Så fick Maria och Jonas lån trots att de saknar fast anställning

Maria och Jonas hade trots stabil inkomst svårt få ett lån beviljat av deras vanliga bank – anledningen? De saknade fast anställning. Men med bostaden som säkerhet kunde Bluestep Bank hjälpa paret.

För timanställda sjuksköterskan Maria och egenföretagaren Jonas hade ekonomin aldrig varit ett problem. Men när Jonas firma fick en tillfällig svacka blev det svårare att betala alla räkningar. Paret drog på sig en del blancolån för att hålla vardagen rullande. När de sedan vände sig till sin vanliga bank för att lösa sina skulder var det blancolånen i kombination med deras anställningsform som låg dem i fatet.

– De traditionella bankerna har en annan typ av bedömning än den vi har här på Bluestep Bank. Därför är vi ett bra alternativ när man, som i Maria och Jonas fall, inte har en traditionell anställningsform men är i behov av ett lån, förklarar Nasim, handläggare på Bluestep Bank.

Anställningsformen var ett hinder

Att Maria jobbade som timanställd och Jonas som egenföretagare såg den traditionella banken som ett hinder eftersom inkomsten kunde variera från månad till månad. Hos Bluestep Bank har du möjlighet att få låna utan fast anställning, så länge personen som ansöker om lån kan visa på god framtida betalningsförmåga.

– Istället för att fokusera på att paret tidigare hamnat efter med betalningar valde vi att fokusera framåt. När jag bedömde ärendet så kom det fram att Jonas nu hade flera pågående avtal inom företaget vilket styrkte att hans inkomst skulle vara säkrad, säger Nasim.

Att paret dessutom hade en del blancolån sågs inte som ett hinder när Nasim hanterade ärendet. Tvärtom så såg hon en möjlighet för paret att en gång för alla bli kvitt sina skulder och få en chans att få en nystart på sin ekonomi.

– Paret hade bara belånat 62 procent av värdet på sin bostad. Där såg jag en möjlighet för paret att utöka sitt bolån med 250 000 kronor och i samband med det lösa sina skulder, säger Nasim.

Sänkte sina månadsbetalningar

Det hela slutade med att Maria och Jonas blev av med sina skulder och sänkte sina månadsbetalningar. Men den största förändringen var att de inte längre behövde oroa sig för att deras missade räkningar skulle leda till en betalningsanmärkning.

– Alla människor kan hamna i en ekonomisk svacka. Därför känns det extra bra när vi lyckas lösa det så bra som vi gjorde för Maria och Jonas. Förhoppningsvis blir deras vardag lite enklare nu, avslutar Nasim.

Har du dolda tillgångar i bostaden? Ansök om lån med bostaden som säkerhet

Berättelsen är baserad på riktiga kunder men på grund av banksekretessen är namnen och personerna i bilden fiktiva.