Logga in

Tips inför bostadsvisningen

Tips inför bostadsvisningen

Ska du köpa eller sälja en bostad? Oavsett vilket har vi samlat våra bästa råd för vad som är viktigt att tänka på när det är dags för visning. Detaljerna kan vara avgörande för att du gör en lyckad affär.

För dig som ska köpa bostad

Ha ett öppet sinne - gå på visningar i områden som du tror att du inte är intresserad av. Du kanske får en helt annan bild av området och minskar risken att missa din drömbostad.

Fota lägenheten på visningen så kommer du ihåg hur bostaden såg ut. Mäklarbilderna stämmer inte alltid överens med verkligheten.

Känn dig för – prova så att vattenkranar fungerar, öppna och stäng skåpluckor och kolla skicket på vitvarorna. Mindre fel kan i slutändan bli dyra.

Har bostaden en fantastisk utsikt? Glöm inte att kolla upp vad som planeras att byggas i området de närmsta åren. Kanske planeras ett nytt hus som kommer skymma den fina utsikten.

Har du bil kan det vara intressant att veta vad det finns för parkeringsmöjligheter. Om det finns garage, vad kostar det? Ta ett varv i området efter visningen så får du en känsla för hur det skulle vara att bo där.

Undersök föreningens ekonomi – det är nämligen den som styr hur hög månadsavgiften på bostaden blir. Läs årsredovisningen och fråga hur stor föreningen är, om det är få lägenheter i föreningen är det också färre som är med och betalar om det händer något.

Väg fördelar och nackdelar. En bostad är sällan helt perfekt. Kanske kan du kompromissa på en liten balkong om köket är stort och rymligt.

Be om en extra visningOm du hittar en bostad som faller dig i smaken kan du alltid be mäklaren om att få komma dit igen för att vara säker på att du inte missat något.

Gå på många visningar. Det är sällan man hittar rätt på första försöket. Det är först när du börjar jämföra bostäder mot varandra som du kommer veta vilken bostad som är rätt för dig.

För dig som ska sälja bostad

Objektbeskrivning – en intresseväckande objektbeskrivning i din bostadsannons är minst lika viktig som bilderna av själva bostaden. Objektbeskrivningen skrivs oftast av mäklaren men du som säljare har alltid sista ordet. Om något i beskrivningen är direkt felaktigt kan du bli skadeståndsskyldig.

Energideklaration – Det ska alltid finnas en energideklaration tillgänglig när du säljer din bostad och du som säljare har ansvar för att denna tas fram. Bor du i bostadsrätt kan du kontakta styrelsen i din förening för hjälp. Ska du sälja ett hus bör du kontakta en certifierad energiexpert för att göra en energideklaration.

Vilken typ av visning passar dig bäst? Har du en öppen visning kan vem som helst komma och kika under en bestämd tid. Förhandsvisning är ett alternativ när det är högt tryck på bostäder. Då kan personer i mäklarens register eller personer som föranmält intresse få förtur. På en privat visning får spekulanten en egen visning av bostaden. Bokad visning är som en öppen visning förutom att spekulanterna måste anmäla sig till mäklaren i förväg. På så sätt får mäklaren bättre koll på vilka samt hur många som besöker visningen.

Visningsdag – När det är dags för visning vill du gärna att bostaden ska se så bra ut som möjligt. Fixa småskavanker såsom exempelvis slitna lister, lösa handtag och borrhåll. Ibland kan det till och med vara värt att måla eller tapetsera om för att ge bostaden en fräschare känsla. Rensa och städa ordentligt – tänk på att spekulanter kommer vilja öppna lådor och skåp så se till att organisera även dessa. Sist men inte minst – styla ditt hem. Spekulanter vill inte se överflöd av prylar och privata ägodelar såsom fotografier och liknande. Att anlita en professionell stylist kan öka chanserna till en lyckad försäljning.