Så kan du låna pengar på din bostad

Genom att använda outnyttjat värde i en bostad kan du ta lån med bostaden som säkerhet.
– Det ger generellt en billigare månadskostnad då räntan är lägre och återbetalningstiden längre, säger George Rahhal, bolånespecialist på Bluestep Bank.

Att ta ett lån med bostaden som säkerhet kan vara ett bra alternativ om du behöver finansiera ett bilköp eller en renovering med ett lån. Det finns fördelar med att låna på bostaden istället för att ta andra lån och krediter som kan bli dyrare i längden.

Så går det till när du lånar på din bostad

Rent praktiskt fungerar det så här. Om du äger en bostad är det möjligt att låna upp till 85 procent av bostadens värde. Att ha ett outnyttjat värde i bostaden, alltså att bostaden inte är belånad till 85 procent, är vanligare än man kan tro. Då är det möjligt att använda utrymmet upp till 85 procent av bostadens värde som säkerhet för ett lån. Det går också att samla lån och krediter i ett bolån med bostaden som säkerhet. George Rahhal förklarar närmare.

– Har man ett övervärde i bostaden och har andra lån eller krediter är det oftast mer gynnsamt att samla ihop lånen och krediterna i ett bolån där man nyttjar övervärdet i bostaden. Bolån brukar generellt ha lägre ränta och längre återbetalningstid än övriga lån och på så vis blir det en billigare månadskostnad, säger han.

Det går också att låna på bostaden för att renovera, investera i hållbara energikällor likt bergvärme eller solpaneler, köpa fritidshus eller bil.

Ansök om samlingslån tryggt och säkert

Vill du undersöka möjligheterna att samla dina lån och krediter i ett bolån hos Bluestep Bank? Skicka in din ansökan redan idag så ser vi igenom dina möjligheter tillsammans.


Ansök om samlingslån

Därför kan Bluestep Bank hjälpa fler

På Bluestep Bank ser vi alltid till varje individs möjlighet. Hos oss är du välkommen oavsett anställningsform och vi kan även ha möjlighet lösa inkassoskulder eller skulder hos Kronofogden. Hos Bluestep Bank ser en personlig bolånespecialist över din situation och fokuserar på din framtida betalningsförmåga. Skulle du ha betalningsanmärkningar eller kort kredithistorik är det många gånger möjligt att hitta en lånelösning ändå.

George Rahhal menar att även om många känner till möjligheten att använda bostaden som säkerhet för ett lån, är kunskapen om hur det faktiskt fungerar låg. I vissa fall kan också personer undvika att kontakta banken på grund av lån, krediter, betalningsanmärkningar eller inkassoskulder, vilket är synd då en generellt kan sänka sina kostnader genom att samla lånen i bolånet.

– Det brukar oftast vara en bättre lösning än blancolån och krediter, säger George Rahhal.

Kriterier för att låna på din bostad

För att kunna låna med bostaden som säkerhet hos Bluestep finns det några kriterier som måste uppfyllas. 

  • Bostaden ägs av dig som privatperson
  • Bostaden är värd minst 300000 kr
  • Bostaden hyrs inte ut i andra hand
  • Bostaden används inte för kommersiella ändamål
  • Bostaden kan belånas upp till 85 % (fritidshus 75 %)

Läs mer om att samla lån och krediter

Kalkylator - utöka bolån

Vill du samla dina dyra lån i ett billigare bolån eller utöka ditt bolån för exempelvis renovering? Räkna ut din nya månadskostnad genom att fylla i önskat lånebelopp inklusive befintligt bolån. Observera att räntan sätts individuellt.

Laddar

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,7%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,96%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 924 960 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 8 179 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 13 november 2023. Läs mer om våra räntor.