Budgetering

Att budgetera och följa en budget skapar ekonomisk trygghet och ger dig en bra överblick över din ekonomi. Oavsett livssituation som student, egenföretagare eller heltidsarbetare skapar budgetering en strategi för att hantera dina utgifter och intäkter på ett effektivt sätt.

Vad är en budget?

En budget är en ekonomisk plan som kartlägger dina inkomster och utgifter under en given period. Det är ett effektivt verktyg för att skapa medvetenhet om dina ekonomiska vanor och även för att säkerställa att de kostnader du har är relevanta. 

Kalkylator

Varför är det viktigt att göra en budget?

En budget ger dig möjlighet att:

  • Identifiera och prioritera utgifter. Få koll på nödvändiga kostnader och undvik onödiga utgifter.
  • Möjliggöra sparande till framtida mål.
  • Håll koll på dina skulder och skapa en avbetalningsplan ifall du saknar en sådan för att undvika skuldfällor.

Tips för en effektiv budgetering

  1. Identifiera dina fasta som rörliga inkomster och utgifter. Skapa en lista över alla kostnader som boende, mat, transport, nöjen och avbetalningar på eventuella skulder.
  2. Skapa kategorier för en bättre översikt. Dela upp dina utgifter i områden för att öka tydligheten som exempelvis boende, transport, mat, underhållning och sparande.
  3. Sätt realistiska mål på långsiktigt och mer kortsiktigt sparande baserat på din inkomst och dina utgifter.
  4. Granska och uppdatera budgeten regelbundet efter att din livssituation förändras. Det kan vara efter examen, när du startar eget företag eller under perioder av arbetslöshet.


Budgetering i olika livssituationer

Oavsett livssituation får du bättre kontroll över din ekonomi med en budget. Beroende på var man befinner sig i livet ser prioriteringarna givetvis olika ut, och det är inte alltid marginaler finns utöver det som är nödvändigt. 

 Ladda ner vår kostnadsfria budgetmall i Excel och ta hjälp av våra tips kring hur du skapar en effektiv hushållsbudget.

Livet som student kan vara krävande på många sätt, inte minst ekonomiskt. Prioritera utgifter som boende, månatliga kostnader och studiemedel. Nyttja studentrabatter när det är möjligt och överväg extraarbete för extra inkomst.

Som egenföretagare är det viktigt att vara rustad för hårdare tider. Utan en fast lön måste du skapa en extra buffert för att kunna hantera perioder då intäkter faller bort av någon anledning. Sparande är en viktig del i budgeteringen.

Till startsidan för Ekonomiskolan

Gå till steg 3 (av 7)
Sparande