Köpa bostad? 9 tips inför visningen

Ska du köpa en bostad? Vi har samlat våra bästa råd för vad som är viktigt att tänka på när det är dags för visning. Detaljerna kan vara avgörande för att du gör en lyckad affär.

För att göra en bra bostadsaffär måste du ta andra saker i beaktning än bara vilken känsla du får under visningen. Vi listar därför en rad tips på hur du ska tänka under visningen.

Tips inför bostadsvisningen

  • Ha ett öppet sinne och gå på visningar i områden som du tror att du inte är intresserad av. Du kanske får en helt annan bild av området och minskar risken att missa din drömbostad.
  • Fota lägenheten under visningen så kommer du ihåg hur bostaden såg ut. Mäklarbilderna stämmer inte alltid överens med verkligheten.
  • Känn dig för och testa så vattenkranar fungerar, öppna och stäng skåpluckor och kolla skicket på vitvarorna. Mindre fel kan i slutändan bli dyra.
  • Har bostaden en fantastisk utsikt? Glöm inte att kolla upp vad som planeras att byggas i området de närmsta åren. Kanske planeras ett nytt hus som kommer skymma den fina utsikten.
  • Har du bil kan det vara intressant att veta vad det finns för parkeringsmöjligheter. Om det finns garage, vad kostar det? Ta ett varv i området efter visningen så får du en känsla för hur det skulle vara att bo där.
  • Undersök föreningens ekonomi noggrant eftersom det är den som styr hur hög månadsavgiften på bostaden blir. Läs årsredovisningen och fråga hur stor föreningen är, om det är få lägenheter i föreningen är det också färre som är med och betalar om det händer något. Det kan även vara fördelaktigt om föreningen äger lokaler som hyrs ut till företag.
  • Väg fördelar mot nackdelar då en bostad är sällan helt perfekt. Kanske kan du kompromissa med en liten balkong om köket är stort och rymligt.
  • Be om en extra visning för att vara helt säker på att du inte missat något viktigt. Om du hittar en bostad som faller dig i smaken kan du alltid be mäklaren om att få komma dit igen.
  • Gå på många visningar och jämför. Det är sällan man hittar rätt på första försöket. Det är först när du börjar jämföra bostäder mot varandra som du kommer veta vilken bostad som är rätt för dig.

Ansök om lånelöfte tryggt och säkert

Skicka in din ansökan redan idag så kontaktar vi dig och går igenom dina förutsättningar och möjligheter till bolån.

Ansök om lånelöfte

Beräkna hur mycket du kan låna

Testa hur mycket du kan låna och vad din månadskostnad skulle bli om du tog ett bolån hos Bluestep i kalkylatorn nedanför.

Bolånekalkylator - räkna på ditt bolån

Beräkna din månadskostnad genom att fylla i bostadens pris, din kontantinsats och förväntad ränta. Observera att räntan sätts individuellt.

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,7%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,96%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 924 960 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 8 179 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 13 november 2023. Läs gärna om våra boräntor och vår bolånekalkyl om du vill veta mer.