Så får du pengarna att räcka längre - expertens bästa tips

Högre inflation med ökade omkostnader och att vi nu har gått in i en lågkonjunktur gör att fler än vanligt har det mer kärvt än någonsin. Idag finns det även massor av möjligheter att fortsätta spendera trots att ens pengar inte räcker till. Så vad ska man undvika för att slippa skuldfällorna? Och hur får man pengarna att räcka längre? Experten Tina Häggmark ger sina bästa tips.

Ökade el-, mat- och räntekostnader gör att mångas privatekonomi går på sparlåga just nu. Idag är det dessutom lättare att låna samtidigt som du kan bli uppmuntrad till att konsumera mer via mobilen när du sitter hemma i soffan. Många gånger kan det även vara jobbigt att berätta för familj och vänner att man kanske inte har råd med vardagliga aktiviteter och inköp. Att handla mat på avbetalning och betala räkningar med kreditkort är fullt möjligt och gör att många hamnar i en ond spiral av dyra lån och krediter.

– Till skillnad från förr är det är väldigt enkelt att handla för pengar du inte har. Att använda sig av kredit gör att du binder upp din framtida inkomst till en viss kostnad och i längden kan det bli svårt att hålla koll på hur stora utgifterna är, säger Tina Häggmark som jobbar på Kronofogdens förebyggande verksamhet.

– Många känner pressen att ha just det andra har och då är det lätt hänt att tänka här och nu. Men det kan ju hända saker som gör att den ekonomiska situationen förändras, man kan bli sjuk eller arbetslös exempelvis. Då kan det bli svårt att betala skulderna.

Så gör du om din ekonomi inte går ihop

Vad ska man då göra om man märker att ekonomin helt enkelt inte går ihop? Dra i handbromsen så snabbt du kan och ta fram en plan för din ekonomi, tipsar Tina.

– Man kan jämföra budgeten med en kalender där du planerar din tid. Känner du dig osäker, våga fråga, be om hjälp och skaffa kunskap. För ungdomar är skolan en väldigt viktig grund. Sedan finns det en sajt, Hallå konsument, där du kan kontakta rådgivare både per telefon och chatt.

Ansök om samlingslån tryggt och säkert

Vill du undersöka möjligheterna att samla dina lån och krediter i ett bolån hos Bluestep Bank? Skicka in din ansökan redan idag så ser vi igenom dina möjligheter tillsammans.


Ansök om samlingslån

Få pengarna att räcka längre

  • Budget
    Gör en budget. Ta gärna hjälp av Konsumentverkets budgetkalkyl om du är osäker på hur du ska göra.
  • Utgifter
    Håll koll på utgifterna under en tid för att se var pengarna tar vägen. Det kan du ofta se via din bank eller specifika appar för ändamålet.
  • Inkomster
    Utöka dina inkomster genom att arbeta extra (hör med din nuvarande arbetsgivare om det är tillåtet först), du kan kontakta din kommun och fråga om du kan bli god man eller stötta personer och familjer på annat sätt, det brukar utgå en liten ersättning som kan bli en extrainkomst. Hyr ut hela eller delar av ditt hem eller erbjud dig att hämta eller leverera varor via olika appar och tjänster.
  • Mat
    Planera dina matinköp. Håll koll på matbutikernas extrapriser och medlemserbjudanden, leta efter svinnsmarta varor eller varor med kort bäst-före-datum. Frys in mat och försök att minska matsvinnet. Gör storkok och ta med matlåda till jobbet.
  • Konsumtion
    Inför köpstopp på saker du vill ha men kanske inte behöver. Rensa och sälj kläder och andra materiella saker som du och barnen inte använder. När du behöver köpa något så välj gärna att köpa begagnat eller på second hand.
  • Prenumerationer
    Se över streamingtjänster, prenumerationer och abonnemang. Behöver du verkligen alla samtidigt?
  • Transportmedel
    Låt bilen stå om du har möjlighet. Samåk, åk kollektivt, cykla eller promenera för att minska på transportkostnader och samtidigt göra miljön en tjänst.
  • Försäkringar
    Se över dina försäkringar och se om du kan få ett bättre pris genom att samla flera försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag. Många fackförbund har även medlemserbjudanden på försäkringar så se efter om ditt fackförbund har det.
  • El
    Försök att minska din elförbrukning. Många tror att lampor och teknikprodukter drar mycket el, men de största bovarna är saker som golvvärme, torktumlare samt kyl- och frysfläktar som drar mycket el om det är mycket damm baktill. Betalar du för uppvärmning av vatten så tänk på att inte duscha för länge eller bada.
  • Sparande
    Börja med ett sparande och bygg upp en buffert. Om du vill unna dig något, sätt upp ett mål och spara till det. Om du inte har möjlighet att avvara en större summa varje månad så börja smått. 100 kr i veckan blir 5200 kr per år!
  • Skulder
    Om du har flera olika krediter och smålan blir det oftast billigare att samla dem i ett lån och därmed sänka dina månadsbetalningar. Du som äger en bostad som är värd mer än vad den är belånad kan med fördel använda den som säkerhet för att samla dina lån. Har du hamnat i krisläge kan du kontakta en budget- och skuldrådgivare i din kommun. De har dessutom tystnadsplikt.

Se 20 bästa spartipsen 2023 för att läsa fler tips!

Kalkylator - utöka bolån

Vill du samla dina dyra lån i ett billigare bolån eller utöka ditt bolån för exempelvis renovering? Räkna ut din nya månadskostnad genom att fylla i önskat lånebelopp inklusive befintligt bolån. Observera att räntan sätts individuellt.

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,35%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,59%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (20 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 798 780 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 7 914 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 6 juli 2023. Läs mer om våra räntor.