Så får du pengarna att räcka längre - expertens bästa tips

Idag finns det massor av möjligheter att fortsätta spendera trots att ens pengar inte räcker till. Så vad ska man undvika för att slippa skuldfällorna? Och hur får man pengarna at räcka längre utan att överspendera? Experten Tina Häggmark ger sina bästa tips.

Idag är det lättare att låna samtidigt som du kan bli uppmuntrad till att konsumera mer via mobilen när du sitter hemma i soffan. Många gånger kan det även vara jobbigt att berätta att man kanske inte har råd att hänga med vännerna på den där resan eller utekvällen.

– Till skillnad från förr är det är väldigt enkelt att handla för pengar du inte har. Att använda sig av kredit gör att du binder upp din framtida inkomst till en viss kostnad och i längden kan det bli svårt att hålla koll på hur stora utgifterna är, säger Tina Häggmark som jobbar på Kronofogdens förebyggande verksamhet.

– Många känner pressen att ha just det andra har och då är det lätt hänt att tänka här och nu. Men det kan ju hända saker som gör att den ekonomiska situationen förändras, man kan bli sjuk eller arbetslös exempelvis. Då kan det bli svårt att betala skulderna.

Så gör du om din ekonomi inte går ihop

Vad ska man då göra om man märker att ekonomin helt enkelt inte går ihop? Dra i handbromsen så snabbt du kan och ta fram en plan för din ekonomi, tipsar Tina.

– Man kan jämföra budgeten med en kalender där du planerar din tid. Känner du dig osäker, våga fråga, be om hjälp och skaffa kunskap. För ungdomar är skolan en väldigt viktig grund. Sedan finns det en sajt, Hallå konsument, där du kan kontakta rådgivare både per telefon och chatt.

Få pengarna att räcka längre

  • Gör en realistisk budget. Var envis och se till att följa den budget du har satt upp. Ta hjälp av Konsumentverkets budgetkalkyl för att göra din budget.
  • För kassabok under en tid för att se var pengarna tar vägen. Om du använder kort kan du hålla koll på din ekonomi genom internetbanken.
  • Planera dina matinköp. Utgå från en veckomatsedel och för en inköpslista utifrån den när du handlar.
  • Börja med ett sparande och bygg upp en buffert. Man behöver inte ha allt på en gång.
  • Om du vill unna dig något, sätt upp ett mål och försök spara till det.
  • Ifall du hamnat i krisläge kan du kontakta budget- och skuldrådgivare i din kommun. De har dessutom tystnadsplikt.
  • Om du har flera olika krediter och smålan blir det oftast billigare att samla dem i ett lån och därmed sänka dina månadsbetalningar. Du som äger en bostad som är värd mer än vad den är belånad kan med fördel använda den som säkerhet för att samla dina lån.