Bostad & boende

Vi har alla olika förutsättningar och behov, så hur ska man tänka när det kommer till att hitta rätt boendeform? Se över dina ekonomiska förutsättningar men också vilket utbud som finns i det område där du vill bo. De vanligaste boendeformerna är bostadsrätt och hyresrätt som båda har sina respektive fördelar.

Olika boendeformer i Sverige

Det finns fyra olika upplåtelseformer i Sverige. Vi klargör för några av skillnaderna mellan de olika alternativen.

Hyresrätt 

I en hyresrätt hyr du ditt boende från en bostadsägare som äger en eller flera bostäder för uthyrning. Det kan vara en lägenhet, villa, ett radhus eller en annan typ av bostad som hyrs ut.

Bostadsrätt

Bor du i en bostadsrätt innebär det att du är medlem i en bostadsrättsförening som äger en fastighet. I fastigheten finns flera bostäder, varav minst en för varje medlem. En bostadsrätt är vanligtvis en lägenhet men kan också vara ett radhus eller en villa. Är du intresserad av att köpa en bostadsrätt får du gärna ta del av vår checklista att ta med till visning.

Kooperativ hyresrätt

I en kooperativ hyresrätt äger föreningen fastigheten som medlemmarna hyr sin lägenhet av. Medlemmarna kan därför inte sälja lägenheten vid flytt utan då lämnas den tillbaka till föreningen. Vid inflytt brukar man betala en depositionsavgift som återfås vid utflyttning.

Äganderätt

En äganderätt kan vara en ägarlägenhet, villa eller ett småhus och innebär att du äger bostaden helt och hållet. En skillnad från bostadsrätt, där du endast äger en andel, är att du inte behöver en förenings godkännande för att sälja, pantsätta eller hyra ut bostaden. 

En ägarlägenhet måste, till skillnad från övriga äganderätter, vara del av en samfällighet som ansvarar för bland annat fasad, trapphus och gemensamma utrymmen.

Ett så kallat bostadsarrende är en bostad med tomträtt, vilket innebär att du äger bostaden men inte marken den står på. En skillnad mot att äga marken är att du som arrendator betalar en tomträttsavgäld till markägaren.

Det finns mycket att tänka på om du vill köpa en villa. Vi har samlat information om vad som kan vara bra att tänka på samt vilka kostnader som tillkommer vid husköp här.


Bostadsrätt eller hyresrätt?

Enligt SCB bor nästan 23% av svenskarna i bostadsrätt medan ca 30% bor i hyresrätt. Bostadsrätt är ett populärt val särskilt i storstadsområden, där det ofta är många års väntetid på en hyresbostad. I mindre kommuner är det däremot mer vanligt att bo i småhus. 

Hur utbudet ser ut beror på var i landet du vill bo. Vid köp av bostadsrätt behöver de flesta finansiera köpet med ett bolån. Läs mer om hur banken beräknar lånelöften.

Olika typer av boenden

Fördelar med bostadsrätt

  • Du har möjlighet att påverka och delta i beslut som rör föreningen och gemensamma utrymmen. Exempelvis bestäms den månatliga avgiften för bostaden av medlemmarna.
  • Bostadsrätt kan vara ett kostnadseffektivt alternativ då månadskostnaden ofta är lägre än hyresbeloppet för motsvarande lägenhet. Dock tillkommer givetvis kostnader för lån och ränta.
  • Ett bostadsköp kan vara en bra investering för framtiden om du säljer med vinst.
  • I en bostadsrätt kan du själv bestämma vilken färg du har på väggarna och skåpen. 


Utmaningar med bostadsrätt

  • För att kunna köpa en bostadsrätt krävs en kontantinsats som uppgår till 15% av bostadens slutpris. Du behöver därför ett kapital.
  • De flesta som köper en bostadsrätt är beroende av ett bolån. Hos många banker krävs en tillsvidareanställning och att du inte har några betalningsanmärkningar för att vara kvalificerad som låntagare. Bluestep Bank ser mer till framtida betalningsförmåga framför anställningsform eller kredithistorik. Läs gärna mer om det bolån vi erbjuder.
  • Likväl som du kan göra en vinst finns det givetvis en risk att bostadsaffären går med förlust. Sjunkande marknadspriser kan innebära en förlustaffär.

Fördelar med hyresrätt

  • Du behöver inget kapital för att flytta till en hyresrätt
  • Vid reparationer eller underhåll av fastigheten står hyresvärden som ansvarig
  • Du vet vad din hyra ligger på och den påverkas inte av aktuella bolåneräntor
  • Hyresrätt är ett flexibelt boende där du kan byta lägenhet med annan hyresgäst utan att betala något extra.


Utmaningar med hyresrätt

Bor du i en hyresrätt kan du inte påverka så mycket. Du kan givetvis komma med önskemål till hyresvärden och du kan pröva om din hyra är skälig via Hyresnämnden, men utöver det får du finna dig i vad som beslutas. Målar du om i din hyresrätt kan du bli skyldig att återställa det till hur det ursprungligen såg ut innan du lämnar lägenheten vid flytt.

För de som har möjligheten är bostadsrätt en investering för framtiden, medan hyresrätt ger mer flexibilitet och mindre ekonomiskt ansvar.

Till startsidan för Ekonomiskolan

Gå till steg 2 (av 7)
Budgetering