Sparande

Att sätta av en del av din inkomst för framtiden är inte bara en god vana utan också nyckeln till ekonomisk trygghet. Med en större ekonomisk frihet kan du även göra det du vill och inte bara det du måste.

Varför ska man spara pengar?

Att spara pengar är viktigt av flera anledningar och det finns olika typer av sparande som alla medför stora fördelar.

 • Klara nödsituationer
  Ett sparande ger en ekonomisk buffert för oväntade utgifter, vilket gör att du lättare klarar tuffa situationer när olyckan är framme.
 • Möjlighet att investera
  Genom att spara får du möjlighet att investera i framtida mål som att starta eget företag eller köpa en bostad. Ta gärna del av våra tips för att spara till kontantinsatsen.
 • Ekonomisk frihet 
  Sparande ger dig möjlighet att uppnå ekonomisk frihet, så du kan fatta beslut baserat på önskemål snarare än ekonomiska nödvändigheter.
 • Rikare pension
  Ett pensionssparande är nyckeln till en bekväm pension. Långsiktigt sparande under arbetslivet kan skapa en trygg grund för ålderdomen.
 • Spara till barn
  Om man har möjlighet kan ett sparande till barn eller barnbarn vara en god grund inför deras kommande vuxna liv.

Hur sparar man pengar?

Det finns många olika strategier man kan använda sig av för att spara pengar. Det viktiga är att hitta det som fungerar för dig utifrån dina personliga förutsättningar.

Minska fasta utgifter

Gå igenom löpande utgifter och se om du kan ta bort eller hitta billigare alternativ till sådant som försäkringar, telefonabonnemang och andra abonnemangstjänster. Genom att minska onödiga utgifter ökar dina möjligheter att spara mer. Ta gärna del av fler spartips för att minska dina kostnader.

Spara pengar på sparkonto

Öppna ett separat sparkonto för att tydligt separera ditt sparande från dina dagliga utgifter. Var noga med val av sparkonto då sparräntan kan variera stort mellan olika bankers konton. Med vår sparkalkylator kan du se hur stor skillnad sparräntan kan göra för ditt sparande.

Ränta på ränta-effekten är en beteckning för vad som händer när ränta på ett sparkonto återinvesteras. Det innebär att ett sparbelopp växer med allt större summor ju längre tid effekten får växa. 


Sparmetoder

Det finns olika metoder att välja bland och alla sätt att spara är bra. Hitta det som fungerar bäst för dig.

Att använda automatiska överföringar till ditt sparkonto varje månad kan vara en bra metod. Det finns också tjänster som innebär att en bestämd summa flyttas över till ditt sparkonto i samband med att en korttransaktion görs. Små belopp kan bli till stora summor i långa loppet, och vips så har du sparat utan att knappt ha varit medveten om det. 

Spargris med mynt

Kort- och långsiktigt sparande

Det är viktigt att både ha ett kort- och långsiktigt mål med sitt sparande. Långsiktigt sparande kan vara pensionsspar och kortsiktiga en resa eller kanske en ny dator. Anpassa ditt sparande efter dina specifika mål och sätt en rimlig tidsperiod på sparmålet.

Buffertsparande

Att spara till en buffert syftar till att skapa en ekonomisk säkerhet för att kunna hantera oväntade utgifter. Bufferten fungerar som en ekonomisk försäkring och skapar trygghet i händelse av oplanerade kostnader eller inkomstbortfall.

Till startsidan för
Ekonomiskolan

Gå till steg 4 (av 7)
Räntor & Lån