Så fick egenföretagaren Amir bolån

När Amir och hans fru Fatima väntade tillökning och ville köpa större boende sa banken nej. Amirs firma gick bra men då han investerat vinsten i bolaget hade han en för låg deklarerad inkomst. Fatima, som studerade till undersköterska, hade endast studiebidrag och paret började ge upp hoppet. Amir vände sig sedan till Bluestep Bank som granskade firmans ekonomi, såg att kalkylen gick ihop och beviljade ett bolån.

Amir och Fatima skulle bli föräldrar för första gången. De bestämde sig för att flytta till ett större boende så att alla skulle få plats på ett bekvämt sätt. Amir driver en liten men omåttligt populär pizzeria sedan något år tillbaka. 

Amir har aldrig lånat pengar av banken tidigare. Självklart har inkomsterna varierat från månad till månad på den relativt nystartade restaurangen. Det Amir har tjänat har han återinvesterat i företaget, han har bara tagit ut så mycket lön som han och Fatima behöver för att klara sig.

När de andra bankerna inte kunde hjälpa

Amir och Fatima går till banken för att låna till en större lägenhet. Eftersom Amir har en väldigt låg deklarerad inkomst så säger banken nej.

– Jag försökte förklara för banken att jag investerat vinsten i bolaget, men det hjälpte inte. Min fru föreslog att vi skulle vända oss till några andra banker, men tyvärr fick vi samma svar även där.

Amir och Fatima började ge upp hoppet, men så fick de tips av en vän till familjen om att de kanske kunde få bolån hos Bluestep Bank.

– Vi chansade och skickade in en ansökan och några dagar senare så ringde bolånehandläggaren upp mig och det var ett helt annat bemötande! Vi hade kontakt fram tills vi fick bolånet utbetalt. Jag är så tacksam för allt han gjorde för oss.

George, bolånehandläggare på Bluestep Bank, hjälpte Amir med hans ansökan.

– Amir är absolut inte ensam om sin situation, han jobbar hårt med sitt företag, men tar ut en låg lön. Han är inte heller 100% insatt i hur det går till att skaffa ett bolån. Till skillnad från de andra bankerna så räknade vi med Fatimas studiebidrag som inkomst och gjorde en noggrann granskning av firmans ekonomi. Vi kom fram till att de klarade kostnaderna som ett bolån skulle kräva. Vi kunde därför bevilja dem ett bolån trots eget företag. Självklart är det superkul att kunna hjälpa till och göra en skillnad. När vi ansträngt oss, jobbat hårt och länge för att lyckas och vi ser att kalkylen håller, då känns det riktigt bra, säger George.

Berättelsen är baserad på riktiga kunder men på grund av banksekretessen är namnen och personerna i bilden fiktiva.

Ansök om lånelöfte för köp av bostad

Skicka in din ansökan redan idag så kontaktar vi dig och går igenom dina förutsättningar och möjligheter till bolån.

Ansök om lånelöfte

Bolånekalkylator - räkna på ditt bolån

Beräkna din månadskostnad genom att fylla i bostadens pris, din kontantinsats och förväntad ränta. Observera att räntan sätts individuellt.

Laddar

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,7%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,96%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 924 960 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 8 179 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 13 november 2023. Läs gärna om våra boräntor och vår bolånekalkyl om du vill veta mer.

Ansök om lånelöfte för köp av bostad

Skicka in din ansökan redan idag så kontaktar vi dig och går igenom dina förutsättningar och möjligheter till bolån.

Ansök om lånelöfte