Så fick Gabriella bolån som timanställd

Att inte ha en fast anställning kan göra det svårare att köpa bostad. När Gabriella ville flytta ihop med sin pojkvän Christian och köpa en gemensam lägenhet nekades de bolån av sin vanliga bank. Detta trots att de hade en ordnad ekonomi.

Gabriella och hennes pojkvän Christian ville köpa sin första gemensamma lägenhet tillsammans. Gabriella jobbar inom hemtjänsten, något hon älskar att göra. Hon har jobbat som timanställd sedan hon gick klart sin utbildning för flera år sedan. Christian hade nyligen börjat studera till utvecklare och hans enda inkomst för tillfället var därför studiebidrag och studielån.

Så fick de bolån utan fast anställning

Gabriellas arbetsförhållanden är ett bra exempel på den "nya arbetsmarknaden", hon har en modern anställningsform och gillar att jobba. I grunden har hon en bra utbildning och en ordnad privatekonomi. Det enda hon inte har är en fast anställning.

När Gabriella och Christian vänder sig till sin vanliga bank för att låna pengar till lägenheten så får de ett nej. Då både Gabriella och Christian saknar fast anställning uppfyller de inte de kriterier som banken kräver för att bevilja ett bolån.

– Jag blev lite ställd över att banken sa nej. Jag menar, jag har ju ändå en stadigvarande och helt ok inkomst. Jag har alltid haft jobb så det enda jag saknar är en anställningsform som banken accepterar, säger Gabriella.

Istället vänder sig paret till Bluestep Bank där Fanny, som är handläggare på Bluestep Bank, hjälper till.

– Många av våra kunder har samma form av anställning som just Gabriella. De känner sig lite lurade. De anser att de bidrar lika mycket till samhället som någon med fast anställning, men de får inte ta del av samma fördelar. När Gabriella ringde så tittade vi på Gabriellas och hennes pojkväns privatekonomi. Hon har en god inkomst, grundlönen är bra och även OB-tillägget. Kalkylen gick ihop, och vi kunde bevilja henne ett bolån utan fast anställning, säger Fanny.

– Jag trodde inte att jag kunde få bolån, men Fanny förstod vår situation och hjälpte oss hela vägen. Dessutom så räknade de Christians studiebidrag och studielån som inkomst vilket det ju faktiskt är för oss. Det var inga problem för Bluestep Bank att få ihop kalkylen. Där har storbankerna mycket att lära sig. Vi är så glada över att vi kan flytta ihop nu, säger Gabriella.

Ansök om lånelöfte tryggt och säkert

Skicka in din ansökan redan idag så kontaktar vi dig och går igenom dina förutsättningar och möjligheter till bolån.

Ansök om lånelöfte

Därför kan Bluestep Bank säga ja - när andra banker säger nej

På Bluestep Bank görs alltid individuella bedömningar och varje kunds unika möjligheter tas i beaktning när vi bedömmer om en person kan bli beviljad lån. Därför kan vi ge bolån till fler som antingen vill köpa ny bostad, eller utöka ett befintligt bolån.

Räkna på hur mycket du kan låna, och vad ett bolån hos Bluestep Bank skulle ge för månadskostnad i vår kalkylator nedanför.

Berättelsen är baserad på en riktig kund men på grund av banksekretessen är namnen och personen på bilden fiktiva.

Bolånekalkylator - räkna på ditt bolån

Beräkna din månadskostnad genom att fylla i bostadens pris, din kontantinsats och förväntad ränta. Observera att räntan sätts individuellt.

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,7%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,96%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 924 960 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 8 179 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 13 november 2023. Läs gärna om våra boräntor och vår bolånekalkyl om du vill veta mer.