Lånelöfte med betalningsanmärkning

Hos Bluestep kan du ansöka om ett lånelöfte även om du har en betalningsanmärkning. Vi vill hjälpa fler till en bättre ekonomi och ser därför till din framtida betalningsförmåga snarare än historia.

Utmärkt
4.3 av 5 baserat på 456 omdömen

Hur fungerar ett lånelöfte?

Ett lånelöfte ger dig en uppfattning om hur mycket du kan köpa en bostad för. Därför är det bra att ha ett lånelöfte beviljat när du börjar gå på visningar eller deltar i budgivningar. Lånelöftet visar även en ungefärlig månadskostnad för bolånet.

Efter beviljat lånelöfte kan du börja delta i budgivningar. Lånelöftet är ingen garanti för ett bolån, därför behöver du kontakta Bluestep efter avslutad budgivning så våra bolånespecialister kan bedöma och säkerställa att bostaden kan tas som säkerhet, för att du ska känna dig trygg vid kontraktskrivningen. Efter vårt godkännande kan du fullfölja bostadsköpet och signera köpekontraktet!

Villkor

Med Bluestep kan du bland annat

 • Få lånelöfte för att köpa bostad
 • Låna med din bostad som säkerhet och få loss pengar till annat
 • Samla lån och krediter

Frågor om lån? Ring oss på 0770-33 01 00 eller ansök nedan så ser vi tillsammans över dina möjligheter.

Ansök om lånelöfte tryggt och säkert

Skicka in din ansökan redan idag så kontaktar vi dig och går igenom dina förutsättningar och möjligheter till bolån.

Ansök om lånelöfte

Vanliga frågor och svar om lånelöfte och betalningsanmärningar

 • Vad är skillnaden mellan ett lånelöfte och ett bolån?

  Ett lånelöfte är ett preliminärt löfte om ett bolån. Detta kan ge dig en bild av hur mycket du kan köpa en bostad för och vad bolånet kommer kosta dig per månad. Du använder lånelöftet när du går på visningar och är med i budgivningar. 

  När du har vunnit en budgivning och det är dags att signera avtalet måste du kontakta banken för att bli beviljad ett bolån. Banken måste då kontrollera att du har samma ekonomiska förutsättningar som när du ansökte om lånelöftet. Banken måste också granska och godkänna bostaden eller föreningen som bostaden tillhör. När du, bostaden och föreningen blivit godkända kan ett bolån beviljas och du kan då köpa bostaden och signera avtalet.

 • Hur ansöker jag om ett lånelöfte?

  Du fyller i en ansökan om lånelöfte och skickar in den till oss. När du har skickat in din ansökan kommer en bolånespecialist ringa upp dig för att gå igenom din ansökan tillsammans med dig och eventuellt be dig att komplettera med mer information. Om din ansökan beviljas får du information om hur mycket du får låna, och vad ett bolån kommer att kosta dig.

  Kom ihåg att ett lånelöfte endast är ett preliminärt löfte om ett bolån. När du vunnit en budgivning måste du därför kontakta din bolånespecialist för att kunna omvandla lånelöftet till en bolåneansökan. Vi måste godkänna den specifika bostaden och även kontrollera att du har samma ekonomiska förutsättningar som när du ansökte om lånelöftet för att kunna bevilja dig ett bolån.

 • Hur länge gäller ett lånelöfte?

  Ett lånelöfte hos oss är giltigt i tre månader, förutsatt att alla villkor är uppfyllda och att din ekonomiska situation inte har förändrats under tiden. Behöver du mer tid på dig att hitta rätt bostad kan du ansöka om att förlänga lånelöftet genom att kontakta din bolånehandläggare.

  Kom ihåg att du måste kontakta din bolånehandläggare när du vunnit en budgivning för att vi ska kunna omvandla ditt lånelöfte till en bolåneansökan. Vi måste godkänna den specifika bostaden och säkerställa att du har samma ekonomiska förutsättningar som när du ansökte om lånelöftet.

   
 • Kan jag få lån trots andra skulder, inkasso, betalningsanmärkningar eller Kronofogdeskulder?

  Ja, på Bluestep Bank ser vi till hela din ekonomiska situation och fokuserar på din betalningsförmåga framåt istället för att endast låta din ekonomiska historik vara avgörande för att få bolån. Det innebär att du kan få bolån trots inkasso eller betalningsanmärkningar

  Det innebär också att du kan använda bolånet till att betala av skulder eller samla dyra lån och krediter. Det finns till och med möjlighet att lösa skulder hos Kronofogden. Observera att det finns begränsningar i hur mycket av marknadsvärdet du kan belåna beroende på vilken typ av bostad det är, var i landet du bor och dina ekonomiska förutsättningar. Som mest kan du belåna bostaden till 85 % av marknadsvärdet.

 • Hur länge finns betalningsanmärkningen kvar?

  Normalt finns en betalningsanmärkning kvar i tre år för fysiska personer och fem år för juridiska personer. Detta gäller oavsett om du senare betalat skulden eller ej. Anmärkningen ses som en indikation på att du inte skött dina ekonomiska åtaganden. Tiden en anmärkning finns registrerad varierar dock beroende på vilken typ av skuld det är frågan om. Den kortaste tiden är två år för misskötta kontokortskrediter och kan finnas kvar för skuldsanering i fem år eller så länge avbetalningsplanen pågår, om den är längre än fem år.

 • Hur registreras en betalningsanmärkning?

  En vanlig missuppfattning är att Kronofogden utfärdar betalningsanmärkningar. Så är inte fallet. En betalningsanmärkning är något som kreditupplysningsföretagen noterar i sina register. Noteringar om betalningsanmärkning kan komma från olika håll. Bland annat används noteringar om obesvarade betalningsförelägganden från Kronofogden som grund för registrering av en betalningsanmärkning.

 • När får man en betalningsanmärkning?

  Om du är skyldig någon pengar och inte betalar får du först en eller par påminnelser från företaget eller myndigheten du är skyldig pengar. Om räkningen du inte betalar kommer från ett privat företag går de antingen till ett inkassoföretag som mot ersättning arbetar med att kräva in pengar, eller till Kronofogdemyndigheten som kan besluta om indrivning av obetalda skulder. Inkassoföretaget som hanterar din skuld kan välja att antingen själva försöka driva in pengarna eller gå till Kronofogden. Om det är en statlig myndighet du är skyldig pengar kan en notering om obetald skuld gå direkt till kreditupplysningsföretagen och bli till en betalningsanmärkning i deras register.

Lånelöftekalkyl - räkna på ditt lånelöfte

I denna kalkyl kan du beräkna månadskostnaden för ditt framtida boende genom att fylla i bostadens pris, din kontantinsats och förväntad ränta. Observera att räntan sätts individuellt och kan variera när du skickar in ansökan om lånelöfte.

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,35%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,59%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 798 780 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 7 914 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 6 juli 2023. Läs mer om våra räntor.