istället omvandla allt som finns i ditt kylskåp till olika måltider. Här finns många trick att ta till för att nyttja allt till fullo. Forma om, lägg ihop och skapa plockmåltider. Ofta går det fint att använda rester till soppor och såser där de kan mixas ner och bidra med smak. Bröd som blivit lite torrt kan användas till toast, rostas till krutonger eller torkas och mixas till ströbröd. Frukt som inte ätits upp kan bli till fruktsallad eller mixas ihop till goda smoothies. Har grönsakerna blivit hängiga går de att pigga upp genom att läggas i en skål med kallt vatten en stund.
Ett bra knep är också att variera samma innehåll genom olika upplägg. Tillbehör till tacos kan till exempel nästa dag läggas ihop i en wrap eller ett pitabröd. Med kreativitet kommer du långt.

Konservera eller frys in

Om du inte hinner äta upp allt i kylen innan det blir dåligt kan du konservera det eller frysa in. Det är superenkelt och du kommer spara hundralappar om du låter detta bli en vana. Dessutom gör det att du kan köpa rabatterade varor med kort datum och därefter frysa in. En riktigt win - svinn situation!

Ansök om lånelöfte för köp av bostad

Skicka in din ansökan redan idag så kontaktar vi dig och går igenom dina förutsättningar och möjligheter till bolån.

Ansök om lånelöfte