Egenföretagaren Mehmet fick hjälp med bostadsaffären

När Mehmet och hans fru väntade tillökning och ville köpa större boende sade banken nej. Hans firma gick bra men då han investerat vinsten i bolaget hade han en för låg deklarerad inkomst. Mehmet vände sig till Bluestep som granskade firmans ekonomi, såg att kalkylen gick ihop och beviljade ett lån.

Mehmet och hans fru Gabriella skulle bli föräldrar för första gången. De bestämde sig för att flytta till ett större boende så att alla skulle få plats på ett bekvämt sätt. Mehmet driver en liten men omåttligt populär pizzeria sen några år tillbaka. 

Mehmet har aldrig lånat pengar av några andra än sina släktingar och vänner. Självklart har inkomsterna varierat från månad till månad på den relativt nystartade restaurangen. Det Mehmet har tjänat har han återinvesterat i företaget, han har bara tagit ut så mycket lön som han och Gabriella behöver för att klara sig.

När de andra bankerna inte kunde hjälpa

Mehmet och hans fru går till banken för att låna till en större lägenhet. Eftersom Mehmet har en väldigt låg deklarerad inkomst så säger banken nej. Han försöker förklara att han investerat vinsten i bolaget, men det hjälper inte. Gabriella tycker att de ska vända sig till några andra banker, men tyvärr får de samma svar även där – nej. Amir, handläggare på Bluestep Bank, hjälpte Mehmet med hans bostadsaffär.

– Mehmet är absolut inte ensam om sin situation, han jobbar hårt med sitt företag men tar ut en låg lön. Han är inte heller 100% insatt i hur det går till att skaffa ett bostadslån. Till skillnad från de andra bankerna så gjorde vi en noggrann granskning av firmans ekonomi och kom fram till att Mehmet klarade kostnaderna som ett bostadslån skulle kräva. Vi kunde därför bevilja honom ett lån trots eget företag. Självklart är det superkul att kunna hjälpa till och göra en skillnad. När vi ansträngt oss, jobbat hårt och länge för att lyckas och vi ser att kalkylen håller, då känns det riktigt bra, säger Amir.

Berättelsen är baserad på riktiga kunder men på grund av banksekretessen är namnen och personerna i bilden fiktiva.

Bolånekalkyl - räkna på ditt bolån

Beräkna din månadskostnad genom att fylla i bostadens pris, din kontantinsats och förväntad ränta. Observera att räntan sätts individuellt och kan variera när du skickar in ansökan.

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 5,65%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 5,52%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (1 850 kr), administrativ värderingsavgift (1 995 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 419 713 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 7 124 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 15 november 2022. Läs mer om våra räntor.