Logga in

Så undviker du matsvinn och skonar vardagsekonomin

Att kasta så lite mat som möjligt är ett av de enklaste sätten till att leva mer hållbart och samtidigt spara pengar. Vi har samlat några konkreta tips på hur du enkelt kan planera, förvara och tillaga mat lite klokare.

Idag åker cirka en tredjedel av all mat som produceras i världen rakt ner i soporna istället för att landa i någons mage. Det finns alltså en hel del förbättringspotential för både producenter och konsumenter som kan göra stor skillnad. Det behöver dessutom inte innebära så stora förändringar för dig på en och samma gång. Vanor tar tid att ändra så koncentrera dig gärna på några få mindre utvalda saker att starta igång med.

Planera dina inköp

En enkel sak att börja med är att planera vad som ska handlas i förväg. Titta igenom kyl, frys och skafferi så du vet vad som finns hemma och vad som behöver kompletteras. Välj mer grönt, mindre kött och gärna maträtter och råvaror efter säsong, till exempel mer soppor och rotfrukter på hösten och sallader på sommaren. Tänk också på att försöka använda samma färska råvaror i flera olika rätter under veckan så de hinner ätas upp. Inventera regelbundet så kommer du så småningom lära dig hur mycket som går åt och vad som ofta behöver kastas. Om du vet att du ska använda något omgående kan du dessutom köpa ”ät snart”-varor för att hjälpa till att minska matsvinnet redan i butik.

Förvara maten rätt

Ta för vana att synliggöra de äldsta varorna i ditt kylskåp genom att placera dem längst fram eller i en speciell ”ät snart”-låda. Då blir det tydligt vad som behöver användas först och du slipper hitta gamla gräddpaket längst bak i kylen som glömts bort. Tänk också på att titta, lukta och smaka för att avgöra om maten går att använda. Bäst före-datumet fungerar främst som en beräkning för hur länge livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet, inte hur länge det är säkert att konsumeras.

Om du har lagat eller handlat mat som inte ska ätas de närmaste dagarna är frysen din allra bästa vän. Frys ner maten så snabbt som möjligt och använd tättslutande lådor eller plastpåsar och märk upp allt tydligt med datum och innehåll.

Tillaga och använd allt

Att ta vara på maten du handlat istället för att slänga är i slutändan din allra viktigaste uppgift i kampen mot matsvinnet. Se det som en utmaning att inte kasta några rester utan istället omvandla allt som finns i ditt kylskåp till olika måltider. Här finns många trick att ta till för att nyttja allt till fullo. Forma om, frys in, lägg ihop och skapa plockmåltider. Ofta går det fint att använda rester till soppor och såser där de kan mixas ner och bidra med smak. Bröd som blivit lite torrt kan användas till toast, rostas till krutonger eller torkas och mixas till ströbröd. Frukt som inte ätits upp kan bli till fruktsallad eller mixas ihop till goda smoothies. Har grönsakerna blivit hängiga går de att pigga upp genom att läggas i en skål med kallt vatten en stund.

Ett bra knep är också att variera samma innehåll genom olika upplägg. Tillbehör till tacos kan till exempel nästa dag läggas ihop i en wrap eller ett pitabröd. Med kreativitet kommer du långt.