Så fick Gabriella bolån - utan fast anställning

Att inte ha en fast anställning kan göra det svårare att köpa bostad. När Gabriella ville flytta ihop med sin pojkvän och köpa en gemensam lägenhet nekades hon lån av sin vanliga bank, detta trots att hon hade en ordnad ekonomi.

Gabriella och hennes pojkvän ville köpa sin första gemensamma lägenhet. Gabriella jobbar inom hemtjänsten, något hon älskar att göra. Hon har jobbat deltid eller som vikarie sedan hon gick klart sin utbildning.

Hennes arbetsförhållanden är ett bra exempel på den ”nya arbetsmarknaden”, hon har en modern anställningsform och gillar att jobba. I grunden har hon en bra utbildning och en ordnad ekonomi. Det enda hon inte har är en fast anställning.

Så fick Gabriella bolån utan fast anställning

När hon och pojkvännen vänder sig till sin vanliga bank för att låna pengar till lägenheten så får de ett nej. Då Gabriella saknar fast anställning uppfyller hon inte de kriterier som banken kräver för att bevlija ett bolån. Istället vänder sig paret till Bluestep Bank där Fanny, som är handläggare på Bluestep Bank, hjälper till.

– Många av våra kunder har samma form av anställning som just Gabriella. De känner sig lite lurade. De anser att de bidrar lika mycket till samhället som någon med fast anställning, fast de får inte ta del av samma fördelar. När Gabriella ringde så tittade vi på Gabriellas och hennes killes ekonomi. Hon har en god inkomst, grundlönen är bra och även OB-tillägget. Kalkylen gick ihop, och vi kunde bevilja henne ett bolån trots vikariat, säger Fanny.

Därför kan Bluestep Bank säga ja - när andra banker säger nej

På Bluestep Bank görs alltid individuella bedömningar och varje kunds unika möjligheter tas i beaktning när vi bedömmer om en person kan bli beviljad lån. Därför kan vi ge bolån till fler som antingen vill köpa ny bostad, eller utöka ett befintligt bolån.

Räkna på hur mycket du kan låna, och vad ett bolån hos Bluestep Bank skulle ge för månadskostnad i vår kalkylator nedanför.

Berättelsen är baserad på en riktig kund men på grund av banksekretessen är namnet och personen på bilden fiktiva.

Bolånekalkyl - räkna på ditt bolån

Beräkna din månadskostnad genom att fylla i bostadens pris, din kontantinsats och förväntad ränta. Observera att räntan sätts individuellt och kan variera när du skickar in ansökan.

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 5,65%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 5,52%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 419 713 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 7 124 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 15 november 2022. Läs mer om våra räntor.